Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Emeklilik şirketlerinin beklentileri ve gerçekleşenler

13 Ekim 2017, 09:15 ---

Emeklilik Gözetim Merkezi’nin geçtiğimiz günlerde yayınladığı “Bireysel Emeklilik Sistemi Gelişim Raporu 2016”da “Emeklilik Şirketlerinin 2016 Yılı Konsolide Hedefleri ve Gerçekleşmeleri” başlıklı son bölümdeki rakamlar dikkat çekici. Kötümser, En Muhtemel ve İyimser olarak üçe ayrılan şirketlerin hedeflerinde, 2016 yılının kötümser senaryoya daha yakın olduğunu görüyoruz. Bu rakamlardan birkaçını sizinle paylaşmak istedik. Ancak şunu da eklemek isteriz ki, bu değerler yalnız gönüllü BES’e aittir. Otomatik katılım verileri burada yer almamaktadır.

2016 Yılı Hedefler ve Gerçekleşmeler

Emeklilik şirketleri iyimser bir bakış açısıyla 2016 yılı içinde yaklaşık 2,2 milyon sözleşmenin daha yapılacağını öngörmüşler. Ancak sayı 1.835.126’da kalarak kötümser beklentiye yakın gerçekleşmiş. Benzer şekilde sisteme yeni katılacak kişi sayısı tahmininde de kötümser beklentinin altında bir gerçekleşme olmuş. Keza, yıl sonunda ulaşılacak net kümülatif katılımcı adedinin en kötü 6,8 milyon kişi olması beklenirken, sayı 6,6 milyon kişi olmuş.

Yıl sonunda ulaşılacak net kümülatif fon tutarının iyimser bir bakış açısıyla yaklaşık 58 milyon TL olması beklenirken, kötümser senaryonun biraz üzerinde, 53,4 milyon TL’de kalmış.

2017 Beklentileri

Raporda, emeklilik şirketlerine 2017 yılı beklentileriyle ilgili yapılan bir anketin sonuçları da paylaşılmış. Emeklilik şirketlerinden gelen yanıtlar her bir senaryo için (iyimser, kötümser ve en muhtemel) en küçük değer, en büyük değer ve aritmetik ortalama olarak üçe ayrılıp sunulmuş. Biz de aşağıdaki tabloda bu değerlerden aritmetik ortalamaları vererek yorumlamak istedik.

Beklentilere genel olarak bakıldığında ve 2016 yılı hedefleriyle karşılaştırıldığında, emeklilik şirketlerinin 2017 yılı için daha kötümser olduklarını söylemek mümkün. 2016 yılında yürürlüğe giren sözleşme adedi 1,8 milyon iken, 2017 yılı beklentisi iyimser senaryoda yaklaşık 1,6 milyon.

Yıl sonunda ulaşılacak katılımcı adedi beklentisi iyimser olarak 7,5 milyon kişi. 8 Eylül 2017 itibariyle EGM’nin açıkladığı katılımcı adedi 6,8 milyon. Dolayısıyla, katılımcı adedi kötümser senaryodaki beklentinin üzerine çıkmış ve en muhtemel senaryoya yakın gerçekleşecek gibi. Keza, katılımcıların fon tutarı 8 Eylül itibariyle 63,2 milyon TL tutarına ulaşmış ve kötümser beklentinin üzerine çıkmış durumda.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster