Dursun Akbulut [email protected] Dursun Akbulut

Türkiye'nin dış borcu ve Amerika'nın yaptırım tehditleri

01 Ağustos 2018, 16:07 ---

Bilindiği üzere Amerikan Kongresi’nin Dış İlişkiler Komitesi’nde Senatör Corker tarafından hazırlanan ve Kongre’ye sunulan S. 3248 nolu tasarı, Türk Hükümetinin uluslararası finansal kuruluşlardan borçlanmasını ve finansal ve teknik yardımlar almasını kısıtlamayı ön gören bir tasarıdır. Bu tasarının Senato ve Temsilciler Meclisi’nde onaylanması ve Başkan Trump tarafından yürürlüğe konması halinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti, diğer bir değişle kamu kuruluşlarının, yurt dışından borçlanma imkanları kısıtlanacaktır.

Bu muhtemel kısıtlamanın etkilerini görebilmek için Türkiye’nin dış borç miktarını ve yapısını irdelemekte fayda vardır. Aşağıda Hazine Müsteşarlığı tarafından hazırlanan, 2018 yılı 1. Çeyrek sonu itibari ile dış borç istatistikleri sunulmuştur.

Bu tabloda görüldüğü üzere kamunun dış borç yükü 141.5 milyar Usd olup bunun kısa vadeli olan kısmı diğer bir değişle vadesi 1 yıla kadar olan borç tutarı 24 milyar Usd’dir. Diğer taraftan özel sektörün dış borç tutarı 325 milyar Usd olup bunun 98 milyar Usd’si kısa, 227 milyar Usd’si uzun vadelidir.

Yine tablodan görüleceği gibi  toplam 122 milyar Usd tutarındaki kısa vadeli borcun sadece 24 milyar Usd’lik kısmı Kamunun borcudur.

Diğer taraftan  Bankacılık Sektörünün brüt dış borcu 187 milyar Usd olmasına rağmen, döviz cinsinden dış varlıkları da göz önüne alındığında net dış borcu 24 milyon Usd tutarındadır.

Yine tablodan görüleceği gibi; Türkiye’nin 1 Mayıs 2018’den 31Aralık 2018 tarihine kadar ödemesi gereken dış borç anapara ve faiz tutarı 69 milyar Usd’dir. Kamunun dış borç geri ödemesi ise sadece 11 milyar Usd mertebesindedir. Özel sektörün dış borç geri ödemesi ise; 44.5 milyar Usd’si bankalara, 14 milyar Usd’si ise diğer kuruluşlara ait olmak üzere toplam 58 milyar Usd’dir. Bankaların dış varlıkları da göz önüne alındığında bu rakam yüksek bir rakam değildir.

Netice itibari ile bu tasarının yürürlüğe girmesi halinde kamu sektörü öldürücü bir şekilde etkilenmeyecektir. Özel sektör ise mutlaka dolaylı ve kısmi olarak  olumsuz bir şekilde etkilencektir. Ancak unutmamak lazım borcu ödemeyi borçlu düşündüğü kadar borç verende en az borçlu kadar borcu tahsil etmeyi düşünmektedir. Bu tasarı ile birlikte Türkiye’ye borç veren kuruluşlarda tasarı aleyhine baskı yapma faaliyetinde bulunacaklardır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kursad01 Ağustos 2018 23:37

    Çok komiksiniz.borc verenler lobi yapıcak mantığı nedir ya 😀😀😀😀

  • selim01 Ağustos 2018 22:01

    Chp tayfasının ağzında hep aynı laf battık.Kuşaklar değişiyor Chp zihniyeti asla değişmiyor.Bu ülkenin esas düşmanı bu zihniyettir.

  • Özetle yıkılmadık ama yan duruyoruz. :)01 Ağustos 2018 19:54

    Batmadık ama batacağız. Vatandaşı daha derin krizlere hazırlamanın bir yolu da "alıştıra alıştıra" anlatmaktır.Her ay "istikrarlı" bir şekilde ithalat - ihracat dengesi alehimize 5-6 milyar dolar olurken, üretimden kopmuş ve tüketim toplumuna sistemli bir şekilde engaje edilmişken, ithal etmediğimiz sadece beş kalem evet yanlış okumuyorsunuz beş kalem ürün varken basın hala deliğin büyüğünü sözde "haber" yolu ile kapatmaya çalışıyor. Buradan soruyorum. Basın ne zaman vatandaştan yana olacak? Belki bu mesajımı yayınlamazlar bile.

  • Mustafa01 Ağustos 2018 18:01

    Batmışız haberimiz yok

  • Türkoğlutürk 01 Ağustos 2018 17:29

    Kıbrısa çıktık da ne oldu. Artık dünya eski dünya değil. Bir şey yapamaz. Hoş sağcı iktidarlarda Abdye hayır diyemez

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster