Önder Halisdemir [email protected] Önder Halisdemir

Bankacıların B Planı nedir?

25 Şubat 2020, 14:34 ---

Ülkemizin en iyi yetişmiş meslek insanları önemli bir problemle karşı karşıya. İşten ayrıldıklarında artık bir finans kurumunda iş bulabilmeleri çok zorlaştı. Dolayısı ile genel müdüründen memuruna her seviyede çalışanların iş kaybetme riski ile anksiyeteleri dayanılmaz düzeye gelirken işten ayrılanlar sudan çıkmış balığa dönmektedir.

Ülkemizin finans sektöründeki tek sivil toplum kuruluşu olan Finans Yöneticileri Vakfı Başkanı olarak son 2 yılda yaptığım binlerce yüzyüze görüşme ve e-mail iletişimine dayanarak bu tespitleri yapıyorum. Bu trendi öngörerek kapalı devre bir think-thank olan Finans Kulübü  finans sektörünün genelini kucaklayan  bir sivil toplum kuruluşuna döndürmeye gayret ediyoruz.

200 binin üzerinde çok nitelikli çalışanın yer aldığı banka, sigorta, leasing, faktoring, düzenleyici kuruluşlar, aracı kurumlar vb şirketlerde çalışan finans profesyonellerinin  suyun doğal akışı haline gelen işten çıkarılmalarını Vakıf olarak önleyemeyeceğimize göre ayrılan arkadaşlarımıza başka iş alanlarında iyi seçenekler oluşturmaya odaklandık.

Arzumuz şudur:  Finans Kulüp adıyla bilinen vakfımızın ülkemizin en iyi yetişmiş meslek insanlarının işten ayrıldığında en azından finans kulübün eğitim,danışmanlık ve oluşturduğu diğer iş alanlarında üretkenliklerine devam edebilecekleri, gelir kazanabileceği  ve sinerji sağlayabileceği seçenekler oluşturmaktır.

Sivil toplumda olduğu gibi birçok iş alanı finans profesyonelleri olarak çok boş bırakmışız. Bilirkişilik, uzlaştırmacılık, arabuluculuk, konkordato komiserliği, kayyumluk vb işleri mali müşavirler veya avukatlar yapıyor. Arkadaşlarımız masada kendine yer açmak için çok çaba sarfediyor. Bazılarını ise lobi yetersizliğinden kaynaklanan yasal engellerden dolayı yapamıyorlar bile. Halbuki tam da finans profesyonellerinin yapacağı işler bunlar.

İşimiz kolay değil. Kaynaklarımız kısıtlı ancak artık şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki artık içerik oluşturan, çeşitli kurumlarla yazışan bir mekanizmanız var. Oluşturduğumuz gönüllü masalarında sağolsunlar onlarca gönüllümüz hem kendileri hem de sektördeki binlerce arkadaşı için seçenekler oluşturmak için çalışıyor. Sektörümüzden birilerinin en azından bu konuları inisiyatif edinip  sıfır inisiyatifi bire döndürmesi gerekiyordu ki  bizden sonrakilerin o biri daha iyi geliştirebileceği bir ortam tesis edilsin.

Hala bir finans kurumunda veya düzenleyici kuruluşta çalışan arkadaşlarımız gösterdikleri desteklerini ihmal etmesinler. Onlarında belki yarın ancak kesin olarak bir gün bu seçeneklere ihtiyacı olacak. Artık iyi/kötü, eksik/aksak nasıl nitelendirirsek nitelendirelim bir mekanizmamız var. Ülkemizin her alanda iyi yetişmiş insanlara ihtiyacı var iken en iyi yetişmiş iş insanları olan finans sektörü çalışanlarının bocalamasına arkalarında yılarca emek verdikleri kurum tabelaları olmadan kendilerini çıplak hissetmelerine bir son vereceğiz. Sağolsun birçok banka ve finans kurumumuz yöneticisi de değerli kurumlarını Vakfımıza üye yaparak bu ve diğer konularda aldığımız inisiyatiflerimize destek olmaya başlamıştır.

Şimdilik paylaşacaklarım bunlar. Finans Kulüp bu konular için inisiyatif alırken finans sektörü terbiyesi ve itibarına yaraşır şekilde hareket etmeye devam edecektir. Sağlıcakla kalın.

ETİKETLER :
YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Murat Vural10 Mart 2020 20:20

    22 yıllık bankacıyken daha iyi şartlar adı altında başka bir bankaya transfer oldum. Deneme süresi içerisinde çeşitli suçlama ve mobbinge maruz kalarak istifam istendi. Konuyu taşıyacak hiç bir kurum bulamadım ve yeni kurumdan 1 ay gibi sürede istifa ederek ayrıldım. Bankacılar yalnızdır. Sektörde bu tür oluşumlara ihtiyaç var.

  • Özkan Bahar27 Şubat 2020 23:35

    Yapılacak en doğru iş Yönetim Danismanligidir. Öncelikle, kısaca "Emeksiz aş olmaz" sözünü unutmamaliyiz. 11.Kalkınma Planı hazırlanırken masada " Yönetim Danışmanlığı" ile alakalı kısa bir paragraf yazabilmek Için uluslararasi Yönetim Danışmanlığı firmalari Pwc, KPMG, Deloitte, Accenture ve BCG temsilcileri ile birlikte 6 gün çalışan ekipte, Orta Anadolu Yönetim Danışmanları Derneği Başkanı olarak bulunmuş idim. Uygulamada bir çok aksaklık olsa da Devlet kurumları bu işin öneminin farkında. Tüm arkadaşlara bu yolda başarılar dilerim. Önder bey, çalışmalarınızı takip ediyor, destekliyorum. Bankacılık kariyerinizde yaptığınız nish işleri yapmaya devam ediyorsunuz. Tebrikler.

  • Volkan26 Şubat 2020 14:32

    Bankacılıkta outsource olabilmeli. Sigorta sektöründe acentalar var bankacılıkta yok. Kredi tekliflerini kabul edip ön incelemeden geçirecek acenta sistemi kurulabilir. Bunlar müşterinin evraklarını ve bilgilerini hazırlayıp sisteme girer, kefalet, teminat vs bilgilerin ön kontrolünü yapar, Fatura Ödeme ile mesela bir kısım insanlar iş buldu. Şu sıralar BANKALAR aralarında organize olamadığı için bir sürü alternatif ödeme çıktı ve elektronik cüzdan olarak bankalara alternatif oluyorlar.

  • Koray Özkan26 Şubat 2020 11:52

    Sizi tebrik ediyor ve ayakta alkışlıyorum. Bu konuda elimden gelen her türlü desteği vermeye hazır olduğumu bilmenizi isterim. Saygılarımla

  • Kazım Yılmaz26 Şubat 2020 08:53

    Bankacılığın piyasada bir meslek olmadığını biliyoruz.Ancak finansmancı olarakda piyasada bir yer bulamiyoruz.Bu kadar yetişmiş deneyimli insanların sudan çıkmış balık gibi dışarda kalması çok üzücü.

  • Haldun Aydın Köroğlu26 Şubat 2020 02:20

    Maşallah Kutluyorum.Eğitim Çok Önemli.Profosyönel Olmuş Bir Bankası Sivil Emekli Yaşamına Dönümce, Ben Buradayım.Ayaklarımın Üzerinde Durabiliyorum Diye Bşlmeli.

  • İlknur Serbest26 Şubat 2020 01:48

    Birçok finans sektörü zorunlu çalışanına veya işimi kaybetme endişesinde olan finansçıya ışık tutma çabanızı çok faydalı bulduğumu belirtmek isterim. Bende eski bir bankacı olarak bu sorun ile uzun yıllar yüzyüze kalmıştım. Umarım çok daha etkin ve verimli çözümlere ulaşırsınız.

  • Adem örnek25 Şubat 2020 19:29

    Üzerimize düşen vazife için hazırız

  • Hatice Sarıkaya25 Şubat 2020 18:13

    Teşekkür ediyorum böyle bir yapılanma ve birliktelik oluşturmanız çabanız için .Bende eski bir Borsa (aracı kurum/banka) çalışanıyım ve bu konuda deneyimlerimi ,ayrıca muhasebe bilgilerimi finans bilgilerimle harmanladığımda biz finans çalışanını ,ticaret lisesi mezunları ve sekreterya ile eş değer gören firma zihniyetlerinden şikayetçiyim.Bu farkı firmalar artık görmeli ve değerlendirmeleri buna yapmaları yetkinliklerimizi ve deneyimlerimizi aşağıya çekmek yerine yukarı çekmek için uğraşmaşı gerekli.Kazananlar bizlerle birlikte firmalarda olacaktır.Saygılar.05372446468 /[email protected]

  • Ekrem B.25 Şubat 2020 18:06

    Çabanız takdire şayan.. Finans sektörü kurumlarına Türkiye'de henüz yeni olan Ödeme Kuruluşları ve E-Para Kuruluşlarının da dahil edilerek zikredilmesi daha kapsayıcı ve tamamlayıcı olacaktır. Muvaffakiyetler dilerim

  • Ayşe G. 25 Şubat 2020 16:05

    İnsiyatif gösterip bana ne demeyip emek verdiğiniz için sağolun Çok ihtiyaç vardı. Gönüllü masalarınızda görev almayı bekliyorum.

  • Zuhal Bilir25 Şubat 2020 15:53

    Yılların bankacısı olarak parçası olmaktan mutluluk duyacağım.Başarılar,sevgiler.

  • Bnkc25 Şubat 2020 15:35

    Öncelikle etkin bir sendikanın da olması gerekmez mi? Onca beyaz yakalı nitelikli personel ciddi mobinglere maruz kalıyor ve sözüm ona performans gerekçeleriyle ve dijtal çağın da getirdikleriyle işten atılıyor. 

  • Onur25 Şubat 2020 14:56

    Çok doğru tespitler başarılar diliyorum üyelik için başvurumu yapıyorum

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster