BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemZincir marketlere nüfus kriteri geliyor----

Zincir marketlere nüfus kriteri geliyor

Zincir marketlere nüfus kriteri geliyor
08 Aralık 2019 - 10:09 www.finansgundem.com

Önümüzdeki aylarda TBMM gündemine taşınması beklenen teklife göre, aynı cadde üzerinde onlarca zincir market açılamayacak. Belli bir nüfus kriteri belirlenip o alanda belli sayıda market açılmasına izin verilecek

Hükümet, küçük esnafı zincir marketlere karşı korumak ve yaşatmak için harekete geçti. AK Parti, AVM'lere çeki düzen verilmesine ilişkin hükümlerin de içinde yer alacağı kapsamlı bir yasa teklifi hazırlığı başlattı. Önümüzdeki aylarda TBMM gündemine taşınması beklenen yasa teklifi kapsamında perakende ticarete ilişkin önemli hükümler yer alacak. En önemli bölümler ise zincir mağazalar (marketler) ile rekabet edemediği için tek tek kapanmak zorunda kalan bakkallar ve küçük esnaf ile ilgili olacak.

NÜFUSA GÖRE BELİRLENECEK

Bakkal ve küçük esnafın korunması için üzerinde durulan formüle göre özellikle marketlerin açılması konusunda belli kriterler getirilecek. Küçük bir mahalle, bir cadde üzerinde farklı farklı zincirlerin market açması önlenecek. Bu konudaki ilk kriter nüfus olacak. Belli bir nüfus kriteri belirlenip o alanda belli sayıda market açılmasına izin verilecek.

Örneğin, "Nüfusu 5 bin olan bir mahallede en fazla 5 zincir market açılabilir" denilecek. Bu kontenjan dolduğunda yeni marketler için izin verilmeyecek. İkinci kriter de, markete belli bir büyüklük şartı getirilmesi olacak. Mahalle bakkalı büyüklüğünde marketler açılamayacak.

MARKET İLE REKABET

Bakkalların ortak bir kooperatife dönüşmesine ilişkin de hükümlerin metinde yer alması bekleniyor. Yüzlerce bakkal bir araya gelecek ve toplu alım yapacak. Toplu alım olduğu için satıcı firmalar da fiyatları büyük marketler ile aynı düzeye çekecek. Bakkallar böylece daha ucuza ürün alıp satabileceği için marketler ile rekabet edebilecek. (sabah)

YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • eee09 Aralık 2019 09:59

    şehir dışına açılacak demiyor... sayıya göre sınırlanacak diyor... yanı 101 açmış 9 bun market.. onun açtığı yerlere otomatıkman açamayacaksın.. böylce adam kapatmayacak markatleri.. ama başka rakıtper ortaya çıkamayacak.. rakipler çıkmaz ise herşeyin fiyatını a1001 belrleyecke. bu yasanın hakl çıkarı yada koruması ile ilgili ne özelliği var? bolgesel marketler sıfırdan gelişip gıda işine giremeyeceççç ama a10001 bir gıreceksın hırdavat, et, kumaş,tekstrık, oto parça, yedek parça, yeme, içme, soğuk yeme, soğuk meze. vb. vb. kurdugu marketleri istediği şekillendırecek.  boylece rakip dukkan açamayacağı market açamayacağı için telekol olacak.  a10001 e rakip kuramayacaksınız. diğer marketlerde az şune olduğundan bu durumlardna haberleri olmadığından buyumesi duracak. koskaca devletin bir kaç kuruma çalışması ve yasa çaıkartması ne kadar acı. brazilya gibi, flipinler gibi , afrika ulkesi gibi yas açıakrtılıyor. çok yazık çok..

  • Volkan09 Aralık 2019 00:19

    Gerçekçi olursak zincir marketler vergi veriyor, sigortalı insan çalıştırıyor, kredi kartı kabul ediyor. Öte yandan esnaf 8 saat yerine 16 saat çalışıp bunlar ile rekabet ediyor.Genelde bakkalın peyniri daha lezzetli oluyor. Bakkallar ayrıca tost sandviç vs de yapıp gelir elde etmeye çalışıyor. Market, bakkal, tüketici ve maliye arasında bir denge olmalı.

  • eko09 Aralık 2019 00:17

    Buna akıntıya kürek çekmek denir...Akşam işten gelen vatandaş 10 tane bakal mı dolaşacak... Hiç bir mahelle bakkalı ihtiyaçların tamamını ne ekonomik olarak ne de büyüklük olarak bulunduramaz. İnsanların da o kadar geniş vakitleri yok... Bu çağın bir gereği... Nasıl ki, semerci, kalaycı bugün yoksa, mahalle bakkalı da olmayacak... tamam belki üzücü ama durum bu.. 40-50 yıl öncesinin hayat şartları yok artık hiç bir yerde... Şunu anlayın artık...

  • Bika08 Aralık 2019 22:05

    Farklı isimlerde aynı patron market zinciri açar ve şirketini halka da açar. BIST'te mahalle bakkalının yaptığı hasılatı yapamayan şirketler işlem görüyor.

  • H.b 08 Aralık 2019 21:42

    Saçma...

  • Ali08 Aralık 2019 21:05

    Heryer bim cokda kazik fiyat seker cay cok fahiş bakkal daha ucuz

  • Süleyman Kırpak08 Aralık 2019 20:00

    eğer illerimizdeki esnafların insafına kalır isek yandık.hiç olmazsa büyük marketlerde ürün çeşitlliği var.sebze ve meyvayı seçerek alırıyor.küçük esnaf bunu yaptırmıyor bir de bizler döğecekler nerede ise.ben bu yasaya şahsen karşıyım arkadaş.

  • Onurcan08 Aralık 2019 19:58

    her şey tekelleşiyor peynircis sütçüsü sucusu her türlü ihtiyaç büyük şirketler tarafından karşılanacak artıkın.

  • kaktust08 Aralık 2019 16:16

    vatandaş cebinde parası olusa zincir markete gidiyor parası yoksa bakkala gidip veresiye defterine yazdırıyor

  • mustafa temiz08 Aralık 2019 14:30

    ahanda diyorum tekellesmenin onu aciliyor bolge bolge paylasip halka giydirecekler cunku rekabeti ortadan kaldirmakdir bu boyle bi sacma kanun mu olur

  • Adem simit08 Aralık 2019 13:13

    Küçük balıklar tükenirse büyüklerde açlıktan ölür.

  • As08 Aralık 2019 12:43

    İnsan hadi oradan demezlermi kimi yiyonuz siz bütün ufak esnafı bitir yandaşlarınız zaten acmadığı mahalle kalmadı hatta ilcelede bile yeterince büyük marketler acıldı şimdimi aklınıza ğeldi bir büyük market en az 50 esnafı bitirdi onun yanında toptancı ve pazarlamacılarda bitti 25bin civarı büyük market vardır bu marketler yüzünden 2milyon insanın iş kapısı kapandı ufak esnafın parası ülkemizde kalırken büyükler parayı yurt dışına transfer eder şimdi ise bu pastayı toplasan 10 kişi yemekte sonrada bu işsizlik niye artıyor dersin şöyle düşünün fabrikaların robot işcilere döndüğü iş ğibi bir şey dün ğıda sektörü bitti sıra avmler ile diğer sektörler bitecek zenğin cok zenğin orta tabakada bitecek anlıcanız biz marabalar boğaz tokluna bu zenğinlere hizmet edecez işin özeti bu hiç duydunuzmu vatandaşın cıkarına bir kanun devlet kimin için var normalde vatandaşı içindir ama bizim ülkemizde sadece zenğin içindir

  • ...08 Aralık 2019 12:27

    10 yıl önce avrupada bu tip zinzir marketlerin şehir dışına belirli uzaklıkd aolduğu taşıma sistemlerle ulaşıldığı söylenmişti. hem trafik sorunu şehirde az. belediye hizmeti daha rahat hemde otoparklı düzen oluşuyor. belediye ve polis ve kamu hismetini kalabalık engellemiyordu. ama HAYIR DEDİLER İZİN VERDİLER. küçük esnaf battı. çoğu kapadı dükkanı. şimdi  x ve y marketler şehirleri ele geçirdi. sadece alkol satan rakipleri ayakda kaldı. bu x ve y alkols atmıyor haram çünkü ))) ŞİMDİ BU X  ve y marketler poşeten tasarruf etti. kasiyerin sgk gideir işkurca beleş... ödeniyor. sgk teşvikleri var. koca marketler 3 kişile dönebiliyor. eee şimdi yeni rakipleri gelmesin diye kurulanlar muaf tutulup alternatifleri açtırılmayacak. amaç küçük esnafı kurtarmak olsa efnaf mı kaldı 

  • Sermayeyi koruma tedbirleri08 Aralık 2019 11:31

    Bir kere olsun ,vatandaşın hayrına bir işiniz olsun be...

  • erol g.08 Aralık 2019 11:18

    MAHALLE BAKKALLARININ %99 U ALIŞVERİŞTE FİŞ KESMİYOR SATTIĞI BAZI ÜRÜNÜN FİYATIN GÖSTEREN ETİKET DE YOK

  • Erol.g sen bakkaldan alışveriş yapmasanda olur08 Aralık 2019 13:12

    Zenginler ultra lüks evlerinde rahat yaşamak ve en pahalı arabalarıyla korkusuzca kırmızı ışıkta durmaları için toplumun kalkındırilması lazım yeri gelir devlet ufak esnafın aksama kadar sattıği 50 parça maldan vergi de almaz ya milleti fabrikalarda 5000 tl maaş ile istihdam edecek veya kendi başlarına bir iş yapmak istiyorlarsa yanlarında olacak.

  • Hasan08 Aralık 2019 10:40

    Bravo yine saçma sapan tedbirler

  • mtu08 Aralık 2019 10:36

    zamanlama hatası var işlevsiz bir madde

  • Kync08 Aralık 2019 10:25

    Günaydın. Her şey yerli yerine oturmuş Şube sayıları artmış bu karar geliyor. Gecmis olsun