Ana SayfaRöportajlarİTO Başkanı Avdagiç Finans Gündem’e konuştu---

İTO Başkanı Avdagiç Finans Gündem’e konuştu

1 / 8
İTO Başkanı Avdagiç Finans Gündem’e konuştu
13 Haziran 2018 - 09:25 www.finansgundem.com

SERAP SÜRMELİ – FINANSGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

Türkiye tarihi günler yaşıyor. Ekonomi cephesinde kur, faiz, enflasyon hareketliliği, büyüme sevinci; siyaset cephesinde 24 Haziran’da kurulacak sandık için propaganda yarışı.

100 yıla 5 kala Cumhuriyet’i yeni bir “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” modeliyle tanıştıracak olan ‘erken seçim’e artık günler kaldı. Önümüz bayram. Bir sonraki hafta sonu ise 80 milyon için ‘kader’ günü…

Evet, işin politik yanı elbette çok kuvvetli, baskın ama ekonomi yönü de çok kritik. Çünkü yaşananlar, bu kritik dönemeci de etkiliyor. İlk çeyrekteki 7.4’lük büyüme moralleri yükseltiyor ama.. dolardaki tırmanış, enflasyondaki artış, faiz krizi derken sanayicinin, esnafın, iş adamının zaman zaman soluğu kesiliyor, darlanıyor, yeniden nefes almaya başlıyor. Başta İstanbul Türkiye finans dünyasında her gün yeni bir heyecanla başlıyor.

Peki, İstanbul niye başta? Yanıtını İstanbul Ticaret Odası’nın yeni başkanı Şekib Avdagiç veriyor.

“Bugün İstanbul, Gayri Safi Katma Değer açısından yaklaşık 230 milyar dolarlık üretim gerçekleştiriyor. Bu şehrin ekonomisi, toplam milli gelirin %30’unu oluşturuyor. Türkiye’nin toplam 391 milyar dolarlık ticaret hacmi var ve bunun %55,3’ü İstanbul’da gerçekleşiyor. Toplam vergi gelirlerinin %43’ü İstanbul’dan elde ediliyor. 2017 yılında yabancı yatırımcının %91’i İstanbul’u tercih etti…”

Mega İstanbul’un dev rakamları, kentin Türkiye ekonomisindeki ağırlığını tartışmasız kılıyor.

Dünyanın en büyük beş odasından biri olma özelliği, 400 bini aşkın üye sayısı, 81 meslek komitesinin temsil kabiliyeti de İTO’yu haklı olarak öne çıkarıyor.

Bu tarihi günlerde, dev kuruma yeni bir hava getiren Şekib Avdagiç’e sorularımızla konuk oluyoruz.

Gözümüz piyasada. Dolardaki artış, maliyeti ortada. Merkez’in kura faiz müdahalesi, ‘gecikti bile’ denen tartışmalar, ekonomi medyasının baş sayfalarında.

Peki, bu noktada, iş dünyasının ekonomiye olan güveni nasıl? Döviz borcu olan iş adamlarının sıkıntıları neler, nasıl geçer? Merkez’in faizdeki sert çıkışı kuru aşağı çekti ama İTO’nun üyeleri neler hissetti? Vergiler, borçlar hakkında neler düşünüyorlar? Reformları yeterli buluyorlar mı? Yabancı yatırımcının Türkiye’ye ilgisi canlı mı cansız mı?

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Finansgundem.com’a konuşuyor…

İşte çok ses getirecek yanıtlar…

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster