BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAyasofya kararı sonrası Yunanistan'da skandal teklif----

Ayasofya kararı sonrası Yunanistan'da skandal teklif

Ayasofya kararı sonrası Yunanistan'da skandal teklif
12 Temmuz 2020 - 09:50 www.finansgundem.com

Danıştay kararı ile Ayasofya'nın yeniden camiye çevirmesi, tüm dünyada bir numaralı gündem oldu. Karara uluslararası tepkiler devam ederken Yunanistan Tarım Bakanı Makis Voridis'ten haddini aşan bir öneri geldi.

Yunanistan Tarım Bakanı Makis Voridis, Ayasofya’nın ibadete açılmasına misilleme olarak Selanik’teki Atatürk Müzesi’nin (Atatürk’ün doğduğu ev) ‘Pontus Rum ya da Helenizm soykırımı müzesine’ dönüştürülmesi önerisini destekledi. Yunan Mega televizyonuna konuşan Voridis, Türkiye’yi kastederek, “Hem Yunanistan hem de uluslararası toplumun bir cevap vermesi gerekir” dedi.

“Atatürk Müzesi, Helenizm soykırımı müzesine dönüştürülebilir mi?” sorusuna ise “Mutlaka cevap verilmeli. Örneğin, böyle bir şey yapılabilir. Derhal de yapılmalıdır” yanıtını verdi.

Voridis, Türkiye’nin artık hiçbir batılı ülke ile iyi ilişkiler içinde olmakla ilgilenmediğini ileri sürerek “Batıya, Erdoğan’ın tamamen kontrolden çıktığını göstermeliyiz” dedi. “Atatürk Müzesi, Helenizm soykırımı müzesine dönüştürülebilir mi?” sorusuna ise “Mutlaka cevap verilmeli. Örneğin, böyle bir şey yapılabilir. Derhal de yapılmalıdır” yanıtını verdi. Voridis, Türkiye’nin artık hiçbir batılı ülke ile iyi ilişkiler içinde olmakla ilgilenmediğini ileri sürerek “Batıya, Erdoğan’ın tamamen kontrolden çıktığını göstermeliyiz” dedi.

YUNANİSTAN: RENCİDE EDİCİ
Yunan Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bu karar, bu anıtı dünya mirası olarak kabul eden herkesi rencide eden bir tercih olmuştur” dedi. Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, dün İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos ile telefon görüşmesi yaptı. Yunan kaynaklar, Bartholomeos’a “destek ve dayanışmasını” dile getiren Miçotakis’in, Ayasofya için önümüzdeki günlerde yabancı liderlerle telefon görüşmeleri yapacağını söyledi.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou, “Türkiye’nin Ayasofya’yı camiye dönüştürme kararı doğrudan tarihsel belleğimizi kışkırtmaya yöneliktir” ifadelerini kullandı.

RUM KESMİ
Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye’de Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesinin önünü açan kararlar için, “Uygar dünya ile onu temsil eden uluslararası kuruluşlar için yeni bir sorun daha ortaya çıkarmaktadır” derken, “Hristiyanların tamamı için duygusal bakımdan özel değeri olan bir dünya mirasına yapılmış tarihi bir saygısızlıktır” ifadelerini kullandı.

FRESK ENDİŞESİ
İngiliz Financial Times ise Ayasofya’nın dünyanın en önemli Bizans Hıristiyan mimari örneklerinden biri olduğuna vurgu yaptı. Haberde sanat tarihçilerinin, Ayasofya’nın camiye çevrildikten sonra içindeki büyüleyici mozaik ve fresklerin seyre kapalı hale getirilmesinden endişe ettikleri belirtildi.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)