Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Yatırım fonlarında yabancıya yatırım kazandırdı

07 Ekim 2016, 09:16 ---

Geçtiğimiz ayın en önemli konu başlıklarına bakalım ve yatırım fonlarının piyasalardaki gelişmelerden nasıl etkilendiğini incelemeye çalışalım…

Bizde en çok konuşulanlar:

Eylül ayında ülke gündemini, savaş haberlerinin ve başarısız darbe girişiminin yankılarının yanı sıra, Moody’sin Türkiye’nin kredi notunu bir basamak indirerek yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmesi meşgul etti. Moody’s çok tartışılan bu not indiriminin sebebini, yüksek dış finansmandan kaynaklanan risklerin artması ve ekonomik büyümenin zayıflaması olarak açıkladı. Ekonomik görünümü izleyen TCMB, faiz koridorunun üst bandında 25 baz puan indirime gitti. Böylelikle, koridorun üst bandında Mart ayından bu yana toplamda 250 baz puan indirim yapmış oldu.

Dünya ekonomisinden başlıklar:

Dünya ekonomisinin en çok konuşulan konularının başındaysa, FED’in ay sonunda yaptığı toplantıda faiz indirimine gitmemesi geldi. Bununla birlikte, OECD ara dönem küresel ekonomik görünüm raporunda küresel büyüme tahminini aşağıya çekti.

Yatırım araçları ne kazandırdı?

Eylül ayının en çok kazandıran yatırım aracı Euro olurken, BIST100 Endeksi Ağustos ayı sonundaki değerine yakın bir değerden kapanarak, yatay seyrine devam etti. Ağustos sonunda 1.308 USD düzeyinde olan altının ons fiyatı, Eylül ayını yaklaşık % 1’lik artışla 1.317 USD’den kapattı. Dolar ise geçen aya göre % 1,2 artarak en son 2.9965 TL’den işlem gördü.

Yatırım fonlarında yabancıya yatırım yapan kazandı

Geçtiğimiz ay yatırım fonları ortalama % 0,8 getiri sağladı. Portföylerinde altına yoğun olarak yer veren kıymetli maden yatırım fonları ortalama % 2,4 getiri ile geçen ayın en başarılı kategorisi oldu. Bu noktada altının ons fiyatındaki artışla birlikte TL’nin dolar karşısındaki değer kaybının etkili olduğu söylenebilir. Altın fonlarını katılım fonlarının başarısı takip etmiş. Eylül ayında en düşük getirili kategori ise hisse fonları oldu. Portföyünde yabancı menkul kıymetlere yer veren fonlar Eylül ayında iç piyasalardaki gelişmelerden kaynaklı değer kaybından etkilenmediler. Yabancı borçlanma araçları fonları % 1,6, yabancı hisse senedi fonları ise % 2,4 düzeyinde getiri elde etti.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster