Ana SayfaYazarlarHikmet Baydar3. Göz’den Piyasalar
Hikmet Baydar [email protected] Hikmet Baydar

Borsa gideceği yere geldi mi?

27 Ocak 2018, 15:31 ---

Borsa yorumları yapılırken hep yeni rekor tarzı yorumlar görüyoruz. Gerçekten boramız rekorlar mı kırıyor? Bence sorunun cevabı aşağıdaki grafikte çok açık belli.

Bildiğiniz gibi kimi zaman darbe girişimi, kimi zaman bölgesel karışıklıklar gibi nedenlerle Türk Lirası ciddi oranda değer kaybetti. Bu değer kaybında TCMB döviz satışı ile müdahil görünmedi. Aksine fazla döviz rezervleriyle ciddi kar etti. Bunun yanında diğer bir gözlemimiz de Hazine bacağındaydı. Türkiye Hazinesinin yurt dışına sattığı eurobond faizleri anormal yüksekti ve bu tahvillerde köpüğü almak için ciddi anlamda geri alım ihaleleri bile açılmadı. Kısacası yüksek eurobond faizi de Hazineyi yeterince rahatsız etmedi. Sn Cumhurbaşkanı faizlerin ekonomik gerekliliklerden dolayı düşmesi gerektiğini söyledikçe birileri adeta misilleme yapar gibi eurobondları satış ağırlıklı göstererek faizleri yukarı iterken çok ilginçtir ki aynı dönemde TCMB’nin bolca piyasaya verdiği likiditenin nimetlerinden yararlanarak ucuz kaynaklarla döviz alımına da girilmişti. Yukarı itilen döviz de şirketlerin hem kredi maliyetlerini hem de ürün maliyetlerini sıçratarak enflasyona yol açtı. Burada en büyük zararı da Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi ve reel ekonomi gördü. Hazine hem daha yüksek faizlerle borçlanmak zorunda hem de mevcut dövizli borçları ödemek için daha fazla TL bulmak zorunda.

Kur ve faiz bacağında bunlar olurken,hisse senetleri gerçekten rekor mu kırıyor?

Grafiklere dolar bazında baktığımızda dövize karşı borsanın kan kaybettiğini, dövize yenik düştüğünü açıkça görüyoruz.

Dolar bazında 01/10/2007 tarihinde 50204, 01/10/2010 tarihinde 50,316, 02/01/2013 günü de 49,381 USD seviyelerini test etmiş bir borsamız olmuş. Ancak son işlemler 26/01/2018 günü 31141 seviyelerinden gerçekleşmiş. Dolar bazında bu gelişmeler olurken, Türk Şirketleri aynı yerde saymamış ve Dünya’nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birinin içerisinde hızla büyümeye devam etmişler. Kısacası Borsa için primli diyebilmemiz için şu anki değerinin iki katında olması gerekiyor. Şu an bu söylediğim sizlere hayal gibi gelebilir ama gerçekleşme ihtimali çok yüksek olan bir seviye. Dolar bazında bu seviyelerin yakalanması için iki seçeneğimiz var.

Ya Türk Lirası ciddi değer kazanacak, Ya da dolar bazında borsa ciddi prim yapacak. Grafiklere göre bahsettiğim yerler sık sık denenmiş yerler olduğundan bu hedefleri ciddiye almakta fayda var.

Peki hangi hisseler olmalı? Temettü verimliliği yüksek, bilançosu düzgün. Ve endeksle aynı yönde hareket eden hisseler olması bahsettiğimiz senaryoya göre getiri potansiyeli fazla olan bir portföy demektir.

Özellikle yabancı ağırlıklı bir piyasada dolar bazında belli getiri sağlanmadan oyun bitmez diye düşünüyoruz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Wers28 Ocak 2018 06:00

    Bence de bir sıkıntı oluyor Mesela thyao yaklaşık 1 aydır yerinde durdu sürekli indi çıktı indi çıktı giren para oldu ama hisse 15.41 fakat endeks aldı başını gitti Bence suni yükseliyor borsa

  • Mahallenin delisi28 Ocak 2018 00:23

    Durun bu yeni halka arzlar olsun bakalım yükseliş devam edecek mi ? Bence yüksek fiyattan satmak için bir strateji bu yazın kenara ..

  • mzd28 Ocak 2018 00:10

    oyun biteli çok oldu be emme velakin klasik hikaye kral çıplak patronlar izin vermedikçe gerçekleşmeyecek

  • Mustafa27 Ocak 2018 18:57

    Reel ekonomiye bi bak istersen nasil sikistigina paranin donmedigine tam gaz vermelik olmus. %10 -%15 mutlu kesim var digerleri ezikiyor hep borclu

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster