Ana SayfaYazarlarHikmet Baydar3. Göz’den Piyasalar
Hikmet Baydar [email protected] Hikmet Baydar

USD/TL grafiğine teknik bir bakış

11 Mayıs 2020, 16:34 ---

Son zamanlarda Türk Lirası üzerine SWAP yoluyla yaratılan TL kaynak vasıtasıyla kısa sürede USD alımları yaparak piyasaları yükselten bazı yabancı bankalara TCMB tarafından Türk Lirası işlem yasağı getirilmiş, BDDK da Türk bankalarına, manipülasyonun detaylı tanımını yaparak, manipülasyona sebep olabilecek hareketlerden kaçınmaları için durumu netleştirmiştir. Bunun yanında SWAP oranlarını düşürerek de döviz almak isteyenlere TL yaratma kabiliyetlerini sınırlamıştır.

Bütün bunlar piyasaya yapılan manipülatif hareketleri engellemeye yönelik tedbirlerdir. Tabi ki kimileri bunu TL likiditesine zarar vereceği iddiasıyla eleştirebilir. Ancak USD 2 TL’den 7 TL’nin üzerine bu tür hareketlerle geliyorsa onu da göz ardı etmemeleri gerekmektedir.

Bu tedbirler doğal olarak teknik verilere de yansımaya başlamıştır.


(BÜYÜK HALİNİ GÖRMEK İÇİN GRAFİĞİ TIKLAYIN)

Yukarıdaki grafikte de görüleceği üzere uzun zamandır bulunduğu seviyelerden alım için son derece riskli sinyalleri veren grafikler. Artık önemli bazı göstergelerde orta vade aşağı sinyalleri vermeye başlamışlardır. Bu durumda teknik olarak gevşemesini beklemek teknik verilere uygun davranmak demektir.

Global fon hareketleri nedeniyle döviz alımı bittiğinde düşüşün kendini daha net belli etmesini bekleyebiliriz. Bildiğiniz gibi bir süredir, korona virüs paniği nedeniyle yabancı yatırımcı çıkışları bulunmaktaydı. Bu durum dövizi yukarı iten unsurlardan biriydi.

Grafikte 7 desteği son derece önemlidir. Hem teknik olarak hem de psikolojik olarak aşağı trendin ne kadar sürebileceğini bu fiyatta tutunma süresiyle görmeye çalışacağız. Şimdilik 7 desteğini test etmesine şaşırmayacağımızı söylemekle yetinelim.

Sağlık ve huzur dolu günler dileğiyle…

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Murat Kabadayi20 Mayıs 2020 22:04

    👏👏👏👏👏👏piyasalarda gerçek yorum.👏👏👏👏👏👏👏.Elinize kaleminize sağlık Hikmet bey

  • MEHMET MERT20 Mayıs 2020 21:11

    Ben sizin yorumlarınızı dikkatle takip ediyorum. Yatırım yapmıyorum ama Bankacı olmam nedeniyle piyasa bilginize güveniyorum ve müşterilerime de sizi takip etmelerini tavsiye ediyorum. Yorumlarınız ve tavsiyelerinizi çok başarılı buluyorum. Başarılarınızın devamını dilerim.

  • Kazim kilic20 Mayıs 2020 19:09

    hiçbir yorum kesinlikle yatırım önerisinde kullanılamaz sizin yorumlarınız doğrultusunda çok büyük paralar kazandım. Yapılan her öneridetabii ki yüzde bir hata payı olur. Devam ediyorum.Abd nin yaklaşık 3 trilyon dolar parasal genişileme yapmasına, abd de faizleri sıfıra düşürmesine rağmen doların yükselmesinin nedeni merkez bankası döviz rezervlerinin yok denecek kadar azalmış olmasındandır.faiz bu seviyede kaldığı sürece,ucu çok açık olan doviz kurudur.tl'nin olumsuz fiyatlandığı bir gün. emsal para birimlerinden rus rublesi -%1,11, meksika pesosu -%0,83 endonezya rupiahı -%0,10, hint rupisi -%0,24, brezilya reali -%1,17, güney afrika randı -%0,54 iken tl'de düşüş %1,2 civarında.) 7.10 seviyesini rahat geçer. müdahale edecek ne hamlemiz, ne de gücümüz kaldı.

  • H.cihat bağcıoğlu 20 Mayıs 2020 15:45

    Ekonomi uzun vadede sonuç arzeder fos çıktı diyen arkadaş yap sat ustası gibi düşünmüş

  • Burdur Ellas'lı Fatih EKREM,garibçiftçi.20 Mayıs 2020 15:11

    Güzel yorumlariniz sayesinde ciftçiliğe eklediğim ekonomim oluşmuştur.Teşekkür ederim.Doğru insan+doğru bilgi=doğru yorum.Selametle.

  • mustafa temiz20 Mayıs 2020 15:06

    sayin hikmet bey .. yillardir sizi takip ederim.. gercekten kiymet verdiğim ekonomistlerden birisiniz ... mukemmel tesbitleriniz var ... citibank siosu da bazen hata yapiyor .. genel amlamda baktimiz zaman gercekten emegin karsilinigini fazlasiyla veriyorsunuz .. kuru kabadayilar cok gorduk biz .. 2..3 kez atar tutarlar sonra bi bakmişsin piyasadan silinip giderler .. sizler 1994 ten beri bu piyasaya hizmet ediyorsunuz varolun saolun Allah razi olsun...

  • Hikmet Baydar20 Mayıs 2020 15:05

    Ard niyetli olmamak kaydıyla yazılarıma yapılan her türlü yoruma saygı duyarım. Dolar yazımda belirttiğim gibi 7 desteğini denemiş ve grafikteki "sat" sinyaline uygun olarak da 6,79 seviyelerine gelmiştir. Değer verip okuyan tüm takipçilerime sonsuz teşekkürler. Selamlar

  • Laf gediğine12 Mayıs 2020 19:01

    Taş gedik meyva veren ağaç taşlanır misali taşlamışsın. Hikmet Hocaya taş atmıyorsun. O grubun tayfasısın . Çift tepeyse diplerden dip beğenirsin artık. Çift tepe formasyonunda terse kalman dileğiyle

  • Fatih Çevik 12 Mayıs 2020 18:57

    Hikmet Hocam öncelikle teknik bilgi konusunda sizi tek geçerim. Dövizde dönüş beklediğiniz yerin bir kaç kuruş yukarısından dönüş yaptı. Önemli desteklerden 7.06 kırıldı ve 7 desteğini kırdı. 6.94 seviyesine salmasını bekliyorum. Haftalık grafikte psar yön değişimini bu seviyede yapacak. Yukarda çift tepe yapmış oldu. 6.94 desteğinin altına inerse yani psar 'ın yönünü değiştirirse çok ciddi bir dip beklentim olacak. Eğer ki 6.94 seviyesinden toparlar 7.06 direncinide kırarsa ara düzeltme ihtimali artar. Teknik olarak çift tepe gibi duruyor. Emin olamadım. Ara düzeltme ise 7.27 üzerinde bir seviyelere gideceğini düşünüyorum. Döviz sepetinde bu değer ne olur onu kestirmek benim için zor. Sizin kadar tecrübem yok . Gümüşte gr tl olarak 2 h psarın üzerine atamadı ons larda beklentiniz nedir Hikmet Hocam. Teşekkürler saygılarımla

  • tasgedik12 Mayıs 2020 14:11

    bugune kadar yaptigi degerlendirmeler fos cikti

  • Mehmet Mesut Uzal12 Mayıs 2020 10:10

    usdtry'deki bu geri çekilmeyi bir düzeltme alt dalgası olarak yorumluyorum.Bir kez daha 7.27 düzeyine geleceğimizi düşünüyorum.Syg.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster