BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriKredi kartında numara sıkıntısı ----

Kredi kartında numara sıkıntısı

Kredi kartında numara sıkıntısı
24 Ağustos 2020 - 17:25 www.finansgundem.com

Giderek daha fazla kredi kartı başvurusu yapılırken, Japonya’da korona virüs nedeniyle insanlar evlerinden alışveriş yapıyor. Şirketler 16 haneli kart numarası kombinasyonu üretmekte sıkıntı çekiyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kart numaralarındaki kıtlık, pandemi sürecinde evde kalan ve alışverişlerini evden kredi kartıyla yapan insanların çoğalmasıyla ortaya çıktı. Bunda hükumetin geçen yıl Ekim ayında yürürlüğe aldığı, nakitsiz işlemlere ödül puan sisteminden sonra kredi kartlarına artan talebin de etkisi oldu. Çıkarılan kredi kartlarındaki artış kart şirketleri için avantajlı olsa da bir sorun yaratıyor.

Japonya’da yaklaşık 280 kredi kartı şirketi var ve bunların büyük bir bölümü, Visa, Mastercard ve JCB gibi uluslararası şirketlerle işbirliği yaparak, 16 haneli numaralarla kart üretiyor. İlk altı hane ülkeyi, markayı ve kartı çıkaran kurumu temsil ediyor. Geri kalan diğer hanelerse, kredi kartı şirketleri tarafından yönetiliyor ve hesap numarası ve kart sahibinin üyelik türü alanlarında bilgi veriyor.

Japonya Tüketici Kredisi Kurumu’na göre, ülkede 2019 yılının Mart ayı itibariyle üretilen kart sayısı 283 milyonken, bu sayı her yıl %2 artış gösteriyor. Nakitsiz işlemlerde yapılan ödeme miktarına bakıldığında %29,9’unun kredi kartıyla yapıldığı görülüyor. Böylelikle kredi kartının, elektronik para ve QR kodları gibi yöntemlerden daha fazla tercih edildiği anlaşılıyor.

Korona virüs pandemisinin ortaya çıkışından bu yana, artan evden alışverişle birlikte kart sahiplerinin sayısında artış görüldü. Bunda hükumetin 2019 yılında yürürlüğe aldığı nakitsiz işlemleri teşvik kampanyasının da etkisi oldu. Şimdi endişe duyulan, yedinci haneden sonrasında rakam kombinasyonlarında bir kıtlık yaşanması.

Dahası, sektör konuya etkili bir şekilde yanıt veremedi. Birkaç yıl önce bir kart şirketinde, kart numaralarındaki hane sayısını yükseltmeye yönelik bir toplantı talebi olmuş olsa da, şirket bunun yerine, kapatılan kredi kartlarının numaralarını bir süre sonra yeniden kullanma gibi yöntemlerle yoluna devam etti. Ancak bu uygulamada oldukça yüksek biri dolandırıcılık riski var ve kredi kartı sektörüne yakın bir kaynak “kart numarasındaki hanelerin sayısını artırmak bu sorunla başa çıkmanın en gerçekçi yöntemi. Önümüzdeki on yılın ilk yarısında hane sayısını artırmaya yönelik bir değişim göreceğiz” dedi.

Sektörde uzlaşma konuşmalarının yokluğunun bir sebebi de, büyük ve orta boyutlu şirketler arasında, yeni harcamalar ve diğer yüklerle ilgili değişen ölçülerdeki taahhütler. Bu sistemde bir reform gerçekleştirmek için gerekli maliyetin 10 milyar ila 100 milyar yen arasında değişebileceği söylentileri var. Kredi kartı şirketleri anlaşmalı kurumların ya da kart sahiplerinin bu yükü sırtlamasını istemiyor olsa da, kart sahiplerinde endişe yaratmamak için müzakereleri de gözlerden uzak sürdürmeye niyetli.

Bir kredi kartı şirketinin üst düzey yöneticisi yorumunda “kart numaralarındaki hane sayısını artırmayı çok istemesek de, sanırım tek seçeneğimiz bu maliyetin yükünü kendi kendimize sırtlamak” dedi. Yönetici, uluslararası markalarla da müzakerelerin gerekli olduğunu, büyük ve orta boyutlu kart şirketlerinin birbirleriyle uyum içinde çalışmaları gerektiğini ekledi.

Eğer kredi kartı numaralarındaki hane sayısında artışa gidilirse, mevcutta kullanılan 16 haneli kredi kartlarının yenilenip yenilenmeyeceğine karar verilmesi gerekiyor. Ya da iki tür kartın aynı anda kullanılabileceği bir sistem geliştirilmeli. Her iki koşulda da, sektörün, konu daha da çetrefilli bir hal alıp tüketicinin zihnini karıştırmadan önce, bu konuda hazırlık yapması gerekiyor.

Yeni korona virüs önlemi: Kademeli mesai!

 

Arife gününde kartlı ödeme trafiğinde rekor kırıldı

 

İstanbul'da Haziran'da kredi kartı harcamaları arttı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)