Nıver Lazoğlu [email protected] Nıver Lazoğlu

Türkiye’yi gezdiren adam Ali Onaran

29 Ocak 2018, 09:08 ---

İstanbul eni konu soğudu. Okullar sömestre tatiline girdi.
Konumuz tatil. Hayat boyu hep özlemle beklenen ve güzel anılar biriktiren başlı başına hikayeler yaratan olgu olarak bende farklı bir yer etmiştir.
Gerçi meslekten ötürü çok da tatil yaptığım söylenemese de mesleğin cilvesi olarak çok yer gezme ve görme şansını yakaladığımı da itiraf etmek durumundayım.
Finansal çerçeveden bakınca “Ekonomi için bir lokomotif” tarifi kullanılmıştır yıllarca. O halde biz de o lokomotifin bir parçasını oluşturan bir konukla bir araya geldik. Elbette Emitt Fuarı’nın da etkisi olduğunu unutmayalım değil mi?
Konuk kim mi?
Prontotour'un Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran.
Klasik bir giriş yapalım ve birlikte tanıyalım mı?

“İtalyan Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunuyum. Çocukluk yıllarımda ailemle beraber Türkiye’nin her tarafını gezerken turizme olan ilgim aslında farkında olmadan başlamış oldu. Bu ilginin devamı, lise yıllarımda organizasyonlar yaparak daha da gelişerek devam etti. İtalyan Lisesi’nde okurken kış aylarında Uludağ, yazları da Bodrum gezilerini sadece kendi okuluma değil, diğer okullardaki arkadaşlarımı da acentalar gibi kullanarak organize ederdim. Sonrasında profesyonel rehber olarak devam ettim, turizmin tüm inceliklerini rehberlik yaparken öğrendim, insanlar neleri tercih ediyor, nelerden hoşlanıyor ve benzeri tüm bu soruların cevabını rehberlik yaparken öğrenmeye başladım. İlk profesyonel anlamdaki İtalya seyahatimi 1990 yılında gerçekleştirdim; o dönem tüm yolculuklar otobüs ile yapılırdı. Otobüsün yarısı arkadaşlarımla doluydu, bu seyahatte yaşanan birçok aksilik sayesinde çok şey öğrendim. İlk yurtdışı seyahatimde yaşamış olduğum aksilikler bana bu işin çok önemli olduğunu, ufak bir yanlışa dahi yer olmadığını, çok daha fazla çalışıp detaylandırarak yapılması gerektirdiğini öğretti ve bu doğrultuda da günden güne kendimizi geliştirdik, geliştirmeye de devam ediyoruz.”

Turizm sektöründe nasıl bir yol aldınız dersem?

“1990 yılında Allegro Yurtdışı Turlar Müdürü, 1996 yılında Miltur’un Genel Müdürü oldum. Sevdiğim bir arkadaşım olan Cem Polatoğlu’nun 1993 yılında kurduğu Prontotour’a küçük bir seyahat acentası iken ortak olarak katıldım. Ardından da Prontotour’un tamamını satın aldım. Amacım; o güne kadar edindiğim deneyim ve birikimlerimi kendi işimde kullanarak şirketi daha da ileriye götürüp büyütmekti. Sektörde uzun vadeli planlar hiç yapılmıyordu, biz de önce kısa vadeli, sonrasında ise 2-3 yılı içeren planlamalar yaptık. Tüm yaptıklarımıza müşteri tarafından bakabilmek olgusunu şirketimize anayasa olarak getirdik. 2001- 2004 yılları arasında % 50,  2004-2007 yılları arasında ise % 80’in üzerinde şirketimiz büyüdü,  2008'den sonra da istikrarı yakalayarak her yıl %20 civarında büyüme kaydettik.”

Sanırım farkındalık her boyutuyla getiriyi ve ilgiyi büyütüyor. Bu çerçeveden bakarsak sizin farkındalıklarınız neler oldu?

“Prontotour olarak hep ilk günden bu yana tatilin bir lüks değil ihtiyaç olduğunu anlatmaya çalıştık. Tatil anlayışını şekillendirdik. Tatil sadece deniz-kum-güneş değildir, sadece yaz aylarında tatil yapmak zorunda değilsiniz dedik. Şu anda zevkinize göre şekillendireceğiniz 12 ay boyunca gidilecek destinasyonlar geliştirdik. Sektörde pek çok ilke imza attık. Yurtdışı turlarında erken rezervasyonu geliştirdik. Ve eskiden son anda yapılan tatil planları yerini nerdeyse 6 ay öncesinden alınan turlarla yer değiştirdi. Tabi bir de dijital dünyanın gelişimini öngörerek internet üzerinden satışlara ilk başlayan outgoing firması olduğumuzu da söylemem gerekir. İnternet üzerinden online olarak tüm ürünlerimizi satıyor olmamız çok daha fazla seyahat acentesine ulaşmamızı sağladı. Bugün Türkiye'ye yayılmış, geniş bir acente ağımız var. Acentalarımızdan ve müşterilerimizden aldığımız güvenle turizm sektöründe yapılmamış bir çok yeniliği, cesaretle sunmaktan çekinmedik.”

İnternet üzerinden işi bu noktaya taşımak başlı başına büyük bir başarı diyebilirim. Yenilik bir anlamda da büyük bir cesaret değil mi? Bundan sonra da başka yenilikler görecek miyiz?

“Riski göze almadan yol almak mümkün değil. Farklılaşma ve sektörde yenilik yaratmak en önemli hedeflerimizin başında yer alıyor. Her yıl mutlaka bir yenilik yaparız. Bu yıl da deniz-kum-güneş tatilini kültür turlarıyla birleştirdiğimiz SeaPlus turlarımızı çıkardık. Çocuklu aileleri unutmadığımız ProntoKIDS de şimdiye kadar yapılmayan bir yenilik olarak yerini aldı.”

Bu kadar çok yer gezdiniz, sizi ençok etkileyen ülkeler ve güzellikleri nereler oldu diye sorsam?

"İtalya'nın Toscana bölgesi, yemekleri, doğal çevresi, şatoları ile tekrar tekrar gitmeye doyamadığım bir bölge. Güney Afrika ve Hindistan ise çok etkilendiğim iki ülke.
Seyahat etmeyi cok seviyorum,dünyada gezmediğim yer kalmayacak diyordum ama gezdikçe dünyanın ne kadar çok gezilecek yeri olduğunu anladım. Ne kadar gezerseniz gezin her seferinde keşfedilecek çok yer olduğunu görüyorsunuz. Yemeklerini çok beğendiğim  Roma, Paris, Sicilya, Ege kıyıları gibi yerlere tekrar tekrar gitmekten de kendimi alamıyorum. Kayak yapacağım yeri seçerken bölgenin gastromi haritasını göz önüne alarak seçiyorum. Deniz benim hobim, yelken yapmak, yüzmek, balık tutmak, deniz ürünlerinin değişik tatlarını denemekten mutlu oluyorum.  Bir de Fenerbahçe taraftarıyım. Oğlumla maç izlemek, küçük kızım Sare'yle vakit geçirmek ve eşimle yeni yerler keşfetmeyi de saymadan geçmeyelim.”

Yıllarca erken rezervasyon ile dünyayı keşfetmemiz için çabalayan turizm sektörünün üstadı ile yaptığımız kısa görüşmeden bize kalanları buraya böyle dökebiliyorum.
Cesaret giyinen Ali Onaran, attığı her adımla aslında dünyayla aramızdaki köprüleri kuruyor. Bize de o köprülerden kolayca geçmek kalıyor.
Hayatın kısa molalarını verirken, sizlere güzel anılar biriktirmeniz dileklerimi sunarken, farklı bakışıyla fark yaratan Ali Onaran'a da bol bol kazançlar bol bol başarılar dilerim.
Çok ama çok teşekkür ediyorum Ali Onaran'a...
İyi tatiller...

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster