Ayça Karaca [email protected] Ayça Karaca

ECB daha fazla parasal desteğe hazır mı?

28 Ekim 2020, 08:17 ---

Avrupa’nın birçok ülkesinde vaka sayılarının bahar aylarını yakalayan oranlara yükselmesiyle birlikte kıtada yeni karantina önlemleri ve sosyal mesafe kuralları uygulanmaya başlandı. Salgının ikinci dalgasının tırmanışı Eylül’de durağan bir seyre giren ekonomik aktivitelerin daha da yavaşlamasına neden oldu. Yeniden uygulanmaya başlayan önlemlerle birlikte yılın son çeyreğinde Avrupa ülkeleri için çift dipli resesyon tehlikesi giderek artmaya başladı. 

Bu riskler kapsamında   Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Perşembe günü yapılacak olan Yönetim Konseyi toplantısı öncesi daha fazla genişlemeci politikalar izlemesi için baskı artıyor. Avrupa Parlamentosu (EP) Ekonomik ve Bilimsel Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 27 Ekim tarihli gizli raporda da AB’de artan ekonomik riskler ve ECB toplantısında alınacak kararlara ilişkin beklentiler yer alıyor. Raporda yeni karantina önlemlerinin daha hedefe yönelik ve akıllıca olduğu ve  hizmetler ile  eğlence sektörünü etkilediği belirtiliyor. Yeni kısıtlamaların şimdilik daha çok yerel ekonomi ile sınırlı kalıp  tedarik zincirini ve  diğer ülkeleri etkilemediği ancak  zamanla tüm  ülkelerin  aynı önlemleri uygulamaya koyması halinde Euro Bölgesi’nde çift dipli resesyonun yaşanma riskinin yüksek olduğu da  vurgulanıyor.

Daha fazla parasal genişleme ihtiyacı artıyor

Bu doğrultuda her ne kadar çift dipli resesyon riski artmış olsa da  EP ekonomistleri yılın son çeyreğinde Euro Bölgesi  ekonomisinde önemli bir daralma beklentisi için henüz erken olduğuna dikkat çekiyor. Bölgede imalat sanayinin -kısmen hizmetler sektöründen sonra toparlanmaya başlamış olması kısmen de Çin’de üretimin güçlü geri dönüşü nedeniyle-son çeyrekte de arayı kapamaya devam etmesi bekleniyor. Bu durumun en azından “akıllı” karantinaların negatif etkisini bir ölçüde telafi etmesi öngörülüyor.

Bu doğrultuda, ECB’nin yılın son çeyreğinde bölgede GSYİH’nın %3,1 (çeyrekten çeyreğe)  büyüyeceğine ilişkin  Eylül’de yaptığı  projeksiyonun çok iyimser olduğu ve son tahminlerde bu oranın aynı dönem için %0-1 aralığında hesaplandığı belirtiliyor.  Ayrıca, tüketici fiyat sepetindeki bir çok ürünün fiyatlarının düşmekte olduğu ve azalan  enerji fiyatları, Almanya’nın yaptığı KDV indirimi ile değeri artan euro’nun da  deflasyonist trendi güçlendirdiğine dikkat çekiliyor. Bütün bu göstergeler Euro Bölgesi’nde daha fazla parasal genişleme ihtiyacının hızla arttığına işaret ediyor

Genişleme paketinde hala kullanılacak araçlar var  

ECB tarafından Mart ayında başlatılan 1.350 trilyon Euro tutarındaki Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nın (PEPP) kapasitesinin yarıdan fazlası hala kullanılmamış durumda bulunuyor. ECB bu programın Haziran 2021 sonuna kadar devam edeceğini açıkladığı için 29 Ekim’de yapılacak toplantıda büyüklüğünü arttırmak için acele etmesine gerek olmadığı belirtiliyor. Ancak ECB’nin toplantıda varlık alımlarının hızlandırılacağını taahhüt edebileceği ya da Aralık’ta daha fazla parasal genişlemenin yolda olduğunun açıkça sinyallerini verebileceği  bekleniyor. İkinci adımın daha olası olduğu ve finansal piyasalarda hayal kırıklığı yaratmayı engelleyebileceği de kaydediliyor.

Bu çerçevede, haftalık PEPP kapsamında   önceki hafta 16,3 milyar Euro tutarında alım yapıldığı ve bu tutarın programın başındaki seviyelerin oldukça altında olduğu vurgulanıyor. Bu nedenle ihtiyaç duyulması halinde alımların hızını arttırmak için ECB’nin elinde bir hayli manevra alanı bulunuyor. Tahvil getirilerinin düşmeye devam ettiği ve spread’lerin düşük alım hacminde bile daraldığı bir ortamda alımların hızının arttırılmasına gerek olmadığı yolunda görüşler de  öne sürülüyor. Ancak raporda ECB’nin daha fazla parasal genişlemenin yolda olduğu işaretini vermesinin en iyi yönteminin alımların hızını arttırmak olduğunun altı çiziliyor.

ECB’nin hamleleri ne olabilir?

ECB’nin daha fazla parasal genişlemeye gideceğine ilişkin piyasa beklentileri geçtiğimiz haftalarda giderek arttı. Alman 10 yıllık tahvil getirileri ABD Hazine tahvil getirilerinin yükselmesine karşın geriledi.  Bu hafta ECB’nin PEPP’nin genişletilmesini ve uzatılmasını kapsayan daha yüksek alım miktarı ile daha kolay şartlar içeren  yeni bir destek paketi açıklaması halinde tahvil piyasalarındaki rallinin devam etmesi, spread’lerin daralması ve EUR/USD paritesinin düşmesi bekleniyor. Raporda halen %-0,50 oranındaki mevduat faizlerinde bir indirime gidilmesi ise öngörülmüyor. Finansal piyasalarda gelecek sonbahara kadar mevduat faizlerinde 10 baz puan daha kesinti yapılacağı  fiyatlanıyor.

Bu hafta yapılacak olan toplantıya ilişkin olarak ECB üzerinde daha fazla parasal genişlemeye gitmesi için baskı artsa da ekonomistler Aralık’ta yapılacak toplantıda yeni bir genişleme paketinin açıklanmasını bekliyor. Mevcut  PEPP’nin yarıdan fazla kapasitesinin halen kullanılmamış olması ECB’ye acele etmesine gerek bırakmayan bir manevra alanı sağlıyor. Ayrıca, Aralık’ta yayınlanacak olan güncel ekonomik tahminlerin de  yeni parasal genişleme paketinin ayarlarını yapmak için değerli bir kaynak olacağı öngörülüyor. Sürpriz yeni bir destek paketi açıklaması halinde tahvil piyasalarındaki rallinin devam etmesi ve EUR/USD paritesinin düşmesi bekleniyor.

*Bu yazı yazarın kişisel görüşlerini yansıtmakta olup çalıştığı kurum yazıda yer alan görüş ve düşüncelerden sorumlu değildir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster