BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRishi Sunak’ın planı ekonomi için istihdamı feda ediyor----

Rishi Sunak’ın planı ekonomi için istihdamı feda ediyor

Rishi Sunak’ın planı ekonomi için istihdamı feda ediyor
25 Eylül 2020 - 12:54 www.finansgundem.com

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, ekonomiyi canlandırmak için yüksek işsizlik rakamlarını kabul ediyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak’ın korona virüs nedeniyle meydana gelen ekonomik kaosu kontrol altına alma konusundaki son hamlesi, işsizlik verilerinde sert bir yükselişi kaçınılmaz hale getiren taktikler içeriyor.

Pandeminin ilk dönemlerinde milyonlarca kişinin işini kurtarmış olan ücretsiz izin programı sona erdi. Ancak bu programı sürdürmek oldukça maliyetli oldu. Bunun yerine gelen planda, önümüzdeki altı ay boyunca maaşları sübvanse etmek yer alıyor.

Bu yeni destek, yılın erken dönemlerinde sürdürülen destek programının yalnızca dörtte biri büyüklüğünde. Çalışanların bu destekten faydalanabilmesi için, normal mesai saatlerinin yalnızca üçte biri süreyle çalışması gerekiyor ancak şirketler maaşlarını tamamlamak zorunda. Bu da güçlük çeken birçok şirket için yerine getirmesi oldukça zor bir yükümlülük.

Hükümet desteğinin geri çekilmesi, İngiltere Başbakanı Boris Johnson hükümetinin işsizliğin artışını önlemeye çalışmayı durdurduğu anlamına geliyor. Bunun yerine, ekonominin daha zayıf bir büyüme oranına adapte olması sağlanmaya çalışılacak. Sonuç olarak 2021 yılında korona virüs etkileri devam ederken daha yüksek işsizlik görülecek.

Yeni plan İngiltere’nin kesinlikle Almanya gibi komşularından farklı bir yol izlediğini gösteriyor. Almanya, önümüzdeki yıl boyunca da istihdam piyasasını koruma altına alacağını açıkladı.

Commerzbank AG’nin ekonomistlerinden Peter Dixon, “problemlerin büyüklüğü düşünüldüğünde bu destek çok da yardımcı olmayacak” dedi. “Bu program yalnızca halihazırda çalışan insanları destekliyor, dolayısıyla birçok şirket muhtemelen çalışanlarını ücretsiz izinden geri çağırmayacak. İşsizliğin %8’lere tırmanmasını ve hatta daha da yükselmesini bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Sunak’ın son programı, tüm risklere rağmen, muhafazakar partinin geleneksel yaklaşımından bir uzaklaşmaya işaret ediyor. 1980’lerde Margaret Thatcher’ın hükümeti, güçlük çeken sektörlerin kapanmasına izin vererek ekonomiyi radikal bir şekilde yeniden şekillendirmişti. Thatcher hükümetinin bu hamlesi, işsizliğin artmasına neden olarak yıllar boyu süren bir tartışmayı ortaya çıkarmıştı.

Joseph Rowntree Foundation’dan Helen Barnard, “maliye bakanının korona virüsün ekonomik etkilerine karşı ilk politika yanıtı cesur ve tutkuluydu” dedi. “Yeni programın tasarımı, daha fazla istihdam kaybına neden olarak başarısını düşürecek.”

Bloomberg ekonomistleri Dan Hanson ve Jamie Rush, “işsizliğin yükseleceği yönündeki görüşümüzü değiştirmek için bir sebep göremiyoruz. Son kısıtlamalar ve Sunak’ın yeni planının muhtemel etkileri düşünüldüğünde, risk yukarı yönlü olacak” dedi.

Analistler pandemi nedeniyle işlerini kaybeden İngiliz vatandaşlarının sayısının artacağı konusunda uyarı bulunmuştu. Geçtiğimiz haftalarda bu risk, korona virüs vaka sayılarında görülen artışlar ve kısıtlamaların arttırılmasıyla birlikte yükseliş gösterdi. Ancak tüm bunlar, Rishi Sunak’ı 31 Ekim tarihinde sona erecek olan ücretsiz izin programının süresini uzatması için yeterli olmadı.

Ücretsiz izin politikası, 9 milyon kişinin işini korumuştu. Ancak bunun maliyeti şimdiye kadar 39 milyon sterlini buldu. Muhafazakar kanun yapıcılar, yardım paketinin artan maliyetiyle ilgili endişe duymaya başladı. Zira ulusal borç ilk kez, ekonominin büyüklüğünü geçerek, 2 trilyon sterlini geçti.

Sunak, bu tür bir harcamaya devam etmenin Hazine için sürdürülebilir olmadığını söyledi. Ancak ekonomik koşulların da bu destek programı olmadan çok daha kötü olabileceğini kabul etti.

Bir önceki destek programı kapsamında, hükümet korona virüs kısıtlamaları nedeniyle işlerine dönemeyen kişilere maaşlarının %80’i kadar ödeme yapmıştı. Sunak Mart ayında her işi koruyamayacağını açıklasa da, girişimin boyutu kesinlikle olabildiğince fazla işi korumaya amacı taşıyordu.

İngiltere'de yeni 'iş destek programı' açıklandı

 

İngiltere'de yeniden 'ulusal karantina' uygulanabilir

 

İngiltere'de günlük Kovid-19 vaka sayısında rekor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)