BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez Bankası'nın söylemindeki değişim ne anlama geliyor?----

Merkez Bankası'nın söylemindeki değişim ne anlama geliyor?

Merkez Bankası'nın söylemindeki değişim ne anlama geliyor?
25 Nisan 2019 - 14:56 www.finansgundem.com

Merkez'in bugün yayımladığı Para Politikası Kurulu kararının metninden 'ihtiyaç duyulması halinde ek sıkılaştırma yapılabilir' ifadesini çıkartması 'faiz indirimi erkene mi çekilecek?' sorusunu gündeme getirdi.

Merkez Bankası bugün politika faizini değiştirmezken para politikası metninden 'ihtiyaç duyulması halinde ek sıkılaştırma yapılabilir' ifadesini çıkarttı.

Mart ayındaki metinde şu ifadeye yer verilmişti;

"Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir." Bu toplantı metninde bu ifadelere yer verilmedi.

İfadedeki değişim, piyasalarda 'faiz indirimine kapı açıldı' şeklinde algılandı. Açıklama sonrası kur ilk tepki olarak 5.90'dan 5.96'ya yükseldi. 

Kararı Bloommberg HT'ye değerlendiren Finansal Danışman Recep Atakan açıklamanın ardından 'faiz indirimi erkene mi alındı' düşüncesinin hakim olduğunu belirtti. Metinde daha şahin bir tonlama beklerken daha yumuşak bir metin görüldüğünü ifade eden Atakan "Eğer sıkılaştırma ifadesini çıkarmasaydı kurdaki bu hareketlenme olmazdı. Faiz indirimini herkes bekliyor ama kimisi haziran, kimisi son çeyrekte beklerken bunu acaba erkene mi aldı düşüncesi oluştu. Metni yumuşatması soru işaretleri getirecek. Nisan'da enflasyon yükselirse kafalar karışacak.." diye konuştu.

PİYASA DİNAMİKLERİ AÇISINDAN NEGATİF

Turkish Bank Yönetim Kurulu Danışmanı Tuğrul Belli karara dair "Metinde bu cümlenin korunması daha iyi olurdu. 'Maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı' cümlesi de çıkartılmış. Ben bu ikisinin çıkartılmış olmasını piyasa dinamikleri açısından pozitif algılayamıyorum." değerlendirmesini yaptı. 

Ekonomist Mehmet Besimoğlu ise "Bu ifade metinden çıkartılmış olsa da, zaman zaman bir toplantıya gidilmeden de sıkılaştırma yapılabilir. Bugünkü metin, sıkılaştırmadan uzak görünse de realitenin buna izin vereceği konusunda fikir sahibi olmak için erken" yorumunu yaptı. 

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Dolar 6 aylık zirvesini yeniledi! 5.96 lirayı gördü

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)