BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAK Parti neden belediye başkanlarını transfer ediyor----

AK Parti neden belediye başkanlarını transfer ediyor

AK Parti neden belediye başkanlarını transfer ediyor
15 Ocak 2020 - 06:44 www.finansgundem.com

Kulislerde bir süredir konuşulan "AK Parti 100 belediye başkanını transfer edecek" iddiasıyla ilgili ilk adım dün atıldı. AK Parti'nin grup toplantısında 5 belediye başkanına rozet takıldı. Siyaset dünyası şimdi de bu transferlerin nedenini tartışıyor

"AK Parti 100 belediye başkanını transfer edecek..." Bu iddia bir süredir başkentte siyaset kulislerinde konuşuluyordu. AK Parti'nin dünkü grup toplantısında İYİ Parti, CHP ve Saadet Partili 3 belediye başkanı ile 2 bağımsız belediye başkanına parti rozeti takılarak bu iddialarla ilgili ilk adım atılmış oldu. AK Parti belediye başkanlarını niçin transfer ediyor sorusuna da BBC Türkçe'de yer alan Ayşe Sayın imzalı haberde yanıtlar veriliyor. İşte o haber: 

AKP, muhalefet partilerinden ya da bağımsız seçilmiş olan belediye başkanlarının transferi için ilk adımı attı. İlk olarak CHP, Saadet Partisi ve İYİ Parti'den birer ve ikisi de bağımsız olmak üzere beş belediye başkanı, Salı günü AKP Meclis Grup Toplantısı'nda iktidar partisine katıldı.

İYİ Parti'den seçilen Kayseri İncesu ilçesi Belediye Başkanı Mustafa İlmek, Saadet Partisi'nden seçilen Osmaniye Hasanbeyli ilçesi Belediye Başkanı Selahattin Denizoğlu, CHP'den seçilen Osmaniye Düziçi Böcekli beldesi Belediye Başkanı Doğan Öztürk, bağımsız seçilen Erzincan Kemah Belediye Başkanı Fethiye Atlı ve Erzurum Olur ilçe Belediye Başkanı Sıddık Demir, Meclis Grup Toplantısı'nda düzenlenen törenle AKP'li oldu.

4 ilçe ve 1 belde belediye başkanına rozetini takan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, her hafta katılımların devam edeceğini ve "listenin kabarık olduğunu" da vurguladı. Erdoğan, "Mümkün oldukça, salı günleri grup toplantımızı ihmal etmeyeceğiz, bu heyecanı birlikte yaşayacağız. Allah yar ve yardımcımız olsun"diyerek töreni sonlandırdı.

AKP'nin "transfer hedefi" 100 belediye başkanı.

Geçmiş yıllarda, bu tür transferlere kapılarını kapalı tutan AKP'nin sayısal hedef belirleyerek belediye başkanı transferine yönelmesi siyasi kulislerde de tartışılıyor.

"Çekim merkezi" mesajı mı?

AKP'nin her hafta, törenlerle muhalefet partili ve bağımsız belediye başkanlarını saflarına katma girişiminin nedenlerinden birisinin, yerel seçimlerdeki kayıplar sonrası teşkilatlardaki moral bozukluğu ve partinin artık "çekim merkezi olmaktan çıktığı" algısını kırmak olduğu olduğu yorumu yapılıyor.

Ayrıca AKP'den ayrılan Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan'ın yeni parti kurması nedeniyle, partiden kopuşlara karşı da AKP yönetiminin, "Kopmuyorlar, katılıyorlar" mesajı vermek istediği ifade ediliyor.

AKP kulislerinde de, "Bundan sonra herkes artık AK Parti'yi konuşacak. Belediye başkanlarının katılımıyla halkın teveccühü ortaya çıkacak" değerlendirmesi yapılıyor.

Mehmet Özhaseki: Ya geçmişte Ak Partili olanlar ya da değerleriyle örtüşenler

AKP'nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, BBC Türkçe'nin de aralarında bulunduğu bir grup gazetecinin, belediye başkanı transferinin altındaki nedenlere ilişkin sorularını yanıtladı.

Özhaseki, bir kaç gün önce "100 belediye başkanı" transfer edeceklerini açıklayan Grup Başkanvekili Bülent Turan'ın aksine, daha "temkinli." Partisine katılacak belediye başkanları ile görüşmeleri sürdüren isim de olan Özhaseki, şimdiden net bir sayı söylenemeyeceğini belirtmekle birlikte, sayının 60'ı bulabileceğini ifade etti.

Parti olarak, transfer için özel bir çaba içinde olmadıklarını belirten Özhaseki'ye göre, partilerine katılan isimler ya daha önce partilerinden aday olmak istemiş ama aday yapılmamış isimler, ya da bağımsız seçilenler:

"Bunlar genelde Ak Partili arkadaşlar. Veya bizim değerlerimizle örtüşen arkadaşlar. Bulundukları bir parti varsa oradan istifa etmişler ve bize gelmek istiyorlar. O zaman bizim baktığımız iki şey var; birincisi bu arkadaşlar bizim ilkelerimize uyuyor mu, uymuyor mu? İkincisi de ahlaki prensipler olarak AK Parti ile örtüşen bir yanı var mı yok mu? Eğer varsa kapıyı kapatmıyoruz."

"Borç kapatma karşılığı" iddiasına ne diyor?

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun, "borçlu belediyelerin, borçlarını kapama karşılığı mecburen iktidar partisine katıldığı" yönündeki sözlerini de değerlendiren Özhaseki, "Size, para pul veririz, borcunuzu kapatalım', Yok asla böyle bir şey yok. Şu ana kadar bu görüşmelerin bir kısmının merkezinde ben varım. Bir tek Allah'ın kulu ile böyle bir görüşmemiz olmadı" dedi. Bu tür para aktarmalarının gizli kalamayacağını ve İller Bankası'ndan kime ne kadar para aktarıldığının görülebildiğini ifade eden Özhaseki, belediye başkanlarının partilerini tercih etmesine şu gerekçeleri gösteriyor:

"Biz belediyeciliğin kitabını yazmış partiyiz ve kendimizle yarışıyoruz. Yeni prensipler ortaya koyuyoruz. Bir ara hizmet belediyeciliği derken marka belediyecilik, sonra sosyal belediyecilik, şimdi gönül belediyeciliği... Kendi aramızda bölge toplantıları yapıyoruz. Oraya da katılmak isteyenler oldu başka partilerden, alamadık yani, kendi partimizin toplantısını yapıyoruz. Yardımlaşma, kardeş belediyecilik bizde üst düzeyde. Haliyle bunlardan istifa etmek isteyen arkadaşlar da gelmek isteyebilirler."

CHP: Herhalde, belediye başkanları borsası kurdular

AKP'nin transfer girişimi konusuna Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun çok sert tepki göstermesine karşın, parlamentodaki en büyük muhalif parti olan CHP tedirgin değil. CHP'nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, partisinden bundan sonra AKP'ye geçişler olmayacağı görüşünde:

"Aç tavuk kendini buğday ambarında zannedermiş. Aldıkları bizden Böcekli belediye başkanı, biz gönderdik onu zaten. Niye gönderdiğimizi araştırsınlar, baksınlar. Gitmeseydi zaten ihraç edecektik. Daha önce FETÖ borsasını kurmuşlardı biliyorduk, şimdi de herhalde belediye başkanları borsası kurdular. Bizden hiçbir şey koparamazlar, bizde onlara göre belediye başkanı yok."

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gerçek.26 Ocak 2020 19:57

    pkknın içerrdeki şubesi hdpnin oyunu isteme ve seçilmek legal belediye başkanları almak gayri ahlaki. sizne zamandır vatanına bomba atanları sevmeye başladınız.

  • imam20 Ocak 2020 01:35

    seçmenlerimiz sandıkta oy kullanırken, adayların partilerini değil, karakterini dikkate alarak oy kullanırsa sorun kendiliğinden çözülür.

  • baki dinler15 Ocak 2020 10:16

    Belediyeyi komple satın alsalar ne çare  oyun bitti.

  • Pala15 Ocak 2020 09:55

    Yazık, sen 17 yıllık iktidarsın. Doları 5 tlye düşünden halk zaten oyu sana verecek. Faizi %5 yapdan açik ara 1. Olursun. Issizligi %10nun altına dusursen miting meydanlarına sığmaz halk. Ama sen gidip başka parti oylarıyla seçilen dönek belediye başkanlarını transfer ediyorsun

  • İstifa15 Ocak 2020 09:48

    Önce başkanlıktan sonra partiden istifa edeceksin sonra istediğin yere gitmekte serbestsin insanda biraz gurur olur.

  • Kerem15 Ocak 2020 09:26

    Halkın oylarıyla seçilenler, parayla satın alınarak saf değiştiriyorlar. Bir daha seçilemezler..  Sayının sınırlı kalacağını düşünüyorum.. 

  • Kaptan15 Ocak 2020 09:19

    Son seçim günü bir baba ve oğul önümde yürüyorlardı. Aralarındaki konuşma aynen şöyleydi Çocuk soruyor baba biz hep hdp'ye oy veriyorduk neden chp'ye oy verdik? Babasının cevabı: Olsun oğlum ikisi de aynı yere gidiyor. Bilmem anlatabildim mi? 

  • mso15 Ocak 2020 11:40

    hangi dilde konuşuyorlardı aralarında?

  • Vatandaş 15 Ocak 2020 08:01

    Halkın hizmet taleplerini karşılamaktan aciz kısır bir muhalefet anlayışıyla, başarıya yürümenin mümkün olamayacağını gören başkanlar ak parti saflarında hizmete devam kararı alıyorlar,,