BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaZeynep Aktaş'tan dolar almak isteyenlere tavsiye----

Zeynep Aktaş'tan dolar almak isteyenlere tavsiye

Zeynep Aktaş'tan dolar almak isteyenlere tavsiye
13 Haziran 2019 - 09:07 www.finansgundem.com

Milliyet Ekonomi Yazarı Zeynep Aktaş: Dolar kurunda pozisyon almayı düşünenler açısından TL mevduat ile döviz arasındaki alternatif maliyeti dikkate alınmalı

"Merkez Bankası faiz oranını sabit tuttu. Sıkı para duruşu korunuyor. Ancak metindeki değişiklikler sonbahar öncesinde bir faiz indirimine gidilebileceğine işaret ediyor.

Enflasyon oranının yüksek seyrini ve yüksek volatiliteyi göz önünde bulunduran TCMB, haftalık repo faizinde piyasaların beklentisi doğrultusunda değişikliğe gitmedi. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamaya göre, haftalık repo faizi yüzde 24.00 seviyesinde bırakıldı. TCMB, 2018 yılı eylül ayında faizi 625 baz puan artırarak bugünkü seviyesine çıkarmıştı.

Sıkı duruş...

Piyasada Faiz indirimi bekleyenlerin oranı yüzde 16 seviyesindeydi. 18 ekonomistten sadece üç tanesi faiz indirimi bekliyordu. Faiz kararı öncesi dolar/TL kuru en düşük 5.7910 seviyesini görürken en yüksek 5.8295 seviyesini gördü. Karar sonrasında dolar/TL kuru 5.77 seviyesine kadar geriledi.

TCMB, önceki metinlerde belirttiği zayıf iç talep koşullarına ek olarak ‘parasal sıkılaştırmanın’ da enflasyondaki düşüşü desteklediğini belirtti. Gıda fiyatları ve ithal girdi maliyetlerine yapılan atıf metinden çıkarıldı. Fiyatlama davranışlarına dair riskleri sınırlamak ve enflasyondaki düşüş sürecini hızlandırmak amacıyla, TCMB’nin sıkı parasal duruşunu koruduğunu görülüyor. Ancak kurul, ‘risklerin devam ettiği’ ve ‘enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar’ ifadelerini ise yeni metinden çıkardı.

Sıkı duruşun korunacağına işaret edilse de bu ifadelerin çıkarılması temmuz ayında bir faiz indirimi beklentisini güçlendirdi. Piyasanın faiz indirim beklentisi ise sonbahar ayında. Enflasyonda baz etkisi ile gerileme yaşanması ile olası bir faiz indiriminin eylülde gerçekleşmesi bekleniyor. Öte yandan S 400 gelişmeleri önemli olacak. Fiyat hareketlerindeki aşırı oynaklık yaşanması TCMB’nin yeni aksiyonlarını gündeme getirebilir.

AL SAT MARJI DARALABİLİR

1 - Dolar/TL 5.7705 seviyesinde. 6.25-5.66 arasında yaşanan düşüşün yüzde 38’i geri alındıktan sonra kur yeniden yönünü aşağı çevirdi. 5.80’in altında hareket ediyor. Bu seviyenin altında kalındığı sürece 5.70 desteği izlenecek. İlk direnç ise 5.80 seviyesinde aşılırsa 5.90 ve 5.95 test edilir.

2 - Ortalamalara bakıldığında, Dolar/TL’nin 7.20 ve 50 günlük ortalamaların altına kaydığını görüyoruz. Bu olumlu.

3 - Dolar kuru son üç haftadır düşüşte. 31 Mayıs haftasında yüzde 3.99 oranında değer kaybederek 6.08’den 5.84 seviyesine gerilerken 7 haziran haftasında 5.8401’den 5.8307’ye geriledi ve yüzde 0.16 oranında değer kaybetti. Hafta başından bu yana ise en yüksek 5.86 seviyesini gördükten sonra 5.77’e geriledi. Kurdaki düşüşler haftalık bazda 2014 yılından bu yana en fazla arka arkaya dört hafta sürdü.

4 - Dolar kurunda pozisyon almayı düşünenler açısından TL mevduat ile döviz arasındaki alternatif maliyeti dikkate alınmalı. Eğer Dolar/TL kurunun 1 ay sonra 5.8747 seviyesinin üzerinde olmasını bekliyorsanız dövizde kalabilirsiniz, aksini düşünüyorsanız TL mevduatı tercih etmelisiniz. Dolar kurunun 3 ay içinde 6.0858, 6 ay içinde 6.42 ve 1 yıllık vadede 7.13 seviyelerinin üzerinde olmasını bekliyorsanız dövizde kalabilirsiniz. Ancak bu vadelerde belirtilen seviyelerin altında kalacağını düşünüyorsanız TL mevduatı tercih edebilirsiniz.

5 - Kurda volatilite azalmaya başladıktan sonra ivmesi zayıf hareketler gözlenecektir. Al-sat marjları daralabilir."

(Zeynep Aktaş / Milliyet)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)