BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDünya Bankası verilerinde Türkiye 13’üncü büyük ekonomi----

Dünya Bankası verilerinde Türkiye 13’üncü büyük ekonomi

Dünya Bankası verilerinde Türkiye 13’üncü büyük ekonomi
10 Temmuz 2020 - 11:31 www.finansgundem.com

Dünya Bankası’nın 2019 yılına ait Satın Alma Gücü Paritesi (SAGP) verilerine göre Türkiye; 2 trilyon 325 milyar dolar Gayri Safi Milli Hasıla (SAGP GSMH) ile dünyada 13. sırada yer aldı.

Dünya Bankası 2019 yılına ait Satın Alma Gücü Paritesi (SAGP) verilerini açıkladı. Türkiye dünya sıralamasında satın alma gücü bazındaki yerini korudu. Nominal sıralamaya göre 2019 tahminlerine göre 19'uncu sırada yer alan Türkiye, ülkeler arasındaki ürün ve hizmet fiyat farklılıklarını da dikkate alan satın alma gücü bazında ise 2.325 trilyon dolar Gayri Safi Milli Hasıla (SAGP GSYH) ile dünyada 13. sırada yer aldı. Dünya Bankası’nın 2019 yılı Satın Alma Gücü Paritesi bazında Kişi Başı Milli Gelir rakamı ise Türkiye için 27 bin 875 dolar olarak gerçekleşti.

OECD’DE YEDİNCİ BÜYÜK EKONOMİYİZ

Türkiye bu veriyle OECD ülkeleri içinde de 7. sıraya yerleşti. Türkiye, 2018’de 2.3 trilyon dolar SAGP GSYH ile yine 13. sırada bulunuyordu. Sıralamaya göre ABD'linin 27 bin 875 dolar ile alabildiği ürün ve hizmet standardını Türkiye’de yaşayan bir kişi 9 bin 43 dolar ile sağlayabiliyor. Türkiye’nin de dahil olduğu ve Çin, Rusya, Endonezya, Brezilya, Meksika, Malezya, Arjantin, Güney Afrika Cumhuriyeti, Sırbistan gibi ülkelerin içinde bulunduğu ‘üst orta gelir grubu’ içinde, kişi başı satın alma gücü sıralamasında Malezya 29 bin 525 dolarla birinci, Rusya 29 bin 181 dolarla ikinci, Türkiye 27 bin 875 Dolar ile üçüncü sırada bulunuyor.

SATINALMA GÜCÜ İLE HESAPLAMAK DAHA GERÇEKÇİ

Satın Alma Gücü Paritesi bazında milli gelir hesabının iki temel milli gelir hesaplama yönteminden biri olduğunu belirten uzmanlar, Satın Alma Gücü yönteminin nominal GSYH’ya göre daha gerçekçi olduğunu kaydetti. Satın Alma Gücü Paritesi bazında milli gelir hesabına dahil olan ürün ve hizmetlerin değeri piyasa kurundan değil, ülkeler arası fiyat farklılıkları giderilerek, yani ‘fiili kur’ üzerinden hesaplanıyor olmasının daha önemli olduğu belirtiliyor. Diğer yöntem olan ‘nominal’ milli gelir hesabında ürün ve hizmetlerin ülkeler arası fiyat farklılıkları dikkate alınmamış olduğunun altı çizildi.

Satın Alma Gücü hesabında kullanılan ürün ve hizmet sayısının son senelerde 5 bin adede yükselmiş olduğuna dikkat çekiliyor. Bu sayı ülkelerde kullanılan aynı veya benzer kalitedeki ana ürün ve hizmet bandını kapsıyor.

Satınalma Gücü Paritesi nasıl hesaplanıyor?

Satınalma Gücü Paritesi hesabında, ürün ve hizmetlerin ülkeler arası fiyat farklılıklarını ortadan kaldırmakta kullanılan ‘PPP rate’ (SAGP kuru) kullanılıyor.

‘SAGP kuru’ hesabı ABD dolarına karşı her ülkenin kendi para birimi için hesaplanıyor. SAGP kuru, 1 ABD dolarının ABD’de satın aldığı ürün veya hizmetin, diğer ülkenin para birimiyle diğer ülkede kaça alınabildiğini gösteriyor. SAGP kuru ile hesaplandığında, 1 Dolar ile ABD’de satın alınabilen ürün veya hizmetin aynısı, Türkiye’de, 1,84 TL’ye satın alınabiliyor. SAGP kuru Türkiye’de ve ABD’de kullanılmakta olan 5 bin adet ortak temel ürün ve hizmetin her iki ülkedeki fiyatları karşılaştırılarak bulunuyor.

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)