BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTürk Lirası bu yıl farklı yönde hareket etti----

Türk Lirası bu yıl farklı yönde hareket etti

Türk Lirası bu yıl farklı yönde hareket etti
12 Aralık 2019 - 13:28 www.finansgundem.com

MSCI EM Gelişen Piyasa Para Birimleri Endeksi yıl başından beri % 1.3 artarken Türk Lirası % 9 civarında düştü.

Türk Lirası ile gelişen piyasalar ilişkisinde 1999'dan beri bu kadar derin bir ayrışma yaşanmamıştı. Merkez Bankası, ABD'nin olası yaptırımları gibi temaların bu negatif korelasyonda etkili olduğu belirtiliyor.

Londra'daki TD Securities'de Gelişen Piyasalar Direktörü Cristian Maggio, gelişen piyasalarla Lira arasındaki ayrışmada iç ve dış faktörlerin etkili olduğunu, Lira'nın kendine has etkilerle bu performansının devam edeceğini belirtti. Uzman "Birkaç faktör bir araya geldiğinde Türkiye'nin dirençli bir ekonomi olduğu algısını zayıflatıyor" dedi.

Bloomberg verilerine göre MSCI Gelişen Piyasa Para Birimleri Endeksi ile Lira'nın 30 günlük korelasyonu 20 yılın en negatif seviyesinde.

Türk Lirası'nın bu çeyrekte MSCI Endeksi ile beta katsayısı eksi 0.173 oldu, bu, endeksteki % 1'lik bir artışın TL'de ufak bir düşüşüne işaret ediyor. Bu oran son 10 yılda 1.05'ti.

2016 - 2018 yıllarında Merkez Bankası'nın faiz artırımında yavaş adımlar atması ekonomide baskı yaratmış, kamunun, şirketlerin ve vatandaşın dolar talebi de TL üzerindeki baskıyı arttırmıştı.

Maggio jeopolitik gerilimler ve S400 alımına bağlı olarak politik tansiyonun artmasının Türkiye için spesifik risk oluşturduğunu ve para biriminin gelişen piyasalardan ayrıştığını belirtti.

Diğer gelişen ülke piyasaları bu dönemde küresel gelişmelerle hareket etti. ABD - Çin ticaret savaşı büyümeyi baskı altına alırken doların kalıcı olarak güçlenmesine katkıda bulundu. Merkez Bankaları'nın büyümeyi canlandırmak için faiz indirimleri etkisiz kalırken genişlemeci politikaların da sınırlarına ulaşıldı.

Geçen yılki türbülansın ardından Türk yetkililer kurdaki dalgalanmaya karşı likiditeyi sıkılaştırmak gibi bazı adımlar atmıştı. Lira Merkez Bankası'nın bu yıl son 3 toplantıdaki 1000 baz puanlık Faiz indirimine rağmen Haziran ayından beri dar bantta hareket ediyor.

MSCI EM Gelişen Piyasa Para Birimleri Endeksi bu sene % 1.3 artarken Türk Lirası % 9 civarında düştü. (BloombergHT)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)