BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEn yüksek belediye başkanı maaşı 30 bin TL----

En yüksek belediye başkanı maaşı 30 bin TL

En yüksek belediye başkanı maaşı 30 bin TL
16 Nisan 2019 - 09:16 www.finansgundem.com

Belediye başkanlarının maaşları, nüfusa ve büyükşehir olup olmadığına göre değişiyor. Nüfusu 10 binden az yerlerde 9 bin 400 TL olan maaş, 2 milyondan fazla nüfuslu yerlerde 30 bin TL’ye kadar çıkıyor.

Yerel seçimler sonrası mazbatalarını alan belediye başkanları ve muhtar göreve başladı. Muhtarların maaşları görev yaptıkları bölgeye göre değişmiyor. Ancak belediye başkanlarının maaşları, belediyenin nüfusu ve büyükşehir olup olmadığına göre değişiyor. Belediyenin nüfusuna göre başkanın maaş katsayısı, yani gösterge rakamı değişiyor. En az iki yıl görev yapanlar başkanları makam tazminatı alabiliyor. Bunun yanında temsil ve görev tazminatı da başkanlara ödeniyor. İlk kez 1 Ekim 2008’den sonra başkan olanlar temsil tazminatı alamıyor.

NÜFUSA GÖRE DEĞİŞİYOR

Nüfusu 2 milyondan fazla olan yerlerde başkanlar 30 bin TL, 1 milyonun üzerinde olan yerlerde 25 bin TL, 500 binin üzerinde olan yerlerde 20 bin 540 TL, 250 binin üzerinde olan yerlerde 17 bin 928 TL, 100 binin üzerinde olan yerlerde 15 bin 316 TL, 50 binin üzerinde olan yerlerde 13 bin 357 TL, 10 binin üzerinde olan yerlerde 10 bin 745 TL, 10 binden az olan yerlerde ise 9 bin 400 TL maaş alıyorlar.

Temmuzda 2 bin liraya çıkacak

Muhtarların aldıkları maaşlar Ocak-Haziran 2019 döneminde 1.911,6 TL, temmuz-ağustos döneminde ise 2.007,2 TL olacak. Köy ve mahalle muhtarlarına 14.750 gösterge üzerinden maaş ödeniyor. Muhtarların primleri de artık devlet tarafından ödenmeye başlanınca, ellerine geçen net para da böylece artmış oldu. 2019 yılında muhtarlar maaşlarından prim kesilmeden gelir elde etmiş olacak.

Emekli aylığı devam eder

SGK’dan emekli aylığı alırken muhtar seçilenler, sosyal güvenlik destek primi ödeme yükümlülüğü kaldırıldığı için muhtarlık görevlerini yaparken emekli aylıklarını almaya devam edebilirler. Dolayısıyla emekliyken muhtar seçilen kişiler emekli aylıklarını kesintisiz olarak almaya devam edecektir.

Muhtarın primi devletten

Muhtarlar mazbatalarını aldıkları tarihten itibaren Bağ-Kur’lu sayılıyor ve primleri de devlet tarafından ödeniyor. Ödenen primler sayesinde emeklilik ve sağlık hakkı da sağlanmış oluyor. Muhtarlar geçtiğimiz yıla kadar sigorta primlerini kendileri ödüyordu ve bu yüzden gelirleri azalıyordu. Ödenen primler de 4/B statüsünde değerlendiriliyor. Daha önce SSK’lı veya Emekli Sandığı’na tabi çalışması olan kişilerden muhtar seçilenlerin emeklilik için durumlarını değerlendirmeleri gerekiyor. Ödenen primler sayesinde hem muhtarın kendisi, hem de bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri yani eşi ve çocukları da sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor. (Okan Güray Bülbül/Akşam)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)