BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasalar hareketlendi, gözler Merkez Bankası'nda----

Piyasalar hareketlendi, gözler Merkez Bankası'nda

Piyasalar hareketlendi, gözler Merkez Bankası'nda
24 Mart 2019 - 08:28 www.finansgundem.com

Milliyet'ten Zeynep Aktaş, Golan Tepeleri gerginliğiyle piyasaların geride bıraktığı hareketli haftayı ve yeni haftadaki olası gelişmeleri analiz etti. Aktaş'a göre, TCMB yeni haftada daha proaktif bir görünüm çizebilir. İşte Aktaş'ın o haberi:

Piyasalarda hareketlilik arttı. FED’in faiz kararı ve Merkez Bankası’nın döviz hamlesine rağmen Golan Tepeleri gerginliği ile dolar değerleniyor. Pazartesiyle birlikte daha proaktif bir Merkez Bankası görebiliriz.

Ağustos ayındaki kur şokunu üzerinde atan Türk Lirası o tarihten bu yana en büyük günlük düşüşünü gerçekleştirdi. Cuma günü dolar karşısında yüzde 5’ten fazla değer kaybetti. Türkiye ile ABD ilişkilerinin gerilmesiyle birlikte dövizde de hareketlenme artıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ABD’li mevkidaşı Donald Trump’ın Golan Tepeleri’ne dair açıklamasına cevap vermesiyle hareketlenen dolar kuru hızla yükselişe geçti.

Verilere bakıldığında TL, ekim ayından bu yana en düşük seviyesine yaklaştı. Dolar kuru perşembe günü 5.4650 seviyesinden işlem görürken cuma günü öğleden sonra 5.69’a yükseldi. Gün içerisinde 5.84 seviyesine kadar tırmandı.

Yerli yatırımcı alıyor

Yurtiçi yerleşiklerin eylül ayından bu yana yaptığı alımlar, geçtiğimiz hafta rekor seviyeye çıkarken bir hafta içerisinde gerçekleştirilen en yüksek alım oldu. 22 Mart Cuma günü para piyasalarında FED faiz kararı ve TCMB’nin stopaj oranlarını artıran döviz hamlesine rağmen kur yükselince, Merkez Bankası piyasadaki likiditeyi sıkmak amacıyla bir hafta vadeli repo ihalelerini askıya aldı.

Türkiye’deki yerleşik kişilerin kurdaki aşırı volatilite nedeniyle güvenli liman olarak gördükleri dolar kuruna ilgi 15 mart haftasında rekor seviyelere ulaştı ve Merkez Bankası’ndan (TCMB) gelen veriler TL enstrümanlarının dışlandığını gösterdi. Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 175 milyar dolara çıkarken bir hafta içerisinde 4 milyar dolar, Eylül ayından bu yana 25 milyar dolar artış gösterdi.

Trump’ın hamlesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cuma günü Golan Tepeleri ile ilgili açıklamaları tansiyonu yükseltti. ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail’in, 1967 yılında işgal ettiği stratejik konumdaki Golan Tepelerini tanıma hamlesi, Türkiye tarafından sert bir dille ret edildi. Dolar/TL önceki gün başladığı hareketliliği artırarak tırmanışa geçti.

‘Risk primi’ 60 puan arttı

Türkiye’nin kredi risk primi son iki gün içerisinde 320 seviyesinden 380 seviyesine yükseldi ve 60 puan birden arttı. Risk primi çarşamba günü 298 seviyesinde bulunuyordu. Kırılganlığın bu kadar yüksek olması tüm verilerin bir anda bozulmasına neden olabiliyor. Risk primine bağlı olarak borçlanma maliyeti de yükseliyor. Ülkenin katlandığı Faiz yükü artıyor. Piyasaların sert reaksiyonunun arkasında yatan neden ise geçtiğimiz yıl ağustos ayında görülen diplomatik gerginliğin benzeri bir tırmanışın olabileceği kaygısı.

Döviz hareketliliği için yaz dönemi sıcak ve volatil geçeceğe benziyor. Temmuz ayında S400’lerin teslimatı var. Bu durum beraberinde Golan Tepeleri ile başlayan gerilimi tırmandırabilir. ABD’nin her fırsatta attığı sert adımlar piyasalar üzerinde bir kılıç gibi duruyor.  

Seçim öncesi pozisyon

Piyasalarda yaşanan son hareketlerde seçim öncesi riskli pozisyonların kapatıldığı görülüyor. ABD ile gerilim yaşanma ihtimali de bunu körükledi. Para piyasalarında olası bir dalgalanma riskini almak istemeyenler mevcut pozisyonlarını kapatarak güvenli alana çekildi. Öte yandan Türkiye gibi gelişmekte olan diğer ülkelerin para birimi de dolar karşısında değer kaybediyor. 

Borsada 100 bin kırıldı

Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi 100 bin seviyesinin altına kaydı. Haftayı 99,835 seviyesinden tamamladı. BIST Banka Endeksinin yüzde 6,64 düşmesinin ardından,  BIST 100 Endeksi cuma günü yüzde 3,45 değer kaybetti. Ancak yabancıların borsadaki payı yüzde 65,17 seviyesindeki seyrini koruyor.

Dolar kurunda volatil hareketlerin devam etmesi halinde TCMB’den önümüzdeki hafta yeni aksiyonlar gelebilir. Kurdaki sert ataklar volatiliteden yararlanmak isteyen piyasa oyuncularının da hareketlenmesi ile yükselmekte.

Dolar kurunda en son şubat ayında test edilen 200 günlük hareketli ortalama sonrasında uzun vadede yukarı yönlü eğilim devam ediyor. 5,40-5,50 bandının aşılmasıyla birlikte yeni direnç seviyeleri 5,88-6,10 ve 6,30 seviyelerinde bulunuyor. Dolar kuru uzun vadede 200 günlük ortalamasının altına kaymadıkça yükseliş eğilimi devam edecek.

FAİZDE NELER OLUYOR?

Gelişmeler faiz oranlarını da yukarı itelemiş görünüyor. Gecelik fonlama faizi yüzde 25 seviyesinde bulunurken geç likidite penceresi faiz oranı yüzde 27’ye çıktı. Geç likidite penceresi, faiz oranı hesaplarını kapatmak ya da ellerinde bulunan parayı borç vermek için son ana kadar bekleyen bankalara uygulanan faiz orandır. Bu oran son gelişmelerle birlikte yüzde 27 seviyesine yükseldi. TCMB ise piyasayı yüzde 25-27 aralığından fonlayacak. Söz konusu durum yüzde 24 olan politika faizinin üzerinde bir orana denk geliyor. TCMB en son 2004 yılında piyasayı bu faizle fonlamıştı. Son 15 yıldaki ortalama fonlama oranı yüzde 16,95. Gelinen rakamlar ortalamaların yüzde 59 üzerinde. Şimdilerde yüzde 27 olan bu oran geçtiğimiz yıl yüzde 12,75 seviyesinde bulunuyordu. 

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • trump25 Mart 2019 10:48

    Hangi yerli yatırımcı döviz alıyor?Konkardato ilan edenlermi iflas edenlermi?

  • oktay ak24 Mart 2019 15:47

    sermaye tabana yayılmadıkça ky korunmadıkça bütün kaynaklarımız yabancı elinde olacak,bu arada ky çok kazanç için kumar haline getirmiş durumda çarpıldıkça çarpılıyor.2000  yılların başında aktaş elk. vb. bir çok şirket vardı ;kimine devlet el koydu ,kimide batırıldı.olan ky (M) 

  • Aslı24 Mart 2019 14:03

    Yurtdışından ekonomik saldırı bar mı? VAR. Ekonomiyi iyi yönetebiliyor muyuz? YOK.

  • METIN ÇETİN24 Mart 2019 13:49

    Seçimden bir hafta sonrasına kadar herhangi bir işlem yapmayacağım. ...YTD. ..

  • Misafir 24 Mart 2019 12:16

    Batırdılar memleketi ekonomi cahilleri, herşeyi dış güçlere bağlaya bağlaya. Yakında İMF nın kucağına oturturlar.

  • Dermanım Ol24 Mart 2019 12:14

    Dolar çıkacak diye bütün milleti bir ay önceden hazırladılar. Ve seçime bir hafta kaldı. Onlar geçen hafta düğmeye basınca milletteki dolar alımı devam etti. Artık bu millet de devlete güvenmiyor. Yahudiler karar veriyor, dünyadaki ekonominin gidişatına... 

  • Anlayana sözüm 24 Mart 2019 11:44

    Kenan’cım saldırı, dış mihrak yok anla güzel kardeşim, israf var, işi ehline değil akrabaya verme var. Ama sen bilirsin Allah akıl fikir vermiş herkese.

  • oktay ak24 Mart 2019 15:42

    her ikiside var ,yalnız dışarıdan etkileri kendimiz açık hale getirdiğimiz için oluyor.bu arada yerli kaynaklar kur artışı ile bedavaya gidecek,12  dolar olan aselsan 4 dolar altına geldi,halkbank 12 dolar seviyesinden 1,20 cent seviyesinde bizde buna ayak uydurup dolar aldıkça yabancının ekmeğine yağ sürüyoruz.

  • Kenan24 Mart 2019 10:28

    Yine saldiri var dunya ekonomisini abd gibi siyonist haçlı elinde bulundurdugu sürece bu devam edecek dünya da dolar rezerv para olarak kullanilmamali

  • Osman24 Mart 2019 10:47

    Ekonomi köyü olunca saldırı var iyi olunca güzel yönetiliyoruz vallahi helal olsun

  • Kaçan grup24 Mart 2019 09:42

    egonomi çoh eyi