Prof.Dr.Emre Alkin [email protected] Prof.Dr.Emre Alkin

"Ya Trump seçilirse?"

03 Kasım 2016, 09:46 ---

Bu soruyu sadece sokaktaki vatandaş değil Fed de soruyormuş. Haziran ayında artırması gereken faizleri bu toplantıda da artırmayıp, başkanlık seçimlerinden sonraki aya bırakması kafalarda bir soru işareti bıraktı. "Acaba Yellen koltuğunu mu korumaya çalışıyor?"

Sanmıyorum. Fed içinde koltuğunu korumaya çalışacak bir tek kişi var. O da Stanley Fischer. IMF'den başlayan uzun macerası, sırasıyla Citibank sonra İsrail Merkez Bankası Başkanlığı ve nihayetinde Fed Başkan Yardımcılığı ile devam etti. Pratikte yaptığı uygulamaları sonra yazdığı makalelerle eleştiren "tuhaf" bir isim. Her devrin adamı olarak, Baba Bush ve Oğul Bush döneminde Richard Perle gibi "kullanışlı eleman" şeklinde değerlendirilmiş bir isim. Hangi kuruma gitmişse mutlaka bir görevi vardır. Bir kenara not etmeli.

TCMB'nin büyük ihtimalle Fed'in son hareketinden sonra tekrar faizleri düşürme yoluna gidebileceği söylenebilir. Bu konuda Ankara'nın yoğun baskısı var. Söz konusu baskı bankalar üzerinde de yoğunlaşmış durumda. Dolar/TL'nin yükselmesine de aldırmadan yapılacak bir faiz indiriminin, bankaların başlattığı faiz düşürme kampanyasına katkıda bulunup bulunmayacağı konusunda tereddütlerim var.

 Şu an bankaların yaptığı indirimler "sembolik" düzeyin belki biraz üzerinde. Yani ev almak isteyenlere "eğer oturacaksan al" diyecek cinsten. Konut alıp satarak para kazananlara göre bir faiz indirimi olmadı. Ancak devam ederse faiz indirimi belki de gayrimenkul tarafına bir cesaret gelebilir. 

 Altın yatırımcıları da "Ya Trump seçilirse" demiş ki bir anda 1300 Doların üzerinde seyreden bir ons fiyatı gördük. Türkiye'de Dolar/TL yükselirken yurt dışında Altın'ın tırmanışa geçmesi ciddi bir kar fırsatı yarattı diyebiliriz. Bakalım bu fırsatı kim ne kadar kullanacak? 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster