BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme Sistemleriİşte kredi kartı ve banka kartı kullanım sayısı----

İşte kredi kartı ve banka kartı kullanım sayısı

İşte kredi kartı ve banka kartı kullanım sayısı
19 Temmuz 2019 - 09:33 www.finansgundem.com

Türkiye’de 67,9 milyon adet kredi kartı, 156 milyon adet banka kartı kullanılıyor

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) açıkladığı verilere göre haziran ayı sonunda Türkiye’de 67,9 milyon adet kredi kartı, 156 milyon adet banka kartı kullanılıyor. 2018 yılının haziran ayı ile kıyaslandığında kredi kartı sayısında yüzde 5’lik artış, banka kartı sayısında ise yüzde 14’lük artış görülüyor.

BKM'den yapılan açıklamaya göre, toplam kart sayısı ise 224 milyon adede ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 oranında artış gösterdi. Açıklamada şu bilgiler verildi: "Günümüzde vergiden bireysel emeklilik ödemesine, e-ticaretten sigorta ödemelerine ve hatta bağış ödemelerine kadar hayatın her alanında kartlarla ödeme yapılabilir duruma gelindi. Bunun sonucunda para üstü derdini ortadan kaldıran, zaman kazandıran ve üzerimizde nakit taşımamıza gerek kalmadan günlük hayatımızı kolaylaştıran kartlarla ödemeler daha da yaygınlaştı. 2019 yılının ilk altı ayında kartlarla toplam 455 milyar TL tutarında ödeme yapılırken bu değer, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 büyüme olduğunu gösteriyor.

Geçen yılın aynı dönemine göre en fazla kartlı ödeme artışı hava yolları, konaklama ve yemek sektörlerinde görüldü

Kartlı ödemelerdeki artışla beraber en fazla artışın hangi sektörlerde gerçekleştiği ayrıntılı incelendiğinde, ülkemize bu yıl gelen yabancı turist sayısındaki artışın da etkisiyle 2019 yılının ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre hava yolları yüzde 48, konaklama yüzde 41, yemek yüzde 35, kuyumculuk yüzde 34 ve seyahat acenteleri yüzde 32 ile en fazla artış görülen sektörler arasında yer aldı.

Her 5 TL’lik kartlı ödemenin 1 TL’si internetten gerçekleşiyor

İnternetten ödeme alışkanlıklarının her geçen gün yaygınlaşması ve artan dijital dönüşümle beraber BKM verilerine göre 2019 yılının ilk altı ayında toplam 86 milyar TL internetten kartlı ödeme yapıldığı görülüyor. Buna göre 2018 yılı ilk altı ayı ile kıyaslandığında internetten kartlı ödemelerde yüzde 41 oranında artış gerçekleştiği bilgisi ortaya çıkıyor. Geçen yılın aynı döneminde toplam kartlı ödemelerin yüzde 16’sını oluşturan internetten kartlı ödemelerin bu yıl payını artırarak yüzde 18’in üzerine çıktığı görülüyor. Bu büyüme hızının devam edeceği baz alındığında, 2019 yılı sonunda toplam internetten kartlı ödemelerin 200 milyar TL’ye ulaşacağı öngörülüyor.

Yabancı kartlarla yapılan ödeme tutarı geçen yılın 2 katına çıktı

Yılın ilk yarısında yabancı kartlarla yurt içinde toplam 31,6 milyar TL tutarında ödeme yapıldı. Buna göre önceki yılın aynı döneminde 15,8 milyar TL olan kartlı ödeme tutarıyla kıyaslandığında yüzde 100 oranında büyümeyle son yıllarda gözlenen en büyük artışın gerçekleştiği görülüyor. İşlem başına yapılan kartlı ödeme tutarının ise 573 TL’den 741 TL’ye çıktığı bilgisi ortaya çıkıyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)