BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaABD Merkez Bankası'nın bir sonraki hamlesi----

ABD Merkez Bankası'nın bir sonraki hamlesi

ABD Merkez Bankası'nın bir sonraki hamlesi
26 Mart 2020 - 15:39 www.finansgundem.com

Küresel piyasalarda FED'in tüm silahını kullandığı spekülasyonları etkili olsa da bu durum gerçeği yansıtmıyor. FED'in elinde halen çok daha güçlü yetkiler var

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) son haftalarda korona virüs sebebiyle şok geçiren ABD ekonomisini toparlamak amacıyla bir dizi keskin önlemler aldı. Fakat bu önlemler piyasalarda FED’in cephanesi bitti mi sorusunu da beraberinde getirdi. Bloomberg yazarı Tim Duy’a göre bu iddialar gerçeği yansıtmıyor ve FED’in elindeki silahlar çok daha çeşitli.

FED’in önlemleri kriz sürecinde duraksamadı. Aksine likidite programları birbirini takip etti, düzenleyici önlemleri revize etti, merkez bankaları arasında swap kanalları oluşturdu ve swap kanalları arasında geçişi kolaylaştırdı.

Politika yapıcıların ekonomideki kredi akışı konusunda özgüveni yerine gelene kadar da FED’in hamleleri biteceğe benzemiyor. FED Başkanı Jerome Powell ve ekibi Büyük Buhran’da olduğu gibi finansal sistemin çökmesine izin vermeyeceklerini gösterdiler. Hatta yeni bir Lehman Brothers’ın ortaya çıkmaması için de FED dersini almış gözüküyor.

Krediye erişim önümüzdeki birkaç ay için şirketlerde finansal olarak hayada bağlanmayı sağlayan en kritik ihtiyaç. Bununla birlikte borçlar şirketlerin kapalı kalması konusunda bir şey yapamaz. Önünde sonunda şirketler müşteriye ihtiyaç duyacak. Ekonomi yeniden açıldığında bu müşterilerin geri dönmesini sağlayan mali teşviktir. Bu amaçla, ABD hükümeti salgının ekonomik etkilerini sınırlamayı amaçlayan 2 trilyon dolarlık bir tasarı üzerinde anlaşmaya vardı. Ancak bu, artık her şeyin mali teşvike bağlı olduğu anlamına gelmiyor. FED'in ekonomideki kredi kısıtlamalarını hafiflettikten sonra bile manevra yapmak için hala yeri var.

Her şeyden önce, Fed sınırsız tahvil alımları başlatarak büyük bir mali teşviki kullanıma sundu. Devlet borçlanmalarına karşı tehdit oluşturacak herhangi bir parasal dengeleme yok. Bu henüz para ve maliye politikasının açık bir koordinasyonu değil, ama mevcut kurumsal düzenlemeler içerisinde yaklaşabileceğimiz kadar yakın.

FED piyasalar üzerindeki gücünün sınırı yok

Eğer mali harcamalar ve hükümet borçlanmaları piyasalar üzerinde yukarı yönlü bir baskı yaratırsa, FED her zaman tahvil eğrisi kontrolü olarak bilinen işlemle gerektiği kadar hazine tahvili satın alarak piyasaların aşırı yükselmesini durdurabilir. Başka bir deyişle FED’’in oranları düşük tutma gücü varken finansal piyasaların borçlanmaları konusunda endişelenecek bir durum yok.

Bununla beraber FED sözle yönlendirme yetkisiyle de politik etkinliğini arttırabilir. Mesela parasal genişleme ve tahvil eğrisi kontrolü bağıyla üzerinden yönlendirme yaparak korona virüs nedeniyle oluşabilecek bir kapatma sürecinde politika faizi beklentilerini yönlendirebilir.

2008 krizinin FED Başkanı: Toparlanma da hızlı olacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)