Ana SayfaYazarlarHikmet Baydar3. Göz’den Piyasalar
Hikmet Baydar [email protected] Hikmet Baydar

Bundan sonra döviz ne olabilir?

23 Nisan 2017, 10:39 ---

Beklenen gün geldi ve Başkanlık sistemi oylandı. Oylama zamanına kadar sürekli dalgalanan döviz, oylama sonrasında hafif aşağı denemeleri yapıyor. Orta vadeli bazı önemli göstergeler de yönünü aşağı çevirmiş durumda. Teknik olarak orta vadeli üçgen formasyonu oluşumu var. Bu durumda 3,60 TL seviyesine kadar gelebilecek bir satış, akabinden stop satışlarını da getirebilir. Bu durumda kademeli olarak 3,53 lere kadar düşüş gelebilir. Göstergeler bu ihtimalin biraz daha fazlalaştığını söylüyor.

Batıda referandum döneminde yapılan açık bir olumsuz tavrın önümüzdeki dönemde devam edip etmeyeceğini bilemiyoruz. Ancak bunun sürdürülebilir olması da zor. Başkanlık sistemine geçene kadar da bu olumsuzluğun kaldırılması gerekiyor. Referandum öncesi açıklamalarda söylenen AB sürecinin masaya yatırılması gibi bir olumsuzluğun yaşanılması durumunda kurda manipülatif yukarı hareketlerin oluşması ihtimali de artar.

Mevcut teknik verilere göre  USD’nin 3,60 TL, Avro’nun da 3,8750 seviyesini test etmesi oldukça yüksek ihtimal gibi duruyor.

Başkanlık sistemine geçiş sürecinde kurumlar ve sistem netleştikçe, güven de buna bağlı olarak şekillenecektir. Eğer güvende bir artış sağlanabilirse yabancı yatırımcının Türkiye pozisyonunu artırmasının da önü açılmış olacak. Oylamanın iptali veya şaibeli olduğu iddiaları konusunda bir ilerleme olursa da dalgalanmanın boyutları da artabilir. Şimdilik bu süreç yakından izlenecektir.

Piyasalar ne kadar normal görmek istiyorsak kurlar yükselirken yükselen bir BIST endeksine bakabiliriz. TL bazında da olsa rekor seviyelere çok yakındır. Normal şartlarda kurlarda yukarı baskı yabancı pozisyon kapatıyor şeklinde yorumlanırdı. Böylece hem tahvile satış gelir faizler yükselirde hem de borsa düşerdi. Mevcut konjonktürde böyle olmadığı için de şartların ne kadar suni olduğunu anlamak da o kadar zor değil.

Grafikler dövizde önümüzdeki dönemde bir miktar daha gerileme olacağını söylemektedir. Yeter ki yukarıda bahsettiğimiz olumsuzluklar yaşanmasın.

Saygılarımla.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster