Ayça Karaca [email protected] Ayça Karaca

AB’de karantinanın etkileri ve çıkış stratejileri

27 Nisan 2020, 08:29 ---

Korona virüs salgınını kontrol altına almak amacıyla AB üyesi ülkelerde Mart ayından bu yana karantina önlemleri uygulanıyor. Avrupa’da uygulanan karantinalar benzer nitelikleri taşısa da aynı önlemleri içermiyor. Ülkeler karantina önlemlerinin hem başlangıç zamanı hem de sertliği konusunda farklı tutumlar izliyor.

Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Bilimsel Politikalar Bölümü tarafından hazırlanan 24 Nisan tarihli gizli “Karantina ve AB üye devletlerinde çıkış stratejileri” başlıklı raporda karantinanın etkileri ve beklenen çıkış stratejileri ele alınıyor. Raporda İtalya’nın AB’de ilk sert etkilenen ülke olduğu ayrıca karantina önlemlerine diğer devletlerden önce başladığı kaydediliyor. Diğer AB ülkeleri de Mart’ın ikinci yarısında İtalya’yı izlemeye başladı. Ancak açıklanan karantina kuralları sertliği ve kapsamı açısından ülkeden ülkeye ciddi farklılık gösterdi. Bazı ülkeler sadece sosyal etkinlikleri ve toplantıları yasaklarken diğerleri hemen topyekün bir karantinaya gitti. Göreceli olarak ılımlı başlayan ülkelerde adım adım önlemleri sertleştirdi ve Mart sonunda nerdeyse tüm Euro Bölgesi ülkeleri fiili tam karantina uygulamasına geçti.

Bu çerçevede, raporda toplumsal yaşamın nasıl kesintiye uğradığı hakkında bir fikir vermek için Google’un COVID-19 Toplumsal Hareketlilik Raporları inceleniyor. Google market, işyeri ve perakende mağaza gibi yerlere baz tarihlerde (3 Ocak ile 6 Şubat arası haftanın aynı günü yapılan ortalama ziyaretler) yapılan ziyaretler ile karantinada yapılan ziyaretlerdeki değişimi yüzde olarak gösteren verileri yayınladı.  Her ne kadar kategoriler ülkeler arası farklılık gösterse de bu veriler kamusal yaşamın daha yumuşak ve daha sert karantina önlemlerinden ne ölçüde etkilendiğine ilişkin çarpıcı bir tablo ortaya koyuyor.

Karantinanın ekonomik aktivitelere etkisi

Söz konusu tablo verilerine göre Google kategorileri olan “Market” “İşyeri” ve “Perakende mağaza” alanlarına ziyaretlerde karantina dönemlerinde yaşanan standart sapma Euro bölgesi ülkelerinde karantina önlemlerinin farklı sonuçlar verdiğini gösteriyor. Karantina önlemlerini ilk uygulamaya başlayan ülke olan İtalya’da baz dönemden diğer ülkelere göre hızlı bir standart sapma yaşanması ve halen en büyük etkinin görülüyor olması sürpriz olarak görülmüyor.  İspanya bu değişimi en fazla hisseden ikinci ülke iken Fransa’da kısıtlamaların ekonomik aktiviteyi en çok etkilediği üçüncü ülke olarak öne çıkıyor. Hollanda, Finlandiya ve Almanya kısıtlamaların sertliği açısından listenin ortalarında bulunurken Yunanistan, Belçika, Avusturya ve İrlanda orta grupta yer alıyor. Bu sonuçlar karantinanın ekonomik etkisinin güneydeki Euro Bölgesi ülkelerinde ve Fransa’da, önlemlerin daha hafif uygulandığı Kuzey ülkelerine göre daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.  

Çıkış stratejileri ne olacak?

Alınan önlemlerin Avrupa’da etkisini göstermeye başlaması ve korona vakalarının düşmeye başlamasıyla birlikte karantinadan çıkış stratejileri tartışılmaya başlandı. Tüm önerilerin arka planında tek bir düşünce yer alıyor: Korona salgını öncesi günlük yaşama ani bir dönüş gerçekleşmeyecek! Virüsün geri dönmesi ve yeniden hastanelere yığılmaya yol açması endişeleri hükümetleri karantinayı sona erdirmekte çok dikkatli olmaya ve normal hayata kademeli bir dönüşe sevk ediyor.

Bu doğrultuda, Avusturya küçük işletmelerin ve parkların Paskalya’dan sonra açılmasına izin vererek öncü ülke oldu. Perakende mağazacılık açısından Avusturya en sert tedbirleri uygulayan ülkelerden biri olarak şimdi virüsün kontrol altına alınmaya başlamasıyla önlemleri kademeli olarak kaldırmaya hazırlanıyor.  

Ülkede otel restoranlar ve okulların da Mayıs ayında kademeli olarak açılması planlanıyor. Sosyal etkinliklere ise Temmuz’a kadar izin verilmeyecek.

Almanya’da ise benzer doğrultuda küçük işletmelerin 20 Nisan’da, okulların ise kademeli olarak açılacağı duyuruldu. Oteller ve restoranlar kapalı kalırken kalabalık sosyal etkinliklere ise Ağustos’a kadar izin verilmeyecek. Diğer ülkeler ise önlemlerin süresini uzatacaklarını açıkladı. Sosyal yaşam ve ekonomi açısından en sert önlemleri uygulayan ülkelerden biri olan Fransa önlemlerin 11 Mayıs’a kadar uzatıldığını duyurdu   

Karantina ve çıkış stratejileri ayrışmayı arttıracak mı?

Parlamento ekonomistleri korona virüs şokunun Euro Bölgesi ekonomisini vuran simetrik bir şok olarak tanımlanmasının yapısı gereği doğru olsa da karantina önlemlerinin derinliği ve süresindeki farklılaşmanın Bölge ekonomisi üzerinde daha çok asimetrik bir etkisi olduğunu belirtiyor. Halen sosyal ve ekonomik yaşamda en sert etkileri deneyimleyen ülkeler karantina önlemlerinden en geç çıkan Euro Bölgesi ülkeleri olarak görünüyor. Sonuç olarak ülkelerin şoka karşı verdiği mali tepkilerin büyüklüğündeki önemli farklılıklar da dikkate alındığında Euro Bölgesi’nde asimetrik bir toparlanma süreci riski giderek büyüyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster