Mehmet Bingöl [email protected] Mehmet Bingöl

Yabancı hisse senedi gelirlerinde (2020 yılı) vergi var mı?

16 Eylül 2020, 10:33 ---

Son zamanlarda yabancı para YP cinsinden menkul kıymetlere yatırım yapma eğilimi var. Sabit getirili Eurobond’lar ile yurt dışı borsalarda işlem gören hisse senetleri ve ETF’ler bu kapsamda. Bugünkü yazımızda gerek gelişmiş ve gerekse gelişmekte olan ülke borsalarındaki, hatta frontier marketlerdeki hisse senedi yatırımlarından elde edilen gelirlerin Türkiye’deki vergilendirme konusunu ele alacağız. Eurobond vergilemesini Finans Gündem’de 22/06/2020 tarihli yazımızda incelemiştik [1].

BİST’deki hisse satış kazançlarında hiç vergi olmamasına, yurt içi temettü gelirlerinin ise sadece yarısı vergiye tabi olmasına rağmen, kur riski almak istemeyen yatırımcılar yurt dışı piyasalardaki menkul kıymetlere yönelmekteler.

Vergi mevzuatına göre; Türkiye'de yerleşmiş olan [2] kişiler tam mükellef statüsünde olup, gerek Türkiye içinde ve gerekse yurt dışında elde ettikleri gelirlerin tamamı üzerinden Türkiye’de vergilendirilirler. Dolayısıyla gerek yurt içi aracı kurumlar vasıtasıyla veya yurt dışında bulunan banka hesapları yoluyla gerçekleşen yurt dışı hisse senedi işlemleri Türkiye’de yıllık beyan esasında vergiye tabi olmaktadır.

Esasen YP hisse senedi vergilemesindeki esaslar, 22/06/2020 tarihli “Eurobond Gelirlerinde Vergi Durumu (2020 yılı)” başlıklı yazımızda belirtilen kural ve uygulamalara paraleldir.

Yurt dışındaki borsalarda işlem gören hisse senetlerinde temettü ile satış kazancı olarak iki türlü gelir elde edilir.

- Kar payı geliri:

Yabancı ülkedeki şirketlerden elde edilen kar payı yıllık esasta Gelir Vergisi beyannamesi ile beyan edilir ve o yıl geçerli vergi oranları tarifesine göre vergilendirilir [3].

Yabancı hisse senetleri temettüleri için 2020 yılına ait beyan sınırı 2.600 TL' dir. Elde edilen kar payı tutarı 2.600 TL'dan fazla ise gelirin tamamı yıllık gelir vergisi beyanına tabidir. Burada yurt içi temettü gelirlerinden farklı olarak gelirin tamamı vergi konusuna girer [4]. Şirketçe dağıtılan YP hisse senedi kar payı tutarı kişinin yabancı ülkedeki banka hesabına geçmiş ise bu para o günün TBMB döviz alış kuru ile TL’sına çevrilir.

Türkiye’de yapılan vergilemede; varsa yurtdışında ödenen vergiler Gelir İdaresi Başkanlığı’mızın kural ve uygulamaları doğrultusunda Türkiye’de çıkan vergiden mahsup edilir [5]. Tabii ki; Türkiye de mahsup yapılırken kişinin toplam ödeyecegi vergiden değil, Türkiye’de beyan edilen yurt dışı gelirin hesaplanan vergisinden (ödenecek menkul sermaye iradi kisminın vergisinden) mahsup edilir. Vergi oranı farklılığından kaynaklanan yurt dışında ödenmiş fazla kısım var ise iade yapılmaz.

Bir de şu hususu vurgulmak gerekir ki; gelirin elde edilmesi açısından paranın ülkemize getirilmesi şart değildir. Başka deyişle yurt dışında elde edilen gelirler Türkiye’ye getirilsin veya getirilmesin, eğer yurt dışı kazanç kişinin o ülkedeki banka hesabına geçmişse Türkiye’de yıllık gelir vergisi beyanına tabi olacaktır. Örneğin, şirketçe dağıtılan YP hisse senedi kar payı tutarı kişinin yabancı ülkedeki banka hesabına geçmiş ise bu para Türkiye’ye transfer edilmese dahi gelir vergisine konu olacaktır. Ancak, kişinin iradesi dışındaki sebeplerden Türkiye’deki hesaplara intikal yapılamıyor ise gelirin elde edilmesi kişinin bunlara tasarruf edebildiği yıl itibariyle gerçekleşir.

- Hisse satış kazancı:

Kar payı gelirleri gibi YP hisse senedi satış kazançları da “değer artış kazancı” olarak yıllık Gelir Vergisi beyanına konu olur [6].

Bu kıymetlerin satış kazancı şu şekilde hesaplanır [7]:

- Alış bedeli ve satış bedeli; alım ve satım tarihlerindeki kurlardan TL’ye çevrilir.

- Alım ve satım tarihleri arasındaki dönemde Yİ-ÜFE artış oranı %10 ve üzerinde çıkarsa, alış maliyeti bu oranda artırılır.

- Endekslemede menkul kıymetin alındığı ay dâhil, satıldığı ay hariç tutulur.

- Maliyeti artırılan tutar ile satış tutarı arasındaki gelirin tutarı ne olursa olsun, beyan edilir. Bu işlemde herhangi bir vergi istisna tutarı veya yıllık beyan haddi aşılması şartı yoktur.

- Yıllık gelir vergisi beyanı ile gelir vergisi tarifesine göre vergi ödenir.

- Burada en önemli husus şudur: Kur farkları vergiye tabidir! Bu hesaplamalara göre, TL esasında kazanç var ise, döviz bazında zarar çıksa dahi vergileme yapılır. Bu sebeple ana parada kayıp (zarar) dahi söz konu olabilir. Dolayısıyla satış kararı vermeden bu hesaplamayı yapmak gerekir. Özellikle kur artışının Yİ-ÜFE endeksinden fazla olduğu hallerde satış halinde yüksek gelir vergisi çıkabilir. Başka deyişle yatırımın yapıldığı döviz cinsinden zarar edildiği halde, bir de vergi ödenmesi söz konusu olur. Hakkaniyete ve vergi hukuku ilkerine aykırı olan bu durumun çözümü için ilgili kanun maddesinde değişiklik yapılması gerekmektedir. Aynı adaletsiz durum Eurobond satışlarında da vardır[8]. Nasıl ki döviz mevduatlarında ve YP tahvillerin itfalarında ana para kur farkı üzerinden vergi alınmıyorsa, satış kazançlarındaki kur farkı üzerinden de vergi alınmamalıdır. Zira gelir vergisi; elde edilen gelirden ödenir, sermaye üzerinden değil.

- Vergi matrahının tespitinde, aracı kurum/banka komisyonu veya işlemlerdeki diğer hizmet bedelleri vergi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınabilir.

Bir başka hususa da değinmeliyiz. Çünkü eğer varsa, bir imkân ve avantaj söz konusu olur. Mevzuatımıza göre; aynı yıl içinde bir başka YP menkul kıymet satış zararı da (yurt dışı hisse senedi, yatırım fonu, Eurobond satış zararı) var ise zarar tutarları ile kazanç tutarları birbirine mahsup edilir ve net kazanç üzerinden vergi ödenir. Dolayısıyla aynı yıl içindeki satışlarda bu konu göz önünde bulundurulmalı.

YP menkul kıymet satışında zarar çıktığında bu zarar aynı yıl içindeki diğer gelir unsurlarından düşülemez. Örneğin YP veya Eurobonda satış zararı, yıllık gelir vergi beyannamesi verilirken beyannamedeki örneğin; “kira gelirinden”, “serbest meslek kazancından” mahsup edilemez. Yani menkul kıymet satış karları ve zararları kendi grubu içinde netleştirilebilmektedir. Zira Kanun’un 88. madde hükmüne göre; “diğer kazanç ve iratlardan doğan zararlar” o yıl içinde elde edilen diğer gelirlerden (kira, serbest meslek kazancı gibi) mahsup edilemiyor. Aynı yıl içindeki diğer gelirlerden mahsup edilememekle beraber, menkul kıymet zararının, gelecek 5 yıl içinde aynı mahiyetteki menkul kıymet (hisse senedi, yat fonu, bono vb gibi) satışlarından doğan beyana tabi kazançlardan indirilebileceği görüşündeyim. Çünkü madde hükmünde buna bir engel görünmemektedir. (G.V.K. Madde:88).

- İndirilebilecek masraflar:

Beyannameye intikal edecek gelirlerin tespitinde indirilecek masraflar var mıdır? Evet bazı masraflar kazançtan düşülebilir. Çünkü Kanun’a göre; “Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.” (G.V.K. Madde:1)

Bahse konu giderler şunlardır: (G.V.K. Madde:78)

1. Depo etme(Saklama) ve sigorta ücretleri gibi menkul kıymetlerin muhafazası için yapılan giderler;

2. Temettü hisseleri ile faizlerin tahsil giderleri (Şirket toplantılarına bizzat veya bilvekale iştirak gibi sermayenin idaresi için yapılan giderler irattan indirilmez);

3. Menkul kıymetler ve bunların iratları için ödenen her türlü vergi, resim ve harçlar (gelir vergisi irattan indirilmez.)

Bu çerçevede, banka veya aracı kurum komisyonu veya işlemlerdeki diğer hizmet bedelleri vergi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınabilir. Ancak bunlar dışında başkaca bir giderin hesaba katılması mümkün görünmemektedir. Örneğin; kaldıraç kullanılarak hisse senedi alınması halinde, kullanılan kredinin faizinin elde edilen temettü gelirinden veya satış karından düşülme imkanı yoktur.

- Beyanname üzerinde yapılabilecek diğer indirimler:

Bir de vergi beyannamesi safhasında ayrıca indirime konu olan kişisel harcamalar da vardır. Bunların varlığı da gelir vergisi tutarını azaltan etki yapar.

- Hayat/Şahıs Sigorta Primleri: Beyan edilen gelirin %15’ini ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak şartıyla mükellefin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat sigortalarına ödenen primlerin %50’si ile ölüm, kaza, hastalık, sağlık, engellilik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primleri yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerden indirilir.

- Eğitim Harcamaları+ Sağlık Harcamaları: Beyan edilen gelirin % 10’unu aşmaması ve Türkiye’de gerçekleşmesi şartıyla yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerden indirilir. (Eğitim Harcamaları: Okul bedelleri/Vakıf üniversiteleri/, kitap-kırtasiye giderleri, okul servis bedelleri v.b.  giderler bu kapsama girmektedir. Sağlık Harcamaları: İlaç, tedavi, tahlil, muayene giderleri gibi giderler bu kapsama girmektedir.)

[1]“Eurobond Gelirlerinde Vergi Durumu (2020 yılı)”

https://www.finansgundem.com/yazarlar/eurobond-gelirlerinde-vergi-durumu-2020-yili-yazisi/1500070
[2] İkametgâhı Türkiye'de bulunanlar veya bir takvim yılı içinde Türkiye'de devamlı olarak altı aydan fazla oturanlar Türkiye'de yerleşmiş sayılır.
[3] Gelir vergisi tarifesi artan oranlı olup %15’ten başlar ve gelir tutarı büyüdükçe oran %40’a kadar çıkar.
[4] Yurt içi şirketlerden elde edilen kar paylarının ise sadece yarısı matraha girer, çünkü alınan temettünün %50’si vergiden istisnadır.
[5] Gelir Vergisi Kanunu, Madde No 123: Tam mükellefiyete tabi mükelleflerin yabancı memleketlerde elde ettikleri kazanç ve iratlardan mahallinde ödedikleri benzeri vergiler, Türkiye'de tarh edilen Gelir Vergisi'nin yabancı memleketlerde elde edilen kazanç ve iratlara isabet eden kısmından indirilir.

Birinci fıkra hükmünce indirilecek miktar Gelir Vergisi'nin yabancı memleketlerde elde edilen kazanç ve iratlara isabet eden kısmından fazla olduğu takdirde, aradaki fark nazara alınmaz. Gelir Vergisi'nin yabancı memlekette elde edilen kazanç ve iratlara isabet eden kısmı, bunların gelire olan nispeti üzerinden hesaplanır. Birinci fıkrada yazılı vergi indiriminin yapılması için: 1. Yabancı memlekette ödenen vergilerin gelir üzerinden alınan şahsi bir vergi olması; 2. Yabancı memlekette vergi ödendiğinin yetkili makamlardan alınan ve mahallindeki Türk elçilik veya konsoloslukları, yoksa orada Türk menfaatlerini koruyan memleketin aynı mahiyetteki temsilcileri tarafından tasdik olunan vesikalarla tevsik edilmesi şarttır.

Yabancı memleketlerde ödenen vergilerin ilgili bulundukları kazanç ve iratlar mükellef tarafından hangi yılın gelirine ithal edilmişse, bu vergiler de o gelire ait vergiden indirilir. Bu madde gereğince yapılan vergi indiriminde yabancı para ile ödenen vergilere, bunların ilgili bulunduğu kazanç ve iratlara uygulanan kambiyo rayici uygulanır.
[6] Gelir Vergisi Kanunu, Mükerrer Madde 80
[7] Gelir Vergisi Kanunu, Mükerrer Madde 81
[8] Finans Gündem: 22/06/2020 tarihli “Eurobond Gelirlerinde Vergi Durumu (2020 yılı)” başlıklı yazımız

ETİKETLER :
YORUMLAR (116)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali POYRAZ18 Kasım 2023 21:56

    Merhaba, ben yurtdışı hisselerine vergi konusuna hakim olmayarak girdim ve çok defa al sat yaptım. Benim sorum şu; bu al sat çokluğundan vergi beyani için hesaplamalar oldukça karışık olacağından ben elime geçen net Türk lirası kârına göre (vergi dilimine göre kaç lira çıkıyorsa) ödemeyi düşünüyorum, bu doğru bir yöntem midir? Bunun sonucunda eksik ödeme yapmışsam muhtemelen cezası olacaktır, peki fazla ödeme gerçekleşirse ne olur?

  • Ali Tarhan10 Şubat 2023 21:37

    Amerikan borsalarına yatırım yapıp, bir hisse senedinden kar edip, diğerinden zarar ettiğimizde, zarar daha yüksekse, bunu vergi beyan zamanı geldiğinde beyan etmemiz gerekir mi? Yoksa net olarak zaten zararda olduğumuz için beyana gerek yok mu?

  • mb22 Mart 2023 09:02

    bu zararın gelecek 5 yıl içinde kullanılabilmesi için bildirim yapılması iyi olur.

  • İsmet Tarak17 Mart 2022 19:28

    Merhaba Mehmet Bey , ücret gelirleri beyannamesi verirken(650B TL ) ,  yurtdışı hisse geliri 10 B TL , yurt içi eurobond geliri : 25 B TL olduğu yerde , üçünü toplayıp mı beyanname veriyoruz ? Yoksa sadece sınırı aşan yurtdışı hisse geliriyle beraber 660B TL'yi mi beyan ediyoruz . teşekkürler emeğinize sağlık

  • Serkan Ozturk15 Şubat 2022 23:51

    Merhaba Mehmet Bey,yurt disi hisselerden gelen temettülerin vergilendirilmesi konusunda ücretli olarak danisabilecegim bir vergi uzmani tavsiye edebilir misiniz? Siz böyle bir bireysel hizmet sunuyor musunuz?

  • MB14 Mart 2022 17:41

    ben serbest danışmanlık yapmıyorum. ancak size vergi uzmanı tavsiye edebilirim.

  • antik05 Ocak 2022 01:18

    Merhaba, bilgilendiri yazi icin tesekkurler.3 adet sorum olacak idi.1) Satislardan zarar ettigimiz halde de beyan vermemiz gerekiyor mu? Yoksa beyan sadece kar durumunda mi gecerli?2) Bu beyan isleminin nasil yapilacagina dair bir yazi vs. var mi onerebileceginiz?3) BND gibi icinde amerikan bonolari barindiran ETFlerin satisi da hisse senedi satisi gibi degerlendiriliyor diye dusunuyorum. Dogru mudur?Tesekkurler tekrardan.

  • İSMAİL Z BAYRAM07 Ağustos 2021 17:54

    SELAMLAR HOCAM, COK KISA BİR KAÇ SORUM VARDI. CEVAPLARSANIZ COK SEVİNİRİM. TEŞEKKÜRLER. ?LİMİTLER NELERDİR ? ABD VERGİMİ TR DEN DÜŞEBİLİRMİYİM ? BEYAN ETMEM GEREKTİĞİ HALDE ETMEYİP VARLIK BARIŞI BEKLEYEBİLİRMİYİM ? FON VE HİSSE ALIP SATMAZSAM , TEMETTU LIMITI ALTINDA KALIRSA BEYAN GEREKİR Mİ? ? BEYAN ETMEK VE SONRAKİ ADIMLAR NELERDİR  

  • mb28 Aralık 2021 11:21

    ABD stopajını düşebilirsiniz. (Tam mükellefiyete tabi mükelleflerin yabancı memleketlerde elde ettikleri kazanç ve iratlardan mahallinde ödedikleri benzeri vergiler, Türkiye'de tarh edilen Gelir Vergisi'nin yabancı memleketlerde elde edilen kazanç ve iratlara isabet eden kısmından indirilir.)  Yurt içi aracı kurumdan yapılan işlemlerde varlık barışı olmaz.

  • Hasan baş29 Haziran 2021 15:21

    Hocam merhaba ,aracı kurum kullanarak ( g.... yatırım) yaptığım kâr dan 30.06.2021 son tarihli varlık barışı ndan nasıl faydalanacağım. Aracı kurum faydalanamzazsin diyor maliye olur diyor. Arada kaldık

  • mb28 Aralık 2021 10:30

    yurt içi aracı kurumdan yapılan işlemlerde varlık barışı olmaz.

  • Jack25 Mart 2021 23:51

    Merhabalar ; Aldığımız yurtdışı hissesini 1 ya da 2 sene satmadan tutmamız halinde vergiden muaf olur muyuz? Satış olmazsa vergi de olmaz evet , ama belirli bir süre aşımı sonrasında ki satışta muaflık söz konusu olur mu ?

  • mb28 Aralık 2021 10:28

    yurt dışı hisseler için belli bir süre geçince muafiyet yok, satıldığı yıl vergiye tabi. sadece alış maliyetini ÜFE ile arttırma hakkınız var.

  • İlhan11 Mart 2021 16:04

    Merhaba Hocam, Gib üzerinden beyan verilirken" GVK.M.Md.80 - DEĞER ARTIŞI KAZANÇLARI" başlığı altında hangi madde seçilmeli.Üfe %10 üzerinde değilse hesaba katılmıyor mu? Teşekkürler. 

  • mb28 Aralık 2021 10:32

    yurt dışı hisse eurobond satışları değer artış kazancıdır. alış satış arasında ÜFE %10'dan az ise dikkate alınmaz.

  • 06 Mart 2021 16:01

    Hocam detaylı anlattıklarınız için çok teşekkürler Herkesin dediği gibi onca riski göze alıp araştırıp günlerce uykuları kaçan kişiler var kazanç elde edebilmek için ... 100 /40 vergiyi kolay kolay kimsenin vermiyecegi kesin ki bence haklılar Kendimce zarar edersem devlet zararımı karşılayacak sa 100 40 oranında ben de vereyim derim. Sorum su olacak ki vergiyi ödemezsek ne olur? Vergi affı çıkar mı sizin düşünceniz nedir hocam

  • emir deniz01 Mart 2021 20:26

    Hocam. Yurtdışı vergi için İş yatırım'da stopaj kesiliyor benden. Bunu mahsup edebilir miyim?

  • mb28 Aralık 2021 10:31

    yurt dışında kesilen vergilerin TR'de mahsubu mümkündür.

  • Berfin Arıca28 Şubat 2021 21:06

    Hocam detaylı anlatımınız için teşekkür ederim ama şöyle olunca nasıl oluyor. Yani kur artışı olursa vergi alınıyordu peki kurda azalış olunca bu durumda karlı mı çıkıyoruz? Örneğin 10 usd den 100 lot X hissesi aldık diyelim ve alırken usd/try 10 TL olsun. Bu durumda maliyetimiz 1000 usd x 10 TL den 10 bin TL oluyor. Satarken X hissemiz 10 usd den 20 usd ye çıksın ama usd/try 5 e insin. Bu durumda 20 usd x 100 lottan 2000 dolarımız oluyor ama usd /try 5 TL ile çarparsak yine 10 bin TL miz oluyor. Şimdi bizim dolarımız 2 ye katlandı ama TL bazında eşitiz. Yine vergi çıkıyor mu bu durumda anlayamadım. Aydınlatırsanız herkese bir rehber olur.

  • mb01 Mart 2021 12:18

    tl satış hasılatı-tl maliyet=0 olduğundan vergi çıkmaz. hatta yi-üfe endekslemesi yaparsanız belki zarar da çıkabilir.

  • Erkan23 Şubat 2021 19:36

    Hocam elinize saglik, tum sorulari usenmeden tek tek cevaplamissiniz. Benim 2 sorum olacak; birincisi, yurtici araci kurumdan alinan yurtdisi hisseleri, yurtdisindaki araci kuruma transfer etsek. Sonra da satip Tr'ye getirsek bu vergi affindan yararlanma sansimiz olur mu? Ikinci sorum; 2019 yilindan kalma beyan edilmemis (bilgisizlikten) yurtici kurum kaynakli yurtdisi hisse geliri nasil beyan edilir?

  • mb24 Şubat 2021 11:21

    2019 yili için ya VUK 371 pişmanlık kapsamında başvuru yapın ve cezasız ödeme yapın ya da af kanunu çıkmasını bekleyin.

  • AB23 Şubat 2021 12:10

    Türk Lirasının değer kaybetmesi devletin kabahatidir. Yurt dışı yatırım aracı alım satımlarda TL'nin değer kaybıyla ilgili kur farkı yüzünden vergi kesilmesi, devletin kendi kusuru yüzünden vatandaşı cezalandırmasıdır. Bankalarda döviz mevduatı açıp kapatırken nasıl vergi doğmuyorsa, diğer yatırım araçları da aynı şekilde değerlendirilmelidir.

  • mb24 Şubat 2021 11:22

    doğrudur. ortada esasen bir kazanç/gelir yok. vergi kanunu değişikliği yapılmalı bu konuda.

  • zaf16 Şubat 2021 13:49

    Merhaba, 2020 yili icinde cok sayida yurtdisi hissesenedi alim satimi yaptim, su an satislardan ciddi kazancim olsada hala yurtdisi hisse yatirimi icin kullandigim ana paraya bakinca zarardayim. Bu durumda vergi beyani etmem gerekoyor mu? Saygilar.

  • Yunus Emre Altun13 Şubat 2021 07:03

    Hocam hisse senedinin fiyat artışından kaynaklı dolar bazında karımız olsa lakin dolar/tl kurundaki düşüşten kaynaklı olarak herhangi bir kar durumu olmasa bu gelir beyanına tabimidir? Ben hisselerimi aldığımda kur 7.95 idi fakat şu an 7.10-7.05 civarlarında bundan kaynaklı olarak benim döviz bazındaki karım kur düşüşünün yüzdesini aşmadığından TL bazında zarardayımda diyebilirim . Mantıken döviz arttı TL bazında gelirin var diye vergi alınıyorsa ters yöndende işlemedi lazım diye düşündüm emin olmak için sormak istedim , kur düşsede dolar bazında karınız var vergi ödemeniz gerek durumu olmaz herhalde. Hocam birde mali müşavirlik hizmeti veriyor musunuz? Bu konuda hizmet veriyorsanız online olarak mümkünmü yoksa ofisiniz varsa yüz yüze görüşerekmi yapıyorsunuz işlerinizi?

  • Kemal Bilgen28 Şubat 2021 20:25

    Şu şekilde tek tek hesaplamak gerekir. Diyelimki sen 10 usd birim fiyatı olan hisseden 100 lot aldın ve maliyet 1000 usd oldu. Alış tarihinde usd /try 10 Lira olsun. Bu durumda maliyetin 1000 usd x 10 = 10 bin TL yapar.Satarken senin hissen 20 usd olsun ama usd /try 5'e düşmüş olsun. Bu durumda 20 x 100 lottan 2000 usd'en olur. Fakat TL esas alındığı için 2000 x 5 TL = yine 10 bin yapar. Bu durumda dolarını ikiye katlamana rağmen TL maliyette satışta 10 bin TL olduğu için vergi çıkmaz. Kritik nokta dolar/TL yüksekken hisse alınır düşükken satılır ki kazanç az çıksın.

  • ali varol09 Şubat 2021 23:26

    Hocam merhaba, Yurtdisi banka faiz geliri olarak elde ettigimiz 12000 tl yi beyan ederken, Yurticinde halka acik sirketten elde ettigimiz 65000 tl temettu gelirinin yarisi olan 32500 tl yi beyan sinirini asmamasina ragmen beyana dahil edecek miyiz? Saygilar

  • mb24 Şubat 2021 11:25

    32500+12000 toplamı 49.000 TL'yi geçmediği için temettüyü beyan etmeniz gerekmiyor.

  • Can T.25 Ocak 2021 22:55

    Hocam merbaha, bilgiler için teşekkürler epey istifade ettim. Sorum şu; ABD'li bir aracı kurumla çalışıyorum. Türkiye'deki hesabımdan TL olarak aracı kurumun istanbul citibank'taki hesabına TL EFT yapıyorum. Sonrasında aracı kurum hesabıma giriş yapıp dolar alıp hisse senedi alıyorum. Burada banka yoluyla teslim aldıkları parayı ABD'de kullandırtıyorlar gibi düşünebiliriz. Bu yolla elde edilmiş geliri, varlık barışı ile Türkiye'ye geri getirebilir miyim ? (Parayı çektiğimde, yine citibank istanbul hesabından TL EFT geliyor.)

  • mb27 Ocak 2021 14:11

    Daha önce TR’ye hiç gelmemiş veya zamanında TR’den yurt dışı banka hesabınıza gönderilmiş yurt dışındaki paranızla elde etmiş olduğunuz gelirler varlık barışı kapsamındadır. Buradaki varlıklarınızla satın alınan (tabii ki yurt dışı aracı kurum vasıtasıyla alınan ve saklaması yapılan) menkul kıymetlerden kazanılan gelir ise varlık barışı kapsamında değildir.

  • Yunus Emre Altun23 Ocak 2021 16:16

    Yurtdışı yerleşik olup olmama durumuyla alakalı kimden danışmanlık almalıyız. Bu statü 185 gün ülke dışında ikamet eden kişilere veriliyor galiba ama geçici süre şantiye ve gemilerde çalışan kişiler buna dahil değil. Şimdi benim durumum şöyle inşaat mühendisliğinden dolayı şantiyede çalışacağım bir Türk şirketinde lakin orada kendim bir konut kiralayıp şantiye sınırları dahilinde yaşamayacağım. Bu durumda benim yurtdışı yerleşik sayılmam mümkün oluyormu? Bu konuyu detaylıca bir hukukçu ilemi mali müşavir ilemi konuşmalıyım? 

  • mb28 Ocak 2021 20:31

    BELLİ SÜRELİ BİR KONTRAT İLE GİDİLMİŞSE VE ÜLKEYE GERİ DÖNÜLECEK İSE PRENSİP OLARAK DAR MÜKELLEF SAYILMAZSINIZ. MALİ MÜŞAVİRLERE DANIŞINIZ

  • Elif18 Ocak 2021 15:05

    Merhaba Hocam, daha önceden de size yazmıştım. Bir konu daha var tam emin olamadığım, ilk kez bu şekilde vergi vereceğim. Hisse alım /satımlarını TL'ye çevirirken hangi kuru esas almak gerekiyor. Hisse alırken TCMB döviz satış, hisse satarken TCMB döviz alış olarak hesaplıyorum ben. Bu doğru muydu?

  • mb20 Ocak 2021 17:01

    Esasen, Kur olarak işlem anında kullanılan kur, böyle bir kurun bulunmadığı hallerde iseTC Merkez Bankası döviz alış kuru esas alınır. ama alış maliyeti tespitinde döviz satış kuru daha mantıklı.

  • zara kara18 Ocak 2021 15:03

    Bilgilendirme için teşekkürler. Konuyu net anlamak adına bir sorum var. TL bakımından gelirim 9200 TL, aracı kurum komisyonunu düşüp %15 ini aldığımda 1340 TL yapıyor. Özel sağlık sigortam 1115 TL. Gelirin %10undan fazla. Özel sağlık sigortasının hiçbir şekilde düşemiyor muyum? Yoksa belli bir kısmını düşebilir miyim?

  • mb20 Ocak 2021 16:54

    Hayat/Şahıs Sigorta Primleri:Beyan edilen gelirin %15’ini ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak şartıyla mükellefin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat sigortalarına ödenen primlerin %50’si ile ölüm, kaza, hastalık, sağlık, engellilik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primleri yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerden indirilir.b) Eğitim Ve Sağlık Harcamaları

  • Ali mutlu15 Ocak 2021 00:06

    Değerli değerlendirmeleriniz için teşekkürler Mehmet bey.Ben AB vatandaşıyım yani çifte vatandaşım.Türkiye de yaşamaktayım.Almış olduğum yabancı hisse yükseldi.Vergi vermek durumunda mıyım? Teşekkürler.

  • mb15 Ocak 2021 18:09

    Satis olmadığı sürece vergi beyanı yoktur. Vergi mükellefiyetinde vatandaşlık değil ikametgah esası geçerlidir. Hangi ülkede yaşıyorsanız o ülkede vergi beyanı söz konusudur.

  • Yunus emre13 Ocak 2021 23:01

    Anlamadığım şey şu ben hisseyi aldım ve %5 yükseldi ben aldıktan sonra yani 2600 TL geçmese bile vergi verecekmiyim aşağıda hem 2600 TL yi temettü olarak hemde satış karı olarak söylemişsiniz üstelik sonrasında satış kazancında bir had yoktur demişsiniz.

  • Mb 14 Ocak 2021 20:28

    Satis olmadığı sürece vergi beyanı yoktur.

  • mb14 Ocak 2021 17:34

    GVK mevzuatına göre; 2600 TL yurt dışı temettü, yurt dışı faiz  içindir. satış kazancında bir had yoktur.

  • Emre kurt 13 Ocak 2021 17:16

    Viber ile iletişime geçtim yıllık bu yıl için 19.000 TL kâr elde ettiğim zaman beyan zorunluluğu olduğunu söylediler

  • mb13 Ocak 2021 17:47

    19.000 TL vergi istisna Gayrimenkul alım satım kazançları ile ilgilidir. Sağlanan kazançların 2021 yılı için 19.000 TL’sı vergiden istisnadır. menkul kıymetlerde böyle bir istisna yoktur. GVK madde Mükerrer 80.

  • Emre kurt12 Ocak 2021 21:32

    Ben yabancı borsadanbir hisse aldım kârı 2600 TL yi geçenler mi beyan vermek zorunda sadece yoksa örneğin 1000 TL kâr elde ettim beyan etmek zorunda mıyım

  • mb14 Ocak 2021 22:01

    GVK mevzuatına göre; 2600 TL yurt dışı hisselerden alınan  temettü içindir. Satış kazancında bir had yoktur. Tutar ne olursa olsun vergi beyanı zorumludur. Kanun (GVK) böyle.

  • bttm12 Ocak 2021 03:06

    Merhabalar, çok teşekkürler bilgileriniz için.Şöyle bir sorum olacak; örneğin yurt dışından 5 tane hisse aldım ve sadece bekletiyorum 5 yıl sonra satıp parayı getireceğim. Ama biliyorum ki hisseler değer katacak. Vergiyi sadece 5. yılda satınca mı ödemem gerekir yoksa yıllık yine ödemem gerekli mi?Bir diğer sorum, aynı örnekte, 5 yıl süresince hisselerde geçişler yaptığım takdirde durum nasıl olur, yalnız hiç para tutmayarak?

  • mb12 Ocak 2021 16:14

    Vergi  satıs gerçekleşince ödenir. Geçişlerde de satış söz konusu olur.

  • Yunus Emre Altun25 Aralık 2020 18:43

    Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Kendi aracı kurumum dahi tam hakim değil çifte vergilendirme konusunda. Özellikle bununla alakalı aydınlattığınız için teşekkür ederim, ben bir çeşit çifte vergilendirme var gibi anladım yokmuş. Sizin gibi insanların olması çok güzel yoksa bu işlerin içinden çıkmak çok mümkün gözükmüyor. Aslında merkezi kayıt sistemi var, vergiyide dolar üzerinden kazancımız üzerinden ölçüp onu da dolar üstünden alsalar çok daha açık ve net olur bu sistem.Ayrıca yurtdışı yerleşiklerden vergi alınmayıp, ülke içinde kazandığı parayı harcayacak kesimden vergi alınması da çok acı bir detay doğrusu. Sırf herhalde yurtdışında olan kişi parasını komple götürmesin diye düşünülmüş bir sistem ama bu kişi yurtdışında olduğuna göre kazancını Türkiyede harcamayacaktır.Malesef devletimiz kendi yerleşik vatandaşına sağlamadığı her türlü avantajı dışarda olana ve yabancı yatırımcıya sağlıyor.

  • Mb 25 Aralık 2020 21:01

    Bu doğrultuda yasal düzenleme onerisi yıllardır yapiliyor ama henuz netice yok. Yurt disi yerleşik kendi ülkesinde ödüyor olabilir.

  • Aslan Bey25 Aralık 2020 16:50

    Mehmet Bey öncelikle verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Ben 3 yılı aşkın süredir bir AB ülkesinde expat olarak çalışıyorum ve çalışmaya devam edeceğim. Şuan için süresiz oturum veya vatandaşlığım yok. Yurtiçi bir banka aracılığıyla gerçekleştirdiğim yabancı hisse işlemleri için vergiden muafız (expatlar)diye biliyorum. Yanlışım var ise düzeltebilirseniz çok makbule geçer üstadım. Şimdiden teşekkürler, iyi haftasonları..

  • Mb 25 Aralık 2020 21:05

    Evet yurt disi yerleşik iseniz bu acidan TR'DE vergi mukellefi değilsiniz. Sadece kira geliriniz varsa beyan gerekiyor. 

  • Yunus Emre Altun23 Aralık 2020 12:16

    Şöyle bir durumda ne yapmamız gerekir? Biz yurtdışı borsalardan 2020 ekimde hisse almış olalım fakat 2021 temmuz ayında yurtdışına çıksak oturum izni veya çalışma izni ile. Yurtdışı yerleşikler vergi mükellefi değil bildiğim kadarıyla , benim bu yaz yurtdışına çalışmaya gitmem söz konusu.  2021 yılının kasım ayında da bu hisselerimi satıp fiyat farkından kar elde etmiş olsam bu durumda vergi beyanına tabimidir bu kazancım? 

  • mb24 Aralık 2020 10:58

    Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişiler dar mükellef statüsünde olup, TR'de vergiye tabi olmazlar. Hisse satış tarihinde yurt dışı yerleşik iseniz TR'de vergi söz konusu değildir.

  • Yunus Emre Altun23 Aralık 2020 12:07

    ABD'de "Corporate Withholding Tax"adı altında %30 gibi korkunç bir miktar kesiliyor zaten benim elime kalandan Türkiye Cumhuriyeti ne keserse kessin korkunç bir vergi yükü oluşuyor ve bu konuda aralarında anlaşma var Amerika Birleşik Devletleri ile çünkü bu vergi ülkeden ülkeye değişiyor.OECD anlaşmalarına görede çifte vergilendirme bildiğim kadarıyla yasak. Ben açıkçası geriye kalan miktarı bildirmemeyi düşünüyorum ,  ceza yasılması durumunda kendimi müdafa etmek için gidebileceğim yasal merciler var mıdır uluslarlar arası mahkemeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi

  • Ali Cihan Tüfekçi17 Nisan 2021 12:07

    ABD’de size temettü ödeyen şirketin hisselerine bir aracı kuruluş(brokerages) vasıtasıyla sahip olduysanız bu aracı kuruluş sizden W-8BEN formunu doldurmanızı isteyecektir. Bu formu doldurmanız halinde, sizden kesilecek olan stopaj miktarı çifte vergiyi önleme anlaşması uyarınca yüzde yirmiye düşer. Bu formu doldurmazsanız standart yüzde otuz stopaj uygulanır. Kesilen yüzde yirmi stopaj ise GVK 123. maddesi gereği Türkiye’de, söz konusu geliriniz ile alakalı ödemeniz gereken vergiden mahsup edilir. Bu tarz geliri olan, Türkiye’de yerleşik bir kişinin beyanname verme işi biraz karışıktır. Yurtdışında ödediği vergiyi(stopaj) o ülkenin yetkili makamları vasıtasıyla belgelendirmek ve T.C. konsolosluklarında tasdik ettirmek gerekir. Duyduğum kadarıyla, KPMG,Deloitte gibi bazı mali müşavirlik şirketleri bu tarz beyannameler hazırlayabiliyor ama temettü geliriniz çok değilse astarını yüzünü geçebilir.

  • mb24 Aralık 2020 10:55

    Çifte vergilendirme mahsup ile gideriliyor. Türkiye’de yapılan vergilemede; varsa yurtdışında ödenen vergiler Gelir İdaresi Başkanlığı’mızın kural ve uygulamaları doğrultusunda Türkiye’de çıkan vergiden mahsup edilir. Yazının içinde açıklama var.

  • Bayram mert20 Aralık 2020 01:50

    Yurt içi aracı kurumdan Amerikan borsasında hisse seneti alıp sattıktan sonra varlık barışından yararlanamıyormuyum. Varlık barışından yararlanmak için illa yabancı aracı kurumdan mı işlemleri gerçekleştirmeliyim

  • Erkan24 Şubat 2021 17:08

    Peki sayın hocam; hisseler yurtiçi aracı kurumdan yurtdışı aracı kuruma hisse transferi yolu ile transfer edilip orada satılsa, sonra ülkeye getirse, o zaman yararlanabilir miyiz? Sonuçta beyan usülü bir vergi. 

  • Mb 20 Aralık 2020 15:21

    Yararlanılamaz. Yurt disi varlık barışı kanun maddesi yurt dışındaki paranız ve yurt dışındaki parayla yapılan yatırımlarla ilgilidir.

  • Eren 19 Aralık 2020 16:23

    Merhabalar, yabancı hisseyi 3 sene sonra sattık, temettü ise hep belirlenen limit altı geldi, ÜFE nasıl hesaplarız, %13,32 şeklinde mi? Ve bu 3 sene boyunca , hiç alım satım olmadan, temettü yıllık belirtilmiş limiti geçmeden , beyan zorunlu mu?

  • Mb 21 Aralık 2020 19:20

    Satışın olduğu yil itibariyle kazanc hesaplanır. Ufa hesabı yazının icinde var. Yazıda belirtilen temettu beyan haddi asılmıyorsa beyan yoktur.

  • mb15 Aralık 2020 14:50

    CRS ülkeler arası bilgi değişimi de başladı. virman da çare olmaz. Yurt dışı bilgileri yine gelecek Türk Maliyesine. Yapılması gereken kur farkını yani ana parayı vergileyen kanun maddesinin değiştirilmesi. Öneri1:Dolar olarak kazanç neyse ondan vergi vermek. Ayrıca vergi oranı da yüksek max %40. O kadar uğraş döviz kazandır ülkeye ve böyle yüksek bir vergi ver. Öneri2: YP hisseler de geç 67.ye göre %10 oranındavergilensin. O zaman herkes beyan eder. Bist hisselerinde ise hiç vergi yok.

  • Yunus Emre Altun14 Aralık 2020 19:34

    ABD borsasında sahip olduğum hisselerin temettü ödemelerinden ABD ve Türkiye arası anlaşma gereği sanırım %30 vergi alınıyor withholding tax diye geçiyor ingilizcede yabancı sitelerdende araştırdım. Türkçede de kurumsal faliyetler stopaj diyor, ee ABD devleti ile anlaşmalıysa ben birde vergi kesilmiş temettü gelirimdende ayrıcamı vergi ödeyeceğim , çifte vergilendirme söz konusu mudur?

  • Yunus Emre Altun23 Aralık 2020 11:56

    yalnız şöyle bir durum var gaiba OECD kurallarına göre çifte vergilendirme yasak diye biliyorum ve Türkiye ABD arasında anlaşma var. Bu çifte vergilendirmeye girmiyor mu?

  • mb15 Aralık 2020 11:48

    https://www.finansgundem.com/yazarlar/araci-kurum-musterilerinde-yurt-disi-vergi-mahsubu-sorunu-yazisi/1417346

  • mb15 Aralık 2020 11:47

    burada beyan edeceksiniz. ama hesaplanan vergiden ABD stopajını düşeceksiniz.

  • mahmut aslan13 Aralık 2020 10:44

    Hocam iş yatırımdaki yurtdışı hisselerimi yüzde 90 üzer engelli olan kardeşime virmanlasam o vergiden muaf; muaf olur mu?

  • Mehmet12 Aralık 2020 16:44

    Totalde 45 bin tlden 1 milyon tl kazandım 360-400 bin arası vergi çıkıyor ülkede ihracat yapanlar teşvik edilirken bana resmen ceza veren bu sistemi kabul edemiyorum . Vergi aflarında hocam cezayı siliyorlar bildiğim kadarıyla , böyle ise vergi yüzde 10-15 düzeylerine inene kadar ödeme yapmayacam. Gerekirse yurtdışına virmanlanyacam kalsın orada.

  • Yunus Emre Altun14 Aralık 2020 19:38

    virmandan kastınız nedir bu konuda bilgim yokta benim ben birkaç sene içerisinde komple Türkiyeden ayrılacağım orda bir kurumda hesap açtığımız takdirde mesela yurtdışında o ülkede bir aracı kurumda, hisselerimizi oraya transfer etme imkanımız var mı?360-400 bin TL vergi nedir yahu zaten kur farkıda varsa işin içinde dolar bazında % kaç karın kalırki, resmen yabancı borsalarda yatırım yapıyorsun diye cezalandırıyor devlet

  • mb14 Aralık 2020 18:30

    adaletsiz bir vergi yükü. esasen benzer finansal ürünler aynı oranda vergi yükü taşımalıdır. istanbul finans merkezi hedefi çerçevesinde  bunlar düzeltilmelidir.

  • ny14 Aralık 2020 09:08

    Hisse arastir, çalış, analiz et,  bul, sat para kazan, ulkeye döviz getir ama kur farkindan vergi ver. Bu mevzuat düzeltmeli. vergi bist'e paralel olmalı. ya da en fazla %10. geçici 67 maddeye paralel olacak şeklde.

  • Bm12 Aralık 2020 18:12

    Bir uğraş para kazan doviz getir%40 Vergi ver. Olcaknsey degil. Ist nasil finans merkezî olacak bu kafayla?

  • mehmet12 Aralık 2020 16:38

    Hocam varlık barışından faydalanmak iş yatırımdaki yurt dışı hisselerini ,yurtdışındaki kurumlardan birine başkasının adına virmanlayıp sonra tekrar kendi adıma iş yatırıma alırsam varlık barışından faydalana bilir miyim?

  • Gokhan10 Aralık 2020 22:11

    Mehmet bey, harika bir yazı olmus. Size musadenizle yazınızdan tam olark anlayamadıgım beyannameyle ilgili bir soru sormak istiyorum. Diyelimki imkb de yaptıgımız yatırımda toplamda aynı takvim yılında -40,000 bakiyede yani zarada olalim ancak turkiyede yurtdısı piyasalara hizmet veren bir bankayla hisse senedi yatırımı yapmıs olalim. Dolar olarak. Ve bu yatırımdada aynı takvim yılı içinde hisse alim satımından 2000 dolar kazanc saglamiş olalım.kuruda alim satım tarihlerine gore hesapladığımızda 16000 tl ye karsılık gelsin bu durumda aynı yatırımcı normalde bu iki farkli yatırım işlemleri sonunda normalde halen -24,000 zarada olmaktadır. Sorum su; Zarar durumunda(imkb) bu zararı yurtdısı piyaslardaki kazanctan dusebiliyormuyuz?(Gvk 67 8. maddede buna benzer bir yorum var,aynı tur menkul kıymetten bahsetmiş) Eksi bakiye ve buna benzer zarar durumunda beyanneme vermek gerkiyormu? Simdiden vereceginiz bilgiler için çok tesekkurler.

  • mb11 Aralık 2020 16:57

    Bist’te zarar durumunda(imkb) bu zararı yurtdısı piyaslardaki kazanctan dusemiyorsunuz. Çünkü yurt içi hisse kazançları (alım-satım) yıllık beyana tabi değil. Bu gelirler şu anda GEÇ Md 67 stopajına tabi, stopaj oranı da sıfır. Ancak yurt dışı hisse satış kazancından örneğin başka bir yurt dışı menkul kıymet zararını düşebilirsiniz. Örn. Yurt dışında tedavül eden Devlet veya özel şirket bonosu, Türkiye Eurobonları, yatırım fonu vb gibi. (GEÇ Md 67’deki mahsup başka bir şey. Her 3 ayda aynı neviden menkul kıymet, türev ürünle vb gibi kazanç ve xararlarının mahsubu ve böylece stopaj matrahının netten olacak şekilde gerçekleşmesi.)

  • Ub09 Aralık 2020 21:42

    Satis yoksa kar da yok zarar da yok.

  • Sorudan Ötürü Yazılmadı08 Aralık 2020 19:11

    psikiyatrik bir rahatsızlığımız var ise ve bu uzman doktor raporu ile tescilli ise, klinik bir psikologla yapılan düzenli görüşmeleri sağlık gideri olarak yazmamız mümkün müdür? Ad soyad yazmak istemedim çünkü iş hayatı olsun sosyal hayat olsun halen ülkede bu konu ile alakalı bilinç düzeyi düşük ve deli damgası yemeniz muhtemel.

  • İrfan Can08 Aralık 2020 18:54

    6 ay önce aldığım hisse şimdi aynı fiyatına geldi dolar bazında 30 dolar zarardayım hatta. 6 ay önce 6.80 olan kur 7.80 oldu. Şimdi anaparamdan vergi ödemek durumunda mıyım yani. Adı üstünde Gelir Vergisi bu. Ortada kazanç yokki vergi ödeyeyim. Bence bu işte bir yanlışlık var.

  • Mb09 Aralık 2020 23:58

    Satis olmadığı sürece kar da yok zarar da yok.

  • Mb09 Aralık 2020 22:31

    Satılmadığı surece kar da yol zarar da yok.

  • Mb 09 Aralık 2020 21:45

    Elbette yanlis. Kanun değişikliği şart  bu konuda.

  • Buket Naz Karahasan07 Aralık 2020 22:02

    Anaparadan vergi kesintisi olması çok anlamsız değil mi? Normalde kardan vergi alınması gerekiyor. Anaparadan vergi alınması nasıl oluyor anlamadım çok saçma

  • ub08 Aralık 2020 11:33

    YP hisse satış kazancında kesinti/stopaj yoktur. Kendi isteğinizle beyan yapmanız söz konusudur. Dolayısıyla anaparadan vergi kesintisi diye bir şey yok. Ama beyan yapıldığında Alış TL-Satış TL bakıldığı için kur farkı sebebiyle vergi çıkıyor. Kanundaki beyan usulu böyle. Evet çok saçma kanunun değişikliği gerekir bunun çözümü için. Ayrıca yıllık beyan da mükellef tarafından yapılan bir işlem, dolayısıyla aksi görüşte ve değerlendirmede olanlar ona göre beyan yapar. 

  • Kemal doğan04 Aralık 2020 16:13

    Arkadaşlar merhaba kolay gelsin YP İşlemleri hakkında bir sorum olacak Diyelim yabancı hisseye 100.000 $ yatırdım bir yıl sonra 160.000 kazandım bunun için Maliye’ye beyan etmem gerekiyor ya da otomatik olarak benden kesiliyor mu bilen bir arkadaşım bana yardımcı olur mu ?

  • mb04 Aralık 2020 18:04

    üstteki yazıda ayrıntılı açıklama var. yıllık GV beyannamesi verilmesi gerekiyor.

  • LA29 Kasım 2020 22:23

    Merhaba, Yazı için teşekkürler. Benim sorum şu; Kazançlar için bir beyan sınırı olduğunu düşündüğüm için bilmeden onlarca kez alım satım yaptım ancak portföyüm ilk zamana göre 20-30 dolar ekside yani yaptığım işlemlerin çoğunda zarar ettim. Şimdi burada pozisyon basına gecmiste yaptığım islemlere tek tek bakarak kar/zarar mı hesaplamam gerekiyor? Zararları hesaplarken o günün kuruyla onları da TL ye mi dönmem lazım? Usd bazında zararda olsam da TL bazında henüz emin degilim. Çok küçük bir bakiye ile oynuyorum yaklaşık 1.000 usd. Burada belki karım 10-20 tl çıkacak buna vergi beyan etmek komik degil mi? Burada bir sınır olması lazım mutlaka. Teşekkürler.

  • mb01 Aralık 2020 13:09

    Doğru bir öneri. Ama şu andaki kanunda (GVK)herhangi bir istisna maddesi yok. Sadece gayrimenkul alım satım kazançlarının 2020 yılı için 18.000 TL’sı vergiden istisnadır. Menkul kıymetler için böyle bir hüküm mevcut değil.

  • Mahmut29 Kasım 2020 21:43

    Ücreti karşılığında mali müşavir bu işlemi benim için yapabilir mi?Geriye dönük vergiyi  nasıl beyan edebilirim ?

  • Kutlu27 Kasım 2020 17:08

    Mehmet bey, yurt disinda calisma ve oturum izni ile yasamakta olanlar eger Turkiyedeki hesaplari(isbank ve iscep uzerinden) ile yurt disi hisse senedinden kar elde etmesi durumunda yine vergiye tabi olurlar mi? Tesekkurler

  • Kutlu04 Aralık 2020 19:39

    Tesekkurler Mehmet bey, Suudi Arabistan icin sordum, bu ulkede normalde gelir vergisi yok

  • mb03 Aralık 2020 17:55

    bu gelirlerin yaşadığınız ülkede  vergiye tabi  olup olmadığına da ayrıca bakmanız gerekir.

  • mb01 Aralık 2020 12:57

    yurt dışı yerleşikler Türkiye'de vergiye tabi değildir.

  • DJ26 Kasım 2020 12:07

    Hocam benim önerim sadece toplam portföy üzerinden hesaplama yapılıp (hangi döviz cinsinden yatırım yapıldı ise sadece o para cinsindeki artışa bakarak) ve TL karşılık hesabının da yıl içindeki ortalama kur üzerinden hesaplanması Yani benim sene başında 10 bin dolarım vardı, sene sonunda 20 bin oldu, ortalama dolar kuru da, X  lira ise buna göre TL'ye çevirmek yönünde

  • mb27 Kasım 2020 12:14

    Öneriniz enteresan.Türk Maliyesi ve GİB tarafından değerlendirilmeli, not etmek lazım. İşi basitleştiren ve yıllıkta gerçek kazanç üzerinden vergi alınmasını sağlayan bir öneri. Şahıs yerine bir şirket bu yurt dışı hisse işlemlerini yapsaydı zaten böyle yapılıyor.

  • DJ26 Kasım 2020 11:45

    Değerli Hocam, bir konuda görüşünüzü almak isterim. Amerikan borsasında kendi çapımda hisse alıp satıyorum bir süredir. Burada yanlış bilmiyorsam bizim mevzuat, hisse satıldığı o anda hemen kar/zarar hesabı yap ve beyannameye ekle diyor.Oysa para o esnada hala yurtdışı bankada, yani ben muhtemelen o para ile yeni bir pozisyon açacağım O yeni pozisyonda zarar da edebilirim. Yani daha henüz işim bitmedi aslında.Burada, para Türkiye'deki bankaya yattığı zaman beyanname ihtiyacı konulsa daha hakkaniyetli olmaz mı? Bu konuda vergi politikasında bir değişiklik olma ihtimalini nasıl yorumlarsınız ?

  • mb27 Kasım 2020 12:11

    Bir yıl içindeki tüm işlemlere yıllık bazda bakılıyor. Zararlı işlem varsa karlı işlemden düşülüyor. Yıllıkta net kar veya zarar beyan ediliyor. Ancak her bir işlemdeki kar veya zarar makaledeki şekilde hesaplanıyor ve muhtelif karlar-muhtelif zararlar yıllık beyanda netleştiriliyor. Gelir vergisi mevzuatı bu şekilde. Paranın yurt dışında olması vergileme yapılmasını engelleyen bir şey değildir.  TR’deki bankaya transfer şart değil. Sadece o ülkede bir transfer yasağı varsa bu durumda TR’de gelir henüz elde edilmemiş sayılıyor. Öneriniz enteresan.Türk Maliyesi ve GİB tarafından değerlendirilmeli, not etmek lazım.

  • MB25 Kasım 2020 10:58

    7251 sayılı Kanun: MADDE 21 – 193 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. “GEÇİCİ MADDE 93 – Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, bu maddedeki hükümler çerçevesinde, 30/6/2021 tarihine kadar Türkiye’deki banka veya aracı kuruma bildiren gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebilirler. ……………………………………………..   Bu madde kapsamında bildirilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmaz. Bu hükümden faydalanılabilmesi için birinci fıkra uyarınca bildirilen varlıkların, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi şarttır.  

  • Elif24 Kasım 2020 15:11

    Mehmet Bey Türkiye'deki aracı kurumlar yabancı hisseleri yurtdışı hesaplarda tutmuyorlar mı? Yerli aracı kurum üzerinden yapılan işlemlerde varlık varışından yararlanmanın herhangi bir yolu yok mudur?Bir de biz bildirmesek bile yerli aracı kurum işlemleri bizim yerimize beyan ediyor mu? 

  • mb25 Kasım 2020 11:00

    Y.d. varlik barisi yurt dışındaki paralarin TR'ye kazandirilmasini amacliyor. Buradan alinan YP hisseler bu kapsamda değildir.

  • mb25 Kasım 2020 10:48

    Varlık barışı, yurt dışındaki para ve diğer varlıkların Türkiye’ye getirilmesini amaçlayan bir kanun. “Yurt dışında çeşitli kaynaklardan elde edilmiş, TR’de vergisi verilmemiş ve hala yurt dışında tutulan varlıkların” milli ekonomiye kazandırılması esası var. TR’deki aracı kurumla alınan yabancı hisselerin kaynağı ise zaten TR’deki paranız. YP hisselerib saklamasının yurt dışında olması ise işin gereği yani doğal. Yurt dışı hisse satış veya kar payı gelirinizi TR’deki aracı kurumdan alacağınız bilgiye istinaden sizin yıllık beyanname ile beyan etmeniz gerekir. Bu yapılmaz ve 5 yıl içinde bir Maliye tespiti olursa vergi aslı+1 kat vergi cezası+vergi aslı üzerinden gecikme faizi çıkabilir. Vergi cezasının genellikle %78-80’i uzlaşmada silinebilmektedir.

  • Can21 Kasım 2020 00:26

    Hocam elimde yurtdışı hisse senedi var. Şirket kurup bu şekilde kazanç sağlarsam mı yoksa bireysel olarak kazanç sağladığımda mı daha az vergi öderim. Tahminen önümüzdeki yıl yüzde 40 lık dilime girecem

  • Mb25 Kasım 2020 10:44

    Y.d. varlik barisi yurt dışındaki paralarin TR'ye kazandirilmasini amacliyor. Buradan alinan YP hisseler bu kapsamda değildir.

  • mb23 Kasım 2020 15:56

    Şirket kurunca da %20 KV ve kar  dağımında %15 stopaj var. Vergi yükü yine minumun %32. Kar dağıtınca yıllık beyan da var. Dolasyısıyla ilave olarak bir de  şirketin kuruluş, muhasebe masarfları vs. Değmez.

  • Sanem 20 Kasım 2020 18:45

    Ağzınıza saglik hocam. Peki varlık Barışı Yasası çıktı. 2021 Temmuz ayına kadar. 2020 de elde edilen bu tür kazançlar dan bu şekilde yararlanabilir miyiz ?

  • mb23 Kasım 2020 15:59

    Bu hisseleri yurt dışındaki banka hesaplarından aldıysanız o zaman varlık barışından faydalanabilirsiniz. Ama Türkiye’deki aracı kurumlar vasıtasıyla almışsanız olmaz.

  • mb10 Kasım 2020 17:28

    Dar mükellef gerçek kişilerin Türk Banka ve aracı kurumlar aracılığı ile aldığı BİST’te işlem gören hisse senetlerinde satış kazancı veya temettü geliri dolayısıyla TR’de “yıllık beyan” esasında vergileme yoktur. Varsa sadece stopaj (oda sıfır şu anda) ödenir. TC vatandaşı iseniz de durum budur. Burada vatandaşlık değil ikamet edilen ülke önemlidir. İsteseniz de TR’de beyan edemezsiniz. BİST'de işlem görmeyen hisse senedi satışları ise satış iktisaptan itibaren 2 yıl içinde yapılır ise "münferit beyanneme" ile Gelir Vergisi  tabidir.  Münferit beyanname ile işlemden itibaren 15 gün içinde vergileme yapılır. Bu iş, işlemi yapanlarca (genellikle aracı kurumlar ve bankalar) ifa edilir.

  • Tuunbak03 Kasım 2020 10:47

    Üstad, güzel yazılarınız için teşekkürler. Dar mükellef gerçek kişilerin Türk Banka ve aracı kurumlar üzerinden (aracılığı ile) yaptığı Yabancı Hisse Senedi işlemlerinden doğan alış - satış farkı kazancı ve temettü için de vergi var mı ? Dar mükellef gerçek kişi Türk vatandaşlarının, kendilerinden istenmeden de, dar mükellefiyetlerini beyan etmeleri gerekir mi ? Bu beyan için neler gerekir ? Şimdiden teşekkürler.

  • Strng22 Ekim 2020 22:23

    Uc yil elde tutunca ybnci hisse vergileri .neoluyor bu yil

  • mb10 Kasım 2020 17:32

    yurt dışı gelirleri her halukarda vergiye tabi. 3 yıl 2 yıl elde tutmam diye bir istisna yok.

  • dd boy25 Eylül 2020 22:57

    mehmet güzel yazmışsın tebrikler

  • Mb18 Eylül 2020 19:30

    Cok tskler. Esasen ayni finansal urunler ayni oranda vergiye tabi olmali. Istanbul Finans Merkezi hedefi bunu gerektirir.

  • Taxman17 Eylül 2020 09:39

    Üstadım çok değerli bir yazı olmuş elinize sağlık.

  • bir dost16 Eylül 2020 12:29

    insanlar yurtdışından ülkemize hisse vasıtasıyla döviz girdisi sağlıyor ama vergi ödüyor ... biz adam olmayız arkadaş ... tekstilci ihracat yapınca vergi teşviği alıyor ama ...

  • Mb16 Eylül 2020 19:20

    Ilginc bir yaklaşım. Evet bu faaliyet bir nevi ıhracat sayılmalı ve vergi olmamali.

  • Mb16 Eylül 2020 15:43

    Dogru. Hisse arastir bul sat para kazan ulkeye döviz getir ama kur farkindan vergi ver. Bu mevzuat düzeltmeli.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster