BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKapanan şirketlerin suçlusu pandemide yeni şirketler açılıyor----

Kapanan şirketlerin suçlusu pandemide yeni şirketler açılıyor

Kapanan şirketlerin suçlusu pandemide yeni şirketler açılıyor
28 Eylül 2020 - 17:36 www.finansgundem.com

Yeni yayınlanan bir rapora göre bu yıl 10,000 restoran kapandı ancak bir başka rapora göre yeni şirket başvurularında %19’luk bir artış var

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz haftanın verileri küçük şirketlerle ilgili karamsar bir tablo çizdi.

Popüler çevrimiçi yorum sitesi Yelp, sitelerinde yer alan, bir çoğu restoranlardan oluşan 163,000 şirketin ortadan kaybolduğunu ve neredeyse 98,000 şirketin faaliyetlerine devam edemeyeceğini açıkladı. Aynı günlerde, Ulusal Restoran Birliği tarafından yapılan uyarıda 100,000’den fazla restoranın bu yıl kalıcı olarak kapandığı ve önlem alınmazsa daha fazla işletmenin kapanacağı söylendi.

Peki tüm bunların sorumlusu kim? Elbette korona virüs pandemisi. Peki korona virüs gerçekten suçlanmalı mı? Evet ve hayır.

İşin aslı restoranların başarı ortalaması oldukça düşük. Marjlar ince, rekabet sert ve tüketiciler değişken. Bu yüzden de, sektör raporlarına göre restoranların %60’ı ilk yıllarını tamamlayamadan kapanıyor ve %80’i beş yıl içinde faaliyetlerine son veriyor. Dolayısıyla, restoranların %80’i beş yıl içinde kapanıyorsa bu her yıl 150,000 restoranın kapıları kapattığı anlamına geliyor. Temmuz ayı itibariyle 100,000 restoranın kapanmış olması yıl sonunda bu rakamın 170,000’i bulabileceğine işaret ediyor. Bu elbette normal rakamların üzerinde.

Küçük şirketlerin geneline baktığımızda, Small Business Administration (SBA)’a göre, ABD’de 30,2 küçük işletme var ve bu şirketlerin 5,9 milyonluk bir kısmı işveren konumunda. SBA’nın raporlarına göre bu 5,9 milyonluk işveren şirketlerin %7 ila %9’u her yıl kepenk indiriyor. Sonuç olarak bu her yıl 531,000 şirketin kapandığı anlamına geliyor. Başka bir deyişle küresel bir pandemi olsun veya olmasın, birçok küçük işletme her yıl kapanıyor.

Genel bir mantık yürütmeyle birçok küçük şirketin, özellikle de restoranların, perakendecilerin, spor salonlarının ve seyahat şirketlerinin ciddi anlamda güçlük çektiğini görebiliriz. Ancak yine de, örneğin Philadelphia’daki restoranların birçoğu, hareketli bir paket servis sürecinde. Dış mekandaki masaları dolu. Şimdilerde iç mekanda da servise başladılar.

Ve ilginç bir şekilde iyi haberler de var.

Gene Marks’ın The Guardian’da kaleme aldığı yazıda, Eylül ortası itibariyle yeni şirket başvuruları bir önceki yıla kıyasla %19 artış gösterdi. US Census Bureau’ya göre işveren statüsünde olacak şirket başvurularıysa %12 arttı. Birçok şirket kapanırken, yenileri açılıyor. Bununla kalmamakla birlikte, Harvard, Stanford, Chicago gibi üniversitelerin yaptığı araştırmanın raporlarına göre, ülkedeki girişimlerin %52’sinden fazlası pandemiden olumlu bir şekilde etkilendi. Bloomberg’in haberindeyse, şirket iflaslarının bu yıl düşüş gösterdiği söylendi.

Küçük işletmelerin durumuyla ilgili herkesin anlatacak başka bir hikayesi var zira bu siyasi bir mesele. Sağ cenah, küçük işletmelerin güçlük çektiğini ve hükümetlerin karantina önlemlerini esnetmesi gerektiğini söylüyor. Sol cenahsa, sadece küçük işletmelerin değil, çalışanlarının da zorluk içinde olduğunu ve bu yüzden ciddi ölçüde ekonomik teşvik paketlerine ihtiyaç olduğunu öne sürüyor. Her iki taraf da, Maaş Koruma Programı’nda ikinci bir tura sıcak bakıyor.

Meselenin aslı, kimse korona virüsün küçük işletmeler üzerindeki etkisinin ne olduğunu tam olarak bilmiyor… henüz. Tüm bu pandemi süreci sona ermeden ve araştırmacılar verileri incelemeden bunu bilmek imkansız. Üstelik bunun gerçekleşmesi yıllar alabilir. Eminim araştırmacılar bir çok işletmenin pandemi nedeniyle kalıcı olarak kapandığı sonucuna varacaklardır. Ancak yine de, bu işletmelerin kaçı her halükarda kapanacaktı?

Zorlu bir yıl geçiriyoruz. Ancak birçok küçük işletmenin kapanmasıyla ilgili raporlar oldukça abartılı olabilir.

Pandemi finans teknolojisinde milyarderler yaratıyor

 

Powell: Pandemi mağdurlarının birçoğu için mali destek şart

 

İki sektör pandemiye borçlu yakalandı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)