BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇavuşoğlu'ndan S-400 açıklaması----

Çavuşoğlu'ndan S-400 açıklaması

Çavuşoğlu'ndan S-400 açıklaması
12 Temmuz 2018 - 01:52 www.finansgundem.com

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, terörizm tehdidine dikkat çekerek "Bu tehdit dünyanın farklı bölgelerinden gelse de hepimiz aynı anda hedefteyiz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel’de Atlantic Council ve bazı düşünce kuruluşlarının ortaklığında NATO Zirvesi kapsamında düzenlenen “Değişen Küresel Düzen ve Baskı Altındaki bir İttifak” konulu panelde konuştu.

NATO kurulduğunda iki blok olduğunu ve tehlikenin nereden geleceğinin bilindiğini belirten Çavuşoğlu, “Şimdi bazı ülke ve bölgelerden benzer saldırılar görüyoruz. Fakat bu benzer saldırıların yanı sıra hibrit savaş görüyoruz. Hibrit saldırılar sadece müttefiklerimize yönelik değil aynı zamanda ekonomimizi hedef alıyor” ifadelerini kullandı.

Günümüzde ana tehdidin terörizm olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, “Bu tehdit dünyanın farklı bölgelerinden gelse de hepimiz aynı anda hedefteyiz” diye konuştu.

Çavuşoğlu, terörizmin her türünün tehdit oluşturduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

“Tüm bu zorluklara karşı her zamankinden daha fazla birliğe ihtiyacımız var. Avrupa toplumlarının ve diğerlerinin karşı karşıya olduğu bir sorun daha bulunmaktadır. Bu da diğerlerine karşı hoşgörüsüzlük ve nefrettir. Bunlar arasında İslamofobi, Hristiyanofobi, antisemitizm, göçmen düşmanlığı ve ırkçılık sayılabilir.”

Bu olumsuz trendin birçok Avrupa ülkesinin istikrarını olumsuz etkilediğini dile getiren Çavuşoğlu, bu trendin demokratik yollarla seçilen hükümetleri bile sarstığını söyledi.

“HAVA SAHAMIZI KORUMAK İÇİN ÖNLEMLER ALMALIYIZ”

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Batı blokundan uzaklaştığına yönelik iddialarla ilgili de “Hayır, Türkiye başka bir yere kaymıyor. Türkiye NATO’nun müttefiki. Türkiye Avrupa’nın bir parçası ve birçok Avrupa kurumunun üyesi. Türkiye 60 yıldır Avrupa Birliği’nin (AB) üyesi olmaya çalışıyor” dedi.

Türkiye’nin Rusya’dan S–400 füzelerini satın almasının eleştirildiğini hatırlatan Çavuşoğlu, “Türkiye, Ukrayna ve coğrafyamızda yaşayan diğer ülkeler dış politikasını dengede tutmak zorunda. Bu veya şu arasında bir seçim yapmak zorunda değiliz. Herhangi bir bölgeyle ya da ülke ile iyi ilişkilerimizi diğerlerine bir alternatif olarak görmüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin hava savunma sistemine acil ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek “NATO müttefiklerimizden edinemedik. Rusya bize en iyi öneriyle geldi. Şimdi de Rusya’dan alıyoruz” diye konuştu.

Batı’nın endişelerinin “S–400 sisteminin, NATO’yu ve NATO sistemlerini düşman olarak algılamak” yönünde olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, “Yunanistan’ın S-300 sistemi NATO müttefiklerini düşman olarak algılamıyor. Evet NATO üyesiyiz ancak hava sahamızı korumak için önlemler almalıyız.” ifadelerini kullandı.

“NATO benim hava sahamın sadece yüzde 30’unu koruyabiliyor. Esed rejimi veya bir başka ülkeden gelecek saldırı durumunda halkımı, ulusumu kim koruyacak?” sorusunu yönelten Çavuşoğlu, bu konunun Türkiye’nin “acil” bir meselesi olduğunu, S–400kararının siyasi değil teknik olduğunu ifade etti.

“BİRTAKIM NATO ÜYELERİ BAZI TERÖRİST ÖRGÜTLERİ DESTEKLİYOR”

Bugün NATO müttefiklerine yönelik ana tehdidin terör örgütleri olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, müttefiklerin birlik ve dayanışmasının her zamankinden daha önemli olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, “Birtakım NATO üyeleri bazı terörist örgütleri destekliyor ya da onlarla beraber yürüyor.” diyerek PYD/YPG terör örgütünün Münbiç’e nasıl girdiğinin, bu örgütün Suriye’nin yüzde 25’ini nasıl kontrol ettiğinin sorgulanması gerektiğini belirtti.

Çavuşoğlu ayrıca “Tüm bu hassas konularla ve terörizmle mücadele ederken çifte standarttan kaçınmalıyız” uyarısında bulundu.

“NATO KENDİSİNİ GELECEĞE ADAPTE ETMELİ”

“Gürcistan, Makedonya ve Bosna Hersek bir an önce ittifaka dahil edilmelidir.” diyen Çavuşoğlu, bu konunun Türkiye’nin öncelikleri arasında olduğunu, bunu zirvede gündeme getireceklerini kaydetti.

Çavuşoğlu, NATO-AB ilişkilerinin ve terörle mücadelenin önemli olduğunun altını çizerek “Bu nedenle NATO kendisini geleceğe adapte etmeli” dedi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)