Ana SayfaYazarlarHikmet Baydar3. Göz’den Piyasalar
Hikmet Baydar [email protected] Hikmet Baydar

Kur üzerine kara senaryolar

09 Ocak 2017, 09:27 ---

2015 yılında hızla değer kaybederek 2.27’lerden 3.07’lere 2016 yılında da 2,78 lerden 3,59 lara yükselen USD 2017 yılına da aynı hızla 3,64 TL seviyelerine geldi.

Diğer paraların dolar karşısındaki hareketine baktığımızda benzer bir durumu göremiyoruz. Aksine aynı grupta olan, hatta daha düşük not derecesine sahip ülkelerde bile kur 2015 yılı ortalamasının altına inmiş durumda. Kısacası benzer gruptaki ülkelere normal piyasa koşullarına göre bir hareket etmiş olsaydı şu an 2.50 seviyelerini görüyor olacaktık.

Ancak Türk Lirası ciddi şekilde ayrışmış durumda.

Bu ayrışmanın sebebi Türkiye’ye kur üzerinden baskı oluşturmak diye düşündüğümüzden olayın daha çok siyasi ayağı olduğu gerçeği karşımıza çıkıyor.

Bu kadar büyük ayrışma bize terörün diğer bacağı olduğunu açıkça gösterirken minareye kılıf aramak gerekmiyor. Bu hareketlere neden olanlar hakkında ciddi bir soruşturma ve yaptırım olmadıkça daha yukarı gitmesi de yüksek ihtimal.

Şu aralar kur yorumları yapılırken FED faiz hareketi, Trump’ın görevi devralması, Not indirimi, TCMB’nin faizleri artırmayacağı gibi konular konuşulmaktadır.

Kurlardaki hareketler serbest piyasa ekonomisini şartlarında olsaydı USD/TL 2.50 civarında olacaktı ve o zaman bu konuşulanlar anlamlı olacaktı. Oysa kurlar manipülasyonla almış başını gitmiş durumda. O zaman normal koşullardaki verileri şartlar normalmiş gibi yorumlamak hiç de anlamlı gelmiyor.

Notumuz düşebilir. Bu konu bazı ülkelere nasıl zorlama amacı olarak kullanıldı iyi bilindiğinden yabancı sermayeyi etkilememektedir. Gelelim Trump’ın görevi devraldıktan sonra yapacaklarına, Türkiye’ye darbe desteği verenlerden daha kötü olacağını düşünmediğimizden global risk oluştursa bile Türkiye için var olan riskten daha yüksek değil.

Manipülasyona destek veren ve terörizmle birlikte hareket edenler tesbit edilip yaptırım uygulanmadıkça kurlarda yukarı zorlamalar devam edebilir. Sorun ne makroekonomik ne de global. Sorun kurumların piyasa üzerindeki kontrollerini ve yaptırımlarını ne kadar etkin yapacağı ile ilgilidir.

Saygılarımla,

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mumu09 Ocak 2017 14:53

    Buyuk palavra yazi!

  • Rıfat Kalender09 Ocak 2017 13:56

    Bu yazının altında 70 milyon imza atarım

  • ak magdur09 Ocak 2017 12:46

    Yapma gozum hikmet. Ohal uzayinca dolarin 4 olacagini kahvede yan masadaki sapkali amca bile biliyor. Ohal acilen kalkmali. Gaz 3 lirayi gecti 2016 da gazi 1 99 dan aldigimuz oldu. log yyzde elli zam. Birileri Reis e yanlus anket sunuyor. Reis tuzaga dusne.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster