Ana SayfaYazarlarFatih ÖğünFinansal Hizmetler
Fatih Öğün [email protected] Fatih Öğün

Veri Yönetimi neden önemli?

03 Eylül 2018, 17:50 ---

Finansal hizmetler sektöründe dijitalleşme ve iş modellerinin değişmesi ile birlikte son dönemde gündemde olan konulardan birini de veri yönetimi oluşturuyor. Dijitalleşmenin tüm hızı ile sürdüğü günümüzde kurumların değer üretiminde veriye ulaşım ve kullanım ana unsurlardan biri olarak kabul ediliyor. Bazı analizlerde “yeni yüzyılın petrolü” olarak adlandırılan veri, bankacılıktan perakendeye, enerji sektöründen otomotive kadar birçok sektörde kilit rol oynamaya başlamış durumda. Veriyi ve veri yönetimini bu kadar öne çıkaran unsurlar nedir diye baktığımızda aşağıda yer alan konular öncelikli noktalar olarak beliriyor.

- Verinin hem içeriden hem dışarıdan düzgün bir şekilde temini, korunması ve yönetimi kurumun müşterileri için değer üretmesini sağlayacak analitik çalışmaların başlangıç noktasını oluşturuyor.

- Kurumun müşteriye dönük aktiviteleri kadar operasyonel alandaki süreç tabanlı aktivitelerinin iyileştirilmesinde önemli konu verinin düzgün toplanıp incelenmesi ve karar alınmasından geçiyor.

- Verinin analitik yöntemlerle işlenmesi sonrasında kurumun ürün tasarımı ve bu yeni ürünlere dönük pazarlama aktivitelerini önemli ölçüde etkiliyor.

- Banka ve sigorta gibi finansal hizmet sektörlerine baktığımızda müşterilerin yaşam döngülerinin takibi ve en iyi hizmetlerin sağlanmasında ana unsur verinin düzgün toplanıp işlenmesi ve iç görülerin çıkarılmasından geçiyor.

- Verinin toplanmasının yanı sıra düzgün bir şekilde işlenmesi, korunması ve özellikle finansal hizmetler alanında yürürlükte olan mevzuat ile uyumlu bir şekilde işlenmesi faaliyetlerin sağlıklı yürümesi açısından bir diğer önemli başlık.

- Büyük veri teknolojileri ve veri yönetimi çözümleri veri yönetiminde sonraki nesil teknolojilerin takibindeki ana konuları oluşturuyor. Bunların etkin takibi yukarıda bahsedilen noktaların sürdürülebilirliği açısından da önem taşıyor.

- Banka ve sigorta sektörlerinde bugüne kadar verinin toplanması ve işlenmesi ağırlıklı olarak içeride toplanan bilgi üzerine dayalı ilerlemekteydi. Risk yönetimi bazlı konularda ihtiyaç duyulan dış veri toplama artık satış-pazarlama, ürün yönetimi ve operasyonel aktivitelere de genişlemiş durumda. Finansal hizmetlerde kurumlar artık hem iç hem de dış veri üzerine odaklı ilerlemeye yöneliyor.

- Avrupa’da yürürlüğe giren PSD2 düzenlemeleri ile ilerleyen dönemde açık bankacılık yapısının temelleri oluşturuluyor. Bu yapıya doğru ilerlerken kurumların veri yönetimini daha da etkin hale getirmeleri ve ilerleyen dönemde müşteri talebine bağlı olarak farklı kurumlarla da müşteri verisini paylaşacak ortamı hazırlamaları gerekiyor.

- Sigortacılık alanında dijitalleşme ile birlikte sunulan ürünlerin müşterinin hayat döngüsünü takip edecek bütünsel bir hizmete doğru dönüşmeye başlaması veri yönetimini daha da kritik hale getiriyor. Artık sadece ürün verisi değil müşteriye ve müşterinin iletişim kurduğu kanala ilişkin verilerin de toplanması ve işlenmesi önem taşıyor.

Yukarıda konunun neden önemli olduğunu ana hatlarıyla belirttik.  Finansal hizmetler sektörüne baktığımızda veri yönetimine hazırlanmak için temel aksiyonlar ne olmalı kısmına baktığımızda aşağıda yer alan başlıklar öne çıkıyor:

- Veri yönetimi ile ilgili yeni teknoloji ve uygulamaların yakından takibi önem taşıyor. Büyük veri uygulamaları, analitik modeller ve bunları yeni ürün ve hizmet tanımlamalarına yönlendirecek süreçlerin tanımlanması rekabet avantajı açısından kritik öneme sahip.

- Kurum içerisinde veri yönetimine ve verinin kalitesine odaklanacak organizasyonel birimlerin ve bunlara ilişkin rol ve sorumlulukların tanımlanması.

- Finansal hizmetlerde yer alan düzenlemeler ışığında verinin bakımı ve güvenliği ile ilgili tedbirlerin alınması ve sürdürülmesi.

- Analitik modellerin istenen hedefe dönük olarak işlemesini sağlamak için gereken iç ve dış verinin toplanması, işlenmesi ve modele dâhil edilmesine ilişkin yapının kurulması ve kurumun faaliyet modelinin bir parçası haline getirilmesi.

- Müşteri ile ilişkileri sadece yapılan işlemler bazında değil toplam hayat döngüsü bazında yönetmeyi sağlayacak veri yönetimi yapısının ve buna ilişkin entegrasyon gereksinimlerinin tasarlanması.

- Veri yönetimi ve bağlantılı konuların sadece Bilişim Teknolojileri yetkisinde bırakılmaması, iş birimi bazında bir aksiyon olarak düşünülüp hareket edilmesi. Küresel düzeyde örneklere baktığımızda bu konuya ilişkin kurumun iş birimi tarafında farklı ekipler kurulduğunu görmek mümkün.

Veri yönetimi artık sadece teknik bir konu değil. Finansal hizmetlerde veri artık kurumların önemli bir varlığı olarak kabul ediliyor ve müşteriye dönük sunulacak birçok hizmette de yapılacak analizin ana girdisini oluşturuyor. Dijitalleşme ile birlikte konunun ilerlemekte olduğu noktayı görüp buna göre aksiyon almak önem taşıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster