BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyon dalgalı seyrini sürdürüyor----

Enflasyon dalgalı seyrini sürdürüyor

Enflasyon dalgalı seyrini sürdürüyor
03 Nisan 2020 - 12:15 www.finansgundem.com

İş Yatırım tarafından hazırlanan analizde "Çekirdek enflasyon yükselmeye devam ediyor" başlığı ile mart ayı enflasyon verileri inceleniyor

"Enflasyon dalgalı seyrini sürdürüyor. Mart ayı manşet enflasyonu %0,57 ile piyasanın ve İş Yatırım'ın (%0,50) tahmininin biraz üstünde geldi. Buna rağmen yıllık enflasyon yüksek baz dönemi etkisi nedeniyle Şubat'taki %12,4 seviyesinden Mart ayında %11,9'a geriledi.

Detaylara bakıldığında hane halkı sepetinde ağırlığı yüksek olan gıda grubunun %2,0 artış ile aylık enflasyonu 0,5yp yukarı çektiğini görüyoruz. Ağırlığı yüksek olan ulaştırma (-%1,9, -0,3yp) ve konut
(%0,3, 0,0yp) ise enflasyonu aşağı çekiyor. Sağlık tarafında (%2,8, 0,1yp) beklediğimiz gibi tarihsel ortalamaların üzerinde bir fiyat artışı var.

Çekirdek enflasyonda yükselme eğilimi devam ediyor. Yıllık B gurubu enflasyonu (işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün hariç TÜFE) bir önceki ayki %11,1 seviyesinden %11,6'ya yükseliyor.

Temel mallarda üç aydır devam eden deflasyon eğiliminin tersine dönmesi (%1,1) ve hizmet enflasyonunun (%0,7) son altı ayın en yüksek seviyesine çıkması rahatsızlık veriyor.

Özetlemek gerekirse gıda fiyatlarındaki yükseliş ve Türk lirasında devam eden değer kaybı nedeniyle enflasyon kısa vadede yüksek seyretmeye devam edebilir. Buna rağmen iç ve dış talepteki sert daralma ve emtia fiyatlarındaki çöküş nedeniyle 2020 enflasyon tahminimizi %10 düzeyinde tutmaya devam ediyoruz."

Enflasyon rakamları açıklandı

Yıl sonu enflasyon beklentinin altında kalır

Mart ayı beklentilerin altında artış kaydetti

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)