BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTrump şimdi de güçlü dolar istiyor----

Trump şimdi de güçlü dolar istiyor

Trump şimdi de güçlü dolar istiyor
15 Mayıs 2020 - 10:08 www.finansgundem.com

Başkanlığı süresince doların aşırı değerlenmesinin ABD için risk oluşturduğunu savunan Trump yeni söylemlerinde ise Amerikan Doları’nın değer kazanması gerektiğini belirtti

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Donald Trump Fox Business Network’e verdiği röportajda “Güçlü bir dolara sahip olmak için çok iyi bir zamandayız” ifadelerinde bulundu. Trump’ın bu konuşması geçtiğimiz ayda yaptığı bir basın konferansında “güçlü dolar genel olarak iyi bir şey” ifadeleriyle örtüşüyor. ABD Başkanı güçlü doların ABD şirketlerini ve ekonomisini dezavantaja soktuğuna dair görüşleriyle biliniyordu. Trump’ın Amerikan Doları’nın değer kazanmasını engellemek için döviz piyasalarına müdahale etmek de dahil olmak üzere birçok tek taraflı politika uygulaması söz konusuydu.

Geçen eylül ayında euronun dolar karşısındaki zayıflığı konusunda şikâyet eden ABD Başkanı dönemin Avrupa Merkez Bankası Mario Draghi ile sert bir tartışmaya girmişti. Trump doların değerinin düşmesini sağlamak için sık sık ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’a faiz oranlarında agresif düşüşlere gitmediği için eleştirilerde bulunuyordu.

Trump'ın açıklamaları doviz piyasasına işlemiyor

Analistler Trump’ın bu tavrını piyasayla mücadele etmenin beyhude bir çaba olduğunu fark etmesi olarak açıklıyor. Varlık yönetimi şirketi BK’nin Döviz Stratejileri Genel Müdürü Kathy Lien, Trump’ın perşembe günü yaptığı açıklamaların döviz piyasalarında dikkate alınmadığını ifade etti. Lien, “gerçek şu ki dolar diğer sebeplerden dolayı yükseliyor. Zira Trump’ın dolara ilişkin görüşlerinin gerçek hiçbir yönlendirici etkisi söz konusu değil” dedi.

Lien’e göre doların değer kazanmasındaki en önemli faktör ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın perşembe günü gerçekleşen toplantısında faiz oranlarını negatif çekme beklentileri konusunda direniş göstermesiydi. Ayrıca korona virüs suçlamalarıyla gerginleşen ABD-Çin ilişkileri de doların değer kazanmasına neden olan bir başka itici güç.

Dolar değer kaybedecek

Doların mart ayındaki yükseliş para biriminin gücünün ardındaki yapısal faktörleri de işaret ediyor. Finans şirketi Macquarie’nin Analisti Thierry Wisman ülkelere arası finans işlemleri ve uluslararası ticaretin büyük bir bölümünde dolar kullanıldığına dikkat çekiyor. Wisman perşembe günü paylaştığı notta FED’in diğer merkez bankalarıyla swap hatları kurarak veya bu hatları geliştirerek uluslararası piyasaların dolara olan ihtiyacını gidermeyi hedeflediğini fakat bu hedeflerin henüz meyvelerini vermediğini ifade ediyor. Ancak Wisman’ın öngörülerine göre dolar yakın zamanda ciddi bir değer kaybı yaşayacak.

TL yeni swap hattı beklentisiyle yükseliyor

 

Fed'in bilanço büyüklüğü 7 trilyon dolar sınırına dayandı

 

Dolar güne nasıl başladı?

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ozan15 Mayıs 2020 19:11

    O kadar dolar bastı. Dünya ya yüksekten satacak. Sonra dolaşımda iken yine ucuzlasin isteyecek. Önce parayı satacak. Sonra değerli olmaya devam ederse mal satamacak. Dolar 6 liranın bile altına gelebilir. Bizimle alakası yok. ABD istediği için dünyada tekrar duser