Ana SayfaYazarlarHikmet Baydar3. Göz’den Piyasalar
Hikmet Baydar [email protected] Hikmet Baydar

Dövizde yön neresi?

12 Nisan 2019, 07:16 ---

Bu soruya hem temel hem de teknik açıdan cevap vermeye çalışalım.

Temel analiz açısından baktığımızda, bir ülkede yatırımcı açısından en önemli konu siyasal istikrar ve güven ortamının oluşmuş olmasıdır. Bu nedenle de yerel seçim önemli bir veridir.

Bir süredir yerel seçimleri beklemeye çalışan piyasalar, seçim sonuçlarının vereceği mesajı dikkatle okudular. Ankara ve İzmir’de Cumhur İttifakı adayları başarılı olamamışlardır. İstanbul henüz kesinleşmemiştir. Bu durum yabancılar için  (genel oy oranlarında değişiklik olmamasına rağmen) soru işaretleri yaratabilir mi? Çünkü büyük şehirlerde çalışan kesim çoğunlukta olup, emek yoğun olan kitleyi barındırmaktadır. Bu kitle gerek gelir dağılımından gerekse paranın satınalma gücünden ciddi şekilde etkilenirler.

Mevcut tablo yabancı yatırımcılarda ‘gelecekte bir erken seçim olur mu?’ sorusuna yol açabilir mi? Bu korkunun etkisi kurlarda yukarı yönlü baskıyla kendini gösterir. Diğer belirtiler ise Borsa’da ve tahvilde satış eğilimine girmeleridir. Tahvilde geçtiğimiz dönemde satıcılı oldukları rakamlarda görülmektedir. Bu hareket faizleri de yukarı yönde zorlamaktadır.

Özellikle SWAP faizlerindeki yükselişle beraber TL likidite oluşturmak isteyen yabancıların hem hisse senedi hem de tahvilde satışlar yaptıklarını gözlemledik. Mart 2019 sonuna kadar yabancı satışı Devlet iç borçlanma senetlerinde 1,574 milyon USD rakamına ulaşmıştır. Hatta piyasalardaki dalgalanmaya bağlı olarak Mart ayının son haftasında 602 milyon USD hisse, 736 milyon dolar da tahvil satışı yaparak haftalık bazda Ağustos 2014 ayından bu güne en sert haftalık satışlarını gerçekleştirdiler. Bu durumda faizlerin düşmesi de mümkün değildir. Çünkü tahvil faizleri tahvil satışıyla yükselirken kredi faizlerinin düşmesi ekonomik anlamda imkansızdır.

Mevcut ihracat/ithalat dengesinde cari açığın daralması, döviz ihtiyacını azaltan bir unsur olmakla beraber, kamu, belediyeler gibi borç ödeyicilerin dış borç ödeme takvimi de kurlar üzerinde etkili olan diğer faktörlerdir. Yakın zamanda karşılığı hazırlanmamış ödemeler bulunduğu takdirde kurlarda bir yükselme yaşama riski her zaman vardır.

İç piyasa dinamiklerinde döviz alınarak dövizi yükseltebilecek bir yapı mevcut değildir. Çünkü kurlardaki oynaklık nedeniyle işi gereği döviz almaları gerekenlerden döviz alabilecek olanlar zaten işlerini bitirmiş durumdalar. Kısa vadede reel sektörde döviz fazlası bulunuyor. Bu nedenle iç dinamiklerde dövizi yükseltebilecek bir hava görmüyoruz. Gerek iç talebin düşük olması gerekse piyasada likidite açısından yeterli rahatlık olmaması nedeniyle iç taleple dövizin yükselmesi oldukça zor.

Eğer alım gelirse, yabancı kökenli bir alım olması daha büyük bir olasılıktır.

Gelelim işin teknik boyutuna;

USD/TL paritesi 10/04/2019 tarihi itibariyle 5.7228 TL seviyesini görerek önemli trend göstergelerinin yönünü tamamen yukarı çevirmesine neden olmuştur. Daha önce 5,67 seviyelerinin üzerine çıktığında sert satışların geldiği bölgede tutunmaya başlaması bu seviyeleri aşma ihtimalini de artırmaktadır. 5,7580 şimdilik tavan durumunda, ancak bu tavanın üzerinde birkaç gün kalırsa ve tedbir alınmazsa 5,9480 ana direncine kadar kolayca gidebilir.

EUR/TL paritesinde de önemli trend göstergeleri yönü yukarı çevirmiş durumdadır. Hem MACD hem de PSAR yükselebilir sinyalleri veriyor. Bunun yanında Bollinger Band üst çizgisine yavaş yavaş gittiğinden sürecin pek de kısa vadeli olmayacağını söyleyebiliriz. Kritik direncimiz 6,51 seviyeleridir. 6,51 ve 6,67 seviyelerindeki direnç bölgelerini test etmesi de bizi pek şaşırtmayacaktır.

GBP/TL 7,4660 seviyelerinden işlem gören parite 7,4924 seviyesinin üzerini gördüğü takdirde önemli trend göstergeleri yönünü yukarı çevirecektir. Bu ihtimali çok yüksek görüyoruz. 7,7493 hedefine kadar yukarı eğilimli olma ihtimali artmıştır. Şu an yukarı eğilimli bir sıkışma yaşanmakta olup hareketler ani ve sert olabilir. Burada işlem yapanların çok dikkatli olması gerekiyor.

Herşey gönlünüzce olsun,

Saygılarımla,

www.3-goz.com

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster