Prof.Dr.Emre Alkin [email protected] Prof.Dr.Emre Alkin

TCMB bazılarına ‘ders çalışın’ dedi...

17 Mart 2017, 10:35 ---

Fed kararının ardından herkes TCMB'nin kararını bekliyordu. Karar açıklandığında kimse cümlenin başına sonuna bakmadı. Sadece "75 baz puan artış" kısmını gördü. Dolar/TL düştü.

Açıkçası Merkez Bankası bu sefer algı yönetimini gayet iyi yaptı. Referandum öncesinde siyaseti kızdıracak bir faiz artışı yapmadı. Yani faiz koridorunun üst bandına dokunmadı. Sadece acil durumlarda kullanılan "geç likidite penceresi" uygulamasının maliyetini artırdı. Ancak dediğim gibi, Merkez Bankası bu kararı öyle bir işledi ki, herkesi sakinleştirdi.

Açıkçası karar öncesinde "Merkez Bankası faiz artırmaza Dolar/TL rekor kırar" diyen sözde uzmanların tezi de böylece çökmüş oldu. Sosyal Medya'daki mesajlara bakarken içimden epeyce güldüm. Akademisyen Dostların bazıları faiz konusunu adeta bağnazlık haline getirmişler. Merkez Bankası bu kişilere "azıcık ders çalışın" demiş oldu.

Özetle, piyasalar Merkez Bankası'nın tam ne yaptığını anlamadı ve Dolar/TL hem bu sebeple, hem de Fed kararı ardından yükselen parite sebebiye düştü. Ancak bu durumun geçici olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla kurların düşük olduğu seviyelerin döviz yükümlülükleri olanlar için önemli fırsatlar yarattığının bilinmesi gerekiyor. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mercan dede22 Mart 2017 20:00

    sizce hocam vakıf ve halkın gyolarındaki abidik gübüdikler ne demek oluyor..resmen iyi düzen kurmuşlar 2 kamu bankası gyo larında.***nasıl bi güç ama ..bürokrasi tınmıyor yani**

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster