BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHafter imzayı atmadan Moskova'dan ayrıldı----

Hafter imzayı atmadan Moskova'dan ayrıldı

Hafter imzayı atmadan Moskova'dan ayrıldı
14 Ocak 2020 - 07:39 www.finansgundem.com

Arap medyası Hafter'in geceyarısını biraz geçe ateşkes anlaşmasını imzalamadan Moskova'dan ayrıldığını öne sürdü. İddia, Moskova tarafından resmen doğrulandı

Arap basını, Libya'nın doğusunu kontrolü altında tutan General Halife Hafter'in Rusya'da dün yapılan müzakereler sonucunda hazırlanan ateşkes anlaşmasını imzalamadığını ve Moskova'dan ayrıldığını öne sürdü. Moskova iddiayı sabah saatlerinde doğruladı. 

Suudi Arabistan'a ait Dubai merkezli Al Arabiya kanalının muhabiri, Hafter'in geceyarısını biraz geçe ateşkes anlaşmasını imzalamadan Moskova'dan ayrıldığını söyledi.

Libya'nın doğusunda faaliyet gösteren Libya Haber Ajansı (LANA) geçtiği haberde, Hafter'in "ateşkes ve Trablus'a taarruz eden askerlerin geri çekilmesine yönelik anlaşmayı" imzalamadan Moskova'dan ayrıldığını doğruladı.

Al Arabiya kanalı ve sahibi olduğu Al Hadas gazetesi websitesinde yer verdiği haberde, Hafter'in ateşkes anlaşmasını, Türkiye'nin Libya'daki askerlerini geri çekmesine ve Türkiye ile Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti arasındaki anlaşmaların geçersiz olduğuna dair maddeler içermemesi nedeniyle imzalamamaya karar verdiğini öne sürdü.

Twitter'da bazı kullanıcılar, uçak radar takip programlarından elde ettikleri verilere göre, Hafter'i taşıyan uçağın Moskova'dan ayrılarak, Yunanistan hava sahası üzerinden güney-güneydoğu yönüne doğru ilerlediğini yazdı.

RUSYA DIŞİŞLERİ DOĞRULADI

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama ile Arap basınındaki iddialar doğrulandı. Rusya Dışişleri Bakanlğı Hafter'in ateşkes anlaşmasını imzalamadan Libya'ya döndüğünü duyurdu. 

DÜN NELER OLDU?

Libya'da Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin Başbakanı Fayez el Sarraj ile Hafter arasında ateşkesin koşullarıyla ilgili dün Moskova'da Türkiye ile Rusya arabuluculuğunda görüşmeler yapıldı.

Taraflar bir araya gelmeyi kabul etmezken, yürütülen müzakereler sonucunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çağrısıyla yürürlüğe giren ateşkesi yazılı hale getiren bir anlaşma taslağı hazırlandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sarraj'ın ateşkes anlaşmasının taslak metnini imzaladığını, Hafter tarafının ise bugün sabaha kadar süre istediğini açıklamıştı.

Hafter güçleri: Zafere ulaşmaya hazır ve kararlıyız

Hafter'in Moskova'dan ayrıldığı yönündeki haberlerin çıktığı saatlerde kendisine bağlı Libya Ulusal Ordusu da websitesinden bir açıklama yaptı.

Libya Ulusal Ordusu, Trablus'a yönelik taarruzu sürdüreceklerini ve zafere ulaşmak için "hazır ve kararlı olduklarını" söyledi.

Libya Ulusal Ordusu'nu destekleyen sosyal medya hesapları da bugün Bingazi'de Hafter'e destek eylemlerinin yapılması çağrısı yaptı.

Al Jazeera Arabic kanalı da, Ulusal Mutabakat Hükümeti kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Hafter güçlerinin Trablus'un güneyine yönelik saldırılara başladığını ve ateşkesin bozulma riskinin bulunduğunu belirtti.

Libya'da 2011 yılında başlayan iç savaşın ardından uzlaşma ve istikrar sağlama çabaları sonuçsuz kalmıştı.

Ülke, batıda Trablus merkezli Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti ile doğuda Tobruk merkezli General Halife Hafter'e bağlı gruplar arasında iktidar çatışmalarına sahne oluyor. Libya'nın büyük oranda çöl olan güney kesimlerinin kontrolü ise yerel aşiretlerin elinde.

Hafter'e bağlı güçler Nisan ayından bu yana Trablus'a doğru ilerlemeye çalışıyor.

Ulusal Mutabakat Hükümeti, geçtiğimiz haftalarda Türkiye'den asker desteği istedi. Türkiye de Libya'ya asker göndermeye başladı.

Hafter'e bağlı güçlerin Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Suudi Arabistan tarafından desteklendiği öne sürülüyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Görene / Köre ne14 Ocak 2020 11:44

    Dış politikadaki Kıbrıs, ABD, AB, Suriye sorunu ve Libya’ya asker gönderilmesi, muhalefete göre hep Tayyip beyin yanlış kararları sonucuymuş??.İnsaf be!.Yıllardır AB önünde bizi de alın diye yalvarırsın AK parti yeter der yanlış olur, Kıbrıs’ta BM ye sen uyarsın Rumlar uymaz seçime hayır derler Ak parti hatalıdır, ABD’nin taraflı tutumuna, PKK’yı desteklemelerine, savunma sistemi satmamasına tüm kaprisleri sonucu S400 alırsın hatalı Ak parti, Arap baharı sonucu kan akmasın diye 50 defa katil Esefle görüşürsün hatalı yine sensin, doğu Akdeniz’de elin oğlu seni çembere alıyor Libya önem kazanıyor asker gönderiyorsun, anlaşsınlar diye aracı oluyorsun kukla fırlama hafter cayıyor yine sen suçlusun..Gevrek gevrek “komşularla sıfır sorundu ne oldu, her yerle sorun” diye konuşuyorlar..Sen devlet olarak milli çıkarlarını korumaya çalıştın mı çıkarı bozulanlarla sorun yaşarsın, hayatın gerçeği budur, sıfır sorun diye bi şey olmaz!.Tabi görene, köre ne?.Bu arada moskofa dikkat!.

  • vatandaş14 Ocak 2020 10:39

    Dikkkat Rusya Türkiyeye karşı ikili oynuyor hafter denilen kukla Rusyanın bilgisi olmadan imzalamamazlık yapamaz. Rusyaya karşı uyanık olalım.

  • mert14 Ocak 2020 10:37

    Evet artık hafter'i  ezmenin zamanı geldi. Kendi isteği ile sonunu hazırladı. Bir an önce işi bitirmeliyiz.

  • ali14 Ocak 2020 09:58

    eeee,artık vurmak farz oldu...kardeşim ben...libyanın meşru ortağı ile deniz anlaşması yaptım...sen takoz koyuyon..o.halde seni yerim ona göre,,,

  • Bika14 Ocak 2020 08:04

    Hafter'in arkasında Rusya var, desteğini eksik etmiyor.