BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar/TL 5.84 seviyesini aştı----

Dolar/TL 5.84 seviyesini aştı

Dolar/TL 5.84 seviyesini aştı
22 Mart 2019 - 08:36 www.finansgundem.com

Dolar Golan krizinin etkisiyle sert yükseliyor. Dolar kuru akşam saatlerinde günlük yüzde 6.8'lik yükselişle 5.84 TL seviyesini aştı.

Dolar/TL, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) piyasaları şaşırtan en az bu yıl sonuna kadar faiz artırmayacağı açıklamasıyla sert gerilese de yerel seçim öncesi lokallerin artan döviz talebi ve Türkiye ABD ilişkilerine yönelik endişelerle bu kazanımlarını koruyamadı.

Güne 5.4657 başlayan dolar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Trump'a verdiği sert Golan yanıtının ardından çıkışa geçti. Piyasa kapanışında 5.6893 lira seviyesinde seyreden dolar, akşam saatlerinde de yükselişini sürdürerek 5.84 lira seviyesinin üzerini gördü.

Açılışın ardından en düşük 5.4571 lira, en yüksek 5.8439 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.4183 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1277 seviyesinde. Gram altın 239.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.58 seviyesinde.

Cumhurbaşkanı'ndan Golan Tepeleri açıklaması

ABD Merkez Bankası'nın faizlerin en az bu yıl boyunca mevcut seviyesi olan yüzde 2.25 ile yüzde 2.50 arasında kalacağı mesajı gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde sert değer kazançlarına neden oldu. TL'de ise Fed kaynaklı kazanımlar ilk etki olarak sert değer kazancına neden olsa da bu kazanımların neredeyse tamamı ortadan kalkmış durumda.

Bankacılar bugün iç piyasada takip edilecek veri gündemi olmadığını, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantısından çıkabilecek siyasi mesajların, aralıksız devam eden lokal döviz talebinin ve dış veri gündeminin takip edileceğini söylediler.

TL Türkiye ABD ilişkilerine yönelik endişeler başta olmak üzere lokallerin 6 aydır aralıksız her hafta devam eden döviz alımlarının da etkisiyle TL dün dolar karşısında kazanımlarını koruyamayan tek gelişmekte olan ülke para birimi oldu. Dolar/TL Fed kararı öncesi 5.4850 civarında işlem görürken, Fed kararı sonrası gece saatlerinde kur en düşük 5.4069'a kadar geriledi. Dolar/TL gün günü 5.46'nın hemen üzerinde tamamlayarak neredeyse Fed öncesi seviyelere yeniden yükselişmiş oldu.

Bankacılar dün "dolar/TL'deki düşüşü sınırlayan en önemli etken" sözleriyle ABD - Türkiye ilişkilerine yönelik endişeleri öne çıkarırken bunun yanında İsrail Suriye arasındaki Golan Tepeleri'ne yönelik açıklamalar da bölgede jeopolitik endişelerin kısa sürede sona ermeyeceğini gösterdi. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "ABD ile ilişkileri daha kötü bir noktaya götürebilecek yeni bir gelişme İsrail Suriye arasındaki Golan Tepeleri'ne yönelik egemenlik tartışması olacak. Bunun ötesinde yerel seçimleri bekleyen piyasalarda lokallerin dövize her geçen gün daha da yöneldiğini görüyoruz. Makro gelişmeler de henüz piyasa dostu diyebileceğimiz boyutta değil" dedi ve ekledi: "Dolayısıyla bugünlerde TL açısından iyimser olmak çok zor.

Teknik olarak dolar/TL'de aşağı yön mümkün olsa da özellikle lokallerin döviz talebine baktığımızda beklentilerdeki bozulmanın düzelmeden önce bir iyimserlikten bahsetmek oldukça zor. Çünkü yereller şu an her düşüşü yeni bir alım fırsatı olarak görüyorlar. Bunun için önce seçimlerin sonuçlanması gerekecek." Reuters'da dün sabah yayımlanan özel habere göre ABD'li yetkililer Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının verilmesi hazırlıklarının yakında askıya alınabileceğini belirtti.

Atılması halinde bu adım, Washington'un Ankara'nın hem F-35 uçaklarına hem de Rusya'nın S-400 hava savunma sistemine sahip olamayacağına dair şimdiye kadar verdiği en güçlü sinyal olacak. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump İsrail'in 1967 yılında Suriye'den ele geçirdiği Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıma zamanının geldiğini belirtti.

Trump, ABD politikasında önemli bir değişikliği yansıtan bu açıklamasıyla İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'ya 9 Nisan'da yapılacak seçimlerde yeniden seçilmek için kampanya yürüttüğü bir ortamda destek verdi.

İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, Brexit süreci, yerel seçimler öncesi yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar ve TCMB'den bu yıl beklenen faiz indirimlerine ilişkin tahminler, lokallerin beş aydır aralıksız devam eden döviz alımları, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.

Öte yandan lokallerin devam eden döviz talebi de kurdaki olası düşüşleri engelleyen önemli bir neden olmaya devam ediyor. Yaklaşık altı aydır döviz birikimlerini kesintisiz artırmaya devam eden bireylerin yabancı para cinsinden mevduat ve fonları 15 Mart haftasında 1.64 milyar dolar artışla 105.7 milyar dolar ile tarihi zirveye yükseldi.

TCMB verilerine göre bireysellerin yanında kurumsalları da içeren yurtiçi yerleşiklerin toplam kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları da 15 Mart ile biten haftada 4 milyar dolar artışla 175.8 milyar dolara yükselerek tarihi zirvede.

Tahvil/bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizinde geçen hafta 91 baz puana varan bir yükseliş yaşanması sonrası getiriler bu hafta aşağı yönlü bir seyir izliyor. Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 15.91 seviyesinden gerçekleşti. İki yıllık gösterge tahvil faizinde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik Faiz ise yüzde 18.14 seviyesinde gerçekleşti.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Doğrucu Davut22 Mart 2019 22:14

    Arkadaşlar, ülke konkordato ilan edecek boyutta siz hala güçlü ülke komedileri ile dış güçler kandırmacası ile takılın. Ekonomi okuyan herkes bilirki ülke ekonomisin finito. Keşke böyle olmasaydı ama her halk hakketti şekilde yönetilir.

  • Hasan talip IŞIK22 Mart 2019 21:22

    Lanet olsun. Lanet olsun  % 5 devalüasyon. Nasıl bir ülkeyiz nasıl bir paramız var. % 5 daha fakirleştik. Bir emekli olarak çok üzgünüm.

  • Mustafa Kıraç22 Mart 2019 19:52

    Hacı abi az daha bekleyeydin ya. Herşeye yorum yapmasak keşke. Aliekspressten birsuru alinacak şeyim vardı. Pazartesi salıya kadar bekleyeydin yaa.

  • Halk22 Mart 2019 19:49

    Ya bir kere de sus Allah aşkına. Bir kere de sus lütfen.

  • Dolar22 Mart 2019 14:00

    Dolar yükselecek diye haksızlığa karşı susacakmiyiz?

  • Dolmaz22 Mart 2019 20:02

    Belki de uzunca bir süredir haksızlığa karşı susulduğu için usd bu kadar hızlı yükseliyordur? Kim bilir.