Mehmet Bingöl [email protected] Mehmet Bingöl

Yabancı şirket için Türkiye’de çalışan kişilerin elde ettiği ücret gelirinde vergi durumu

21 Nisan 2015, 16:38 ---

Ülkemizde yabancıların sahip olduğu ya da ortak olduğu şirketler ile yabancı organizasyonların Türkiye’deki bürolarında çalışan kişilerin elde ettikleri ücret gelirlerindeki vergi durumu, çok sık sorulan sorulardan biridir. Bu kapsamda Joint-Venture şeklindeki ortaklıklarda veya yabancı bankalarda yabancı ortak için çalışan kişiler, yabancı gazetelerin Türkiye bürolarında çalışan personel ve bunun gibi birçok örnek verilebilir.

Yabancı şirket adına Türkiye’de çalışan kişilerin elde ettiği gelirin nev’i

Yurt dışında kurulmuş bir şirketin Türkiye’deki işyerinde veya Türkiye’deki o şirket adına çalışmakta olan kişilerin elde ettiği gelir, “ücret” geliridir. Çünkü “ücret”, Gelir Vergisi Kanunu’nda, “İşverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatler” olarak tanımlanmıştır.(Gelir Vergisi Kanunu, Madde: 61).

Çalışan kişiler yabancı uyruklu ise Türkiye’de bir yıl içinde 6 aydan fazla ikamet ettiği zaman Türkiye’de yerleşik sayılır. Ancak ülkemize bir kontrat ile geçici ve belirli süre ile gelmiş ise kişinin “dar mükellef statüsü” devam eder.

Vergi uygulaması yönünden, Türkiye’de yerleşik sayılsa da sayılmasa da gelirin niteliği değişmez: Her hâlükârda “ücret” geliridir. Prensip olarak ödemeyi yapan kurumlar tarafından vergi kesintisi (stopaj) yoluyla vergilendirilmesi gerekir. Ancak ücret ödeyen yabancı kurumun Türkiye’de bir işyeri ve ticari bir faaliyeti olmadığından ve de Türkiye’de kayıtlı bir vergi mükellefiyeti de olmadığından stopaj yoluyla vergileme yapılamaz. Bu durumda da elde edilen gelirin Türkiye’de “yıllık gelir vergisi beyannamesi” ile vergiye tabi tutulması söz konusudur. (Gelir Vergisi Kanunu, Madde: 85 ve 86).

Ama burada bir vergi istisnası vardır. Türk vergi mevzuatındaki bu düzenlemeye göre; “Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan dar mükellefiyete tabi işverenlerin yanında çalışan hizmet erbabına, işverenin Türkiye dışında elde ettiği kazançları üzerinden döviz olarak ödediği ücretler Gelir Vergisi’nden müstesna” bulunmaktadır. (Gelir Vergisi Kanunu, Madde: 23/14).

Yabancı ülkelerden döviz cinsinden gelen ücretlerde istisna

Buna göre, kanuni ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayan dar mükellefiyete tabi işverenlerin yanında çalışan hizmet erbabına ödenen ücretlere istisna uygulanabilmesi için;

            1-Türkiye'de hizmet arz eden gerçek kişinin bağlı olduğu işverenin dar mükellef kurum olması, bu kurumun da Türkiye'de hiçbir şekilde kazanç elde edecek şekilde faaliyette bulunmaması,

            2-Dar mükellef kurumda çalışan kişinin hizmet erbabı ve yapılan ödemenin de ücret niteliğinde olması,

            3-Dar mükellef kurumun Türkiye'deki personeline yapılacak ödemenin bu kurumun yurtdışı kazançlarından karşılanması,

            4-Ücretin döviz olarak ödenmesi,

            5-Ödenen ücretin dar mükellef kurumun Türkiye'deki hesaplarına gider olarak kaydedilmemesi,

            Şartlarının bir arada bulunması gerekmektedir.

Görüldüğü üzere, yabancı ülkelerde bulunan işverenlerden alınan ve tevkifata tabi olmayan ücretler (varsa Türkiye dâhilindeki kazanç ve iratlarıyla birlikte) bir beyanname ile kişinin ikametgâhın bulunduğu yerin vergi dairesine yıllık beyanname ile beyan edilir. Ancak yukarıda belirtilen koşullar çerçevesinde Türkiye dışında elde edilen kazançlar üzerinden döviz olarak ödenen ücretler Gelir Vergisi’nden istisnadır. Bu istisnanın uygulanmasında ücretlerin, işverenin doğrudan doğruya yurt dışından elde ettiği gelirinden döviz olarak ödenmesi ve hiçbir zaman işverenin Türkiye’de elde ettiği kazançla veya Türkiye’deki vergiye tabi faaliyeti ilgilendirilmemesi gerekmektedir. Bu şartları taşımayan ücret gelirleri için yıllık beyanname verilmesi gerekir.

Sonuç olarak, diyebiliriz ki; Türkiye’de vergi mükellefi olmayan yabancı şirket veya kuruluşlar için çalışan kişilere, yurt dışından döviz ile ödenen ücretler dolayısıyla Türkiye’de herhangi bir vergileme yoktur.

ETİKETLER :
YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Can YILDIRIM19 Temmuz 2022 14:34

    Merhaba . Türkiyede kurulu Yabancı tüzel kişilik ortaklı bir şirkette bu durum nasıl oluyor acaba ??

  • MB23 Temmuz 2022 10:43

    yukarıda belirtilen koşullar çerçevesinde Türkiye dışında elde edilen kazançlar üzerinden döviz olarak ödenen ücretler Gelir Vergisi’nden istisnadır. Bu istisnanın uygulanmasında ücretlerin, işverenin doğrudan doğruya yurt dışından elde ettiği gelirinden döviz olarak ödenmesi ve hiçbir zaman işverenin Türkiye’de elde ettiği kazançla veya Türkiye’deki vergiye tabi faaliyeti ilgilendirilmemesi gerekmektedir.(SİZİN OLAYINIZDA BU KISIM ÖNEMLİDİR, BUNU ŞİRKETİN MALİ İŞLER MÜDÜRÜNE SORUNUZ.) ZİRA bu şartları taşımayan ücret gelirleri için yıllık beyanname verilmesi gerekir. 

  • Hayriye07 Ocak 2020 23:35

    Merhaba, Hollandali bir firma icin Turkiyede destek kisi olarak homeofice calisacagim. Hollanda daki firmada calisan olarak resmiyette gozukmeyecek sadece firma ile aramizda sozlesme imzalanarak calisma olacak.Firmanin hicbir baglantisi yok Turkiyede. Odemeyi doviz hesabima yollayacaklar. Vergi durumu olusur mu? Olusursa hangi vergilendirme dilimine girer? Devlet dairesinden legal olusacak vergiyi nerden net olarak ogrenebilirim. Istanbul/ Ataşehir bagli yasiyorum. Tesekkurler yardimlariniz icin.

  • MB23 Temmuz 2022 10:41

    Yukarıda belirtilen koşullar çerçevesinde Türkiye dışında elde edilen kazançlar üzerinden döviz olarak ödenen ücretler Gelir Vergisi’nden istisnadır.

  • bora26 Mayıs 2020 15:52

    Erhan Bey, Ben de aynı durumdayım, işin doğrusu ve legal olanı nedir merak ediyorum. Siz cevap bulabildiniz mi?

  • Erhan 06 Nisan 2020 12:21

    Merhaba Hayriye Hanım,Ben de benzer bir konuyu araştırıyorum. Sorunuza cevap bulabildiniz mi? Ayrıca SGK prim ödemeleri de ayrı bir konu. Cevap yazarsanız memnun olurum.

  • Deniz Sama07 Mart 2019 07:27

    Merhaba hocam yurtdışındaki forex firmasına çalışıyorum evden home ofis olarak firma odememi türkiye hesabıma döviz cinsinden atıyor bunun için vergi ödemek zorunda kalirmiyim teşekürler.

  • MB23 Temmuz 2022 10:40

    Yukarıda belirtilen koşullar çerçevesinde Türkiye dışında elde edilen kazançlar üzerinden döviz olarak ödenen ücretler Gelir Vergisi’nden istisnadır.

  • Agil10 Ocak 2019 21:58

    Merhaba ben azerbaycan vatandaşı izmirde şirgetde kamyon şoveri olarak calışıyorum bana net 2328 tele para yatıyordu ama son 3 ayda 2199 tele yatıyor nedeni ne ola bilir

  • Celal Çelik23 Aralık 2020 06:43

    Sizin bu geliriniz bahsedilen istisna kapsamına girmez. Çünkü işverenin yabancı firma olması gerekiyor.

  • Esra Kılıç12 Eylül 2018 23:51

    Merhaba. Benim sorum şu. İngiltere'de faaliyet gösteren bir şirket adına Türkiye'de home office çalışmak istiyorum. Şirketin Türkiye'de bir faaliyeti veya kazanç elde etme durumu yok. Buna rağmen karşı ülkeden çalışma izni alma zorunluluğum var mı? Şirket beni ne şekilde resmi yoldan çalışanı olarak gösterebilir?

  • Zahide Tankut23 Mayıs 2018 17:54

    Merhaba Hocam, Makalenizin son kısmından yola çıkarak bir sorum olacak şöyle ki yurtdışına danışmanlık hizmeti veren bir şahıs bu hizmetini karşu taraf açısından nasıl resmileştirebilir? Zira bir firması olmadığından fatura kesemeyecektir.! Proforma ve vatandaşlık nosu ile olabilir mi? Teşekkür eder Saygılar sunarım

  • bn17 Mart 2018 15:37

    8-) :)

  • Sedat kara14 Mart 2018 19:42

    Merhaba hocam Öncelikle şunu belirteyim ingiltereden çifte vatandaşım orda bulunan şirketimle turkiyede inşaat firmasından altyapı işi alabilirmiyim alirsamda vergilendirme nasıl olur teşekkür ederim

  • dursun23 Aralık 2017 17:56

    Kacak iscinin parasi verilmese ne olur

  • adnan kaplan22 Nisan 2016 15:20

    Ustad ısvecli kkz afkadasım kısa surelı otjrum ıznı ıle turkıyede yaşıyor ama maltada bkr sırkette calkskyor ordan maas alıuor turkıhede vergıye tabı olurmu ısveclı arkadaşım

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster