Ana SayfaYazarlarMehmet AvcıOfis ve İş Hayatı
Mehmet Avcı [email protected] Mehmet Avcı

Arkadaşlarınızı birbirleriyle tanıştırırken bunlara dikkat edin

23 Aralık 2016, 16:16 ---

Hayat uzun değil… Evren sadece bizim ömrümüzle de sınırlı değil.

Hiz. Adem ile Hiz. Havva’dan bu yana dünyada yaklaşık 108 milyar insan yaşamış.

Şu an dünyada yaşayan insan sayısının yaklaşık 7.5 milyar olduğu düşünüldüğünde, tarih boyunca 100 milyardan fazla insan ölmüş…

Bizler de bir gün bu dünyadan göçüp gideceğiz.

Nitekim bu kısa ömrü, en iyi, en sağlıklı ve en doğru şekilde yaşamak ve bunu başarmak hepimizin isteği.

Bu hayatta bizim için en önemli unsurlardan biri de arkadaşlıklar ve o ilişkilerin iyi kurulmasıdır.

Çünkü arkadaşlar hayatımızda çok şeyi değiştirebilir… İyi yönde ve kötü yönde.

İşte bu nedenle arkadaşlık ilişkilerimizi doğru yönetmek çok önemli.

Arkadaşlıkları doğru yönetmek ve verimli kılmak konusunda benim 10 önerim şu:

1-Yetişkin bir bireyseniz ve profesyonel olarak çalıştığınız bir işiniz varsa, arkadaşlıklarınızı, iş ve kişisel arkadaşlıklar olarak, keskin hatlarla ayırmak her zaman doğru değil. Çünkü arkadaşlar aynı zamanda sizin potansiyel iş ortaklarınızdır. Bir gün birlikte bir iş kurma potansiyeliniz çok yüksektir. Kuracağınız arkadaşlık ilişkilerinde samimi gördüğünüz arkadaşlarınızın ailesi ile sizde ailece tanışın ve aranızda çok daha iyi bir samimiyet gelişecektir. Tabi ailelerin uyumuna dikkat etmeniz gerekir!

2-Arkadaşlarınızı birbirleriyle kıyaslamayın! Her arkadaş hayatınıza farklı bir değer katar. Kimi motive eder, Kimi maddi olarak potansiyel destekçinizdir. Kimi sizin, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Kimi sizi farklı insanlarla tanıştırır. Kimi ise size farklı bir vizyon katar ve cesaretinizi arttırır. Kimi de bunlardan bir kaçını birden yapabilir. Bunların hepsi eşit olarak çok değerli desteklerdir, dolayısıyla tek birinin bile eksikliği; önemli bir kayıptır. Arkadaşlık ilişkilerinin istikrarı çok önemlidir! Bu nedenle

arkadaşlık kurulduğu zaman o ilişkiyi daha istikrarlı bir hale getirebilmeniz için muhakkak ki zaman ve emek harcamanız gerekiyor. Bazı zengin kişilerin herhangi bir davetinde çok az sayıda katılımcı olur ama ekonomik durumu çok iyi olmayan bir kişinin davetinde bir bakarsınız hınca hınç bir doluluk olur. Burada şunu söylemek yerinde olur galiba ''Bazı insanlar sadece paraya, bazı insanlar çevreye de çalışırız!'' İşinize ayırdığınız zamanın bir bölümünü mutlaka arkadaşlarına ayırmanız daha doğru olur!

3-Arkadaşlarınızı birbirleriyle tanıştırma konusunda cömert olun. Çok kişisel düşünürseniz, ilkel kıskançlık duyguları devreye girer ve size yanlış yaptırır. İnsanları tanıştırmak biraz da güçleri bir araya getirmektir. Bu sizi de güçlendirir. Çevreniz böyle böyle büyür ve güven kazanırsınız. Unutmayın, eğer geniş bir çevreniz varsa bu sizi başkaları için daha cazip bir insan kılar.

4-Arkadaşlarınızı birbirleriyle tanıştırırken, ikinci plana itilmekten korkmayın. Korktuğunuz zaman kendi kişiliğinizin dışında girişimlerde bulunursunuz ve bu sizin üzerinizde çok yanlış bir intiba oluşturur. Tanıştırdığınız iki arkadaş, kendi aralarında daha iyi anlaşıp, sizi ihmal edebilirler. Bu konuda serinkanlı olmalısınız. Yeni kurulan ilişkiler, başta sıcak olur, sonra normale döner. O zaman arkadaşlarınız da size geri döner. Arkadaşlık bir yatırımdır ve aklı başında hiç kimse, yatırım yaptığı bir arkadaşı bir başkası uğruna bırakmak istemez. Arkadaşlık, evlilik gibi monogamik değil, poligamik bir ilişki biçimidir.

5- Arkadaşlarınız birbirleriyle tanıştırırken iyi düşünün. Ne kadar iyi bir networker olduğunuz çok önemli. Siz, belki birbirinden çok farklı iki ayrı insanla çok iyi bir ilişki yürütebilirsiniz ama onlar, bunu yapamayabilirler. Acaba birbirlerine ne kadar uyuyorlar, birbirlerine ne kadar katkı sunabilirler, iş alanları birbirine yakın mı… İlgi alanları benzer mi… Birbirleriyle ne kadar uyuşabilirler, birbirlerine karşı kırıcı olabilirler mi… Ya da kişiliklerini ve siyasi görüşlerini, ilişkilerine yansıtma tarzları nasıl. Örneğin bazı insanlarda siyasi görüş, ilişkilerde belirgin bir rol oynar bazıları ise bunu umursamaz. Sonuç olarak, tanıştırdığınız iki insan arasındaki ilişki kötü başlarsa, bu sizin onlarla ilişkinize de zarar verebilir.

6 Arkadaşlarınızı birbirleriyle tanıştırırken, o ilişkiyi ille de domine etmeye çalışmayın. Yani ilişkiye siz vesile oldunuz diye o ilişkiyi sahiplenmeyin ve kontrol etmeye çalışmayın. Çünkü adalet sağlayıcı ve dengeleyici olarak kendi rolünüzü fazla abartmanız, diğerleri tarafından onlara güvenmediğiniz şeklinde algılanabilir. Bu da ileride pek çok arkadaşınızın, sizin networkunuza girme cesaretini kırar ve sizden uzaklaştırır.

7 Sizi başkalarından uzak tutarak izole etmeye ve sadece kendisinin mülkünde bir arkadaş haline getirmeye çalışan ve sizi giderek yalnızlaştıran arkadaşlara karşı dikkatli olun. Amerikalılar, bu tür arkadaşlara ‘frenemy’ diyorlar. Bu kavram, İngilizcede, arkadaş (friend) ve düşman (enemy) sözcüklerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş. Yani en iyi arkadaşınız, bazen en tehlikeli düşmanınıza dönüşebilir. Ve bunun farkına varmak, bazen çok zaman alabilir. İşte en tehlikeli arkadaş bu arkadaş tipidir. Bu arkadaşınızı biriyle tanıştırırsınız ama size, o birileriyle ilgili sürekli negatif görüşler belirterek, sizi onlardan koparmaya çalışır. Bazen bu da yetmez, tanıştırdığınız insanlarla iyi arkadaş olur ve onlara sizin hakkınızda negatif şeyler söyleyerek, onları sizden uzaklaştırmaya çalışır.

8 Her şeyden bu kadar kolay vazgeçilebilen modern bir çağda, sadakat, güvenilir, verimli ve uzun ömürlü bir arkadaşlık için en temel unsurdur. Bu nedenle bazen ilişkiniz belli dönemlerde küçük kayıplara neden olsa da bunu umursamayıp, ilişkinizi devam ettirmek, uzun vadede sizin için karlı bir yatırım olabilir.

9 Hayatı daha iyi kestirmenin en iyi yollarından biri; çevrenizde çok farklı iş deneyimlerinden ve kültürlerden gelen insanları bulundurmaktır. Bu, sizi, tek bir ekolün etkisinde kalmaktan kurtarır ve vizyonunuzu açar. Arkadaşınızın verdiği öz güven, sizi hayatta daha başarılı kılar!

10 Yeni arkadaşlar, her zaman daha çok vaktinizi alır. Ancak eski arkadaşlarınıza zaman ayırmayı ve onlarla buluşarak, hayatınızdaki yeni gelişmelerden onları haberdar etmeyi ihmal etmeyin. Belki size sunabilecekleri fırsatlar vardır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mustafa KARA02 Ocak 2017 20:11

    Sekizinci maddede belirttiğiniz gibi insanlar küçük maddi kayıplar yaşadıktan sonrada arkadaşlıklarını devam ettirebiliyorsa bu durum bireyden topluma yansırki aslında bu da bizim toplum olarak en çok ihtiyaç duyduğumuz şey.Kalemine sağlık memet bey.

  • Mehmet Birgin30 Aralık 2016 14:31

    Resulullah S.A.V. şöyle buyuruyor: "İkisi ALLAH dostu olan arkadaşların üçüncü dostları'da ALLAH c.c 'dür İyiki arkadaşımsın değerli candostum Mehmet Avcı

  • Mahir Akkuş24 Aralık 2016 17:53

    Mehmet Bey, güzel bir konuyu değerlendirmişsiniz. Tespitlerinizden oldukça istifade ettim. Teşekkürler.

YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster