BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankacılık sektörünü dönüştürecek 3 teknoloji----

Bankacılık sektörünü dönüştürecek 3 teknoloji

Bankacılık sektörünü dönüştürecek 3 teknoloji
13 Ocak 2021 - 17:45 www.finansgundem.com

Teknolojinin hayatlarımızın vazgeçilmez bir parçası olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Teknolojinin etkisinin en çok görüldüğü sektörler eğlence ve iletişim olsa da, bankacılık sektörü de teknolojinin etkisiyle dönüşüyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknoloji hayatımızın her alanını etkiliyor. Özellikle eğlence ve iletişim sektörlerinde öne çıksa da, teknolojik gelişmeler bankacılık sektöründe de dönüşümü tetikliyor. İşte bankacılık sektörüne yön verecek 3 gelişen teknoloji.

Kesintisiz ve hızlı bankacılık için 5G

GSA’nın Kasım ayına ait 5G pazar analizine göre, dünyada 122 ticari 5G ağı kuruldu. Bu rakam 2020’nin Ocak ayında 61’di. Şimdi, 400’ün üzerinde operatör, 129 ülkede 5G’nin planlaması ve uygulaması için yatırım yapıyor.

5G bankalar ve müşterileri için ne yapabilir? 5G’nin sağladığı faydalar, hızlı internetten ve daha fazla cihazla bağlantı sağlayabilmekten çok öteye gidiyor. Bunlar dizi ve film izleme platformları için daha önemli olsa da, aynı zamanda daha hızlı online hizmetlere yönelik talebi arttıracak. Bunlar arasında hesap açılışı, kredi kartı başvurusu gibi işlemler de yer alacak ve e-bankalar için önemli bir alan oluşturacak.

Bu gelişme, daha hızlı bankacılık için yeni fırsatlar sunuyor: Banka şubesindeki hizmetlerden, para transferlerine ve borsa işlemlerine, tüm karmaşık operasyonlar çok daha hızlı gerçekleşecek. Daha yetkin online bankacılık uygulamaları ve daha fazla cihazdan gelen bilgi, müşteri hizmetlerini geliştirecek. Şeylerin interneti (IoT) veri paylaşımı ve komut gönderimi için daha yaygın şekilde kullanılacak ve bunun sonucunda ödemeler için yeni çözümlere ihtiyaç olacak.

Forbes’un haberine göre, 5G’nin kapsama alanı çok daha yaygınlaşarak, internet bağlantısını nüfusun daga seyrek olduğu bölgelere de ulaştıracak. Bu bölgelerde geleneksel bankalar bile oldukça nadir. Daha hızlı internet ise, bankacıların müşterileriyle görüntülü konuşma imkanlarını arttıracak.

İnteraktif bankacılıkta artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik

Artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) teknolojileri, iletişimi geliştirmeleri açısından benzerliklere sahip. 2025 yılında VR ve AR gözlüklerinin küresel nakliyesinin 43,5 milyon üniteye yükseleceği tahmin ediliyor. Geçtiğimiz yıl bu rakam 5.5 milyon ünite seviyesindeydi. 2030 yılında ise, bu teknolojiler 23,3 milyonun üzerinde istihdamda etkili olacak.

Hem AR hem de VR teknolojileri bankacılığı daha müşteri dostu ve interaktif hale getirebilir. AR notları ve öğretici videoları bir bankacılık uygulamasında ya da banka şubesinde bir işlemle ilgili zorluk yaşayan bir müşteriye yardımcı olabilir. AR aynı zamanda bankacılık ürünlerini, bankaların websitelerinde kullanıldığı takdirde daha çekici hale getirebilir.

VR henüz bankacılıkta yaygın olmasa da, müşteri iletişiminde yeni bir boyut sağlayabilir. İnsanlar VR gözlüklerini kullanarak, istedikleri zaman sanal bir banka şubesini ziyaret edebilirler. Son dönemde yaşanan karantinalar göz önünde bulundurulduğunda bu senaryo gelecekte mümkün görünüyor.

Müşteri odaklı ve güvenli bankacılık için makine öğrenimi

Makine öğrenimi, zaman içinde otomatik olarak, doğruluk paylarını geliştirmek ve öğrenmek için bilgisayar algoritmaları kullanan bir sistem. 2020 yılında, tüm dünyada incelenen kurumların %24’ünün küçük ölçekli makine öğrenimi ve yapay zeka (AI) teknolojilerini kullandığı ortaya çıktı. Kurumların %5’inin ise bu teknolojileri kapsamlı bir şekilde kullandığı görüldü.

Makine öğrenimi yeni bir teknoloji olmasa da, diğer teknolojilerin gelişmesi, makine öğreniminin de kapasitesini yükseltecek. Bazı bankalar şimdiden dolandırıcılığı önlemek amacıyla makina öğrenimini kullanıyor. Para transferi verileri incelenerek, potansiyel riskler tespit ediliyor ve sistem dolandırıcılık şüphesiyle karşılaştığında ek kimlik doğrulaması talep ediliyor. Bu da bankalara zaman kazandırdığı gibi, kontrol sürecinde insan hatasını önlüyor.

Güvenlik finans kurumları için hayati önem taşıdığından, makine öğrenimi araçlarının kullanımın yaygınlaşmasına kesin gözle bakılıyor.

5G teknolojisiyle birlikte veri akışının hızlanması bankalara müşterileriyle ilgili daha fazla veri toplama imkanı tanıyacak. Umut vaadeden 5G teknolojisi ve AR bir araya geldiğinde, tüm bu teknolojiler daha insan odaklı ve daha hızlı bankacılığa katkıda bulunabilir. Ayrıca bu teknolojiler sayesinde bankalar da elde ettikleri verileri analiz ederek, müşterilerinin kredi ve harcama gibi alanlardaki davranışsal eğilimlerini daha iyi anlayabilirler. Böylelikle kredi riskleri daha iyi hesaplanabilir ve pazarlama stratejileri daha başarılı şekilde oluşturulabilir.

Yapı Kredi'nin ortağı UniCredit'in geleceği belirsiz

 

2021 yılının fintek trendleri

 

Dijital euroda yeni gelişme

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)