Dursun Akbulut [email protected] Dursun Akbulut

Türkiye riski ve Kredi Temerrüt Takas Oranları

26 Mayıs 2014, 15:50 ---

Bir ülkenin uluslararası piyasadan bono ve tahvil ihracı yolu ile borçlanmasının fiyatı o ülkenin risk primine bağlıdır. Bir ülkenin risk primi de uluslararası piyasalarda alınıp satılan CDS (Credit  Default , Swap Kredi Temerrüt Takası ) kontrat oranları  ile belirlenir. Mayıs ayında FED’in parasal genişlemeyi yavaşlatacağı sinyali ile gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı hızlanmış bu ülkelerden cari açık  veren ve  kırılgan beşli  olarak  adlandırılan ve aralarında Türkiye’nin de olduğu Endonezya, Hindistan Brezilya ve Güney Afrika ülkelerinin CDS oranları yükselmeye başlamıştır.

Aşağıdaki tablo Hindistan hariç bu ülkelerin cari açık ve kamu borçlarının değerlerlerini ve bu ülkelerin merkezi yönetimlerinin ihraç etmiş olduğu bonolar için geçerli olan 5 yıl vadeli CDS oranlarını göstermektedir.

Tablodan görüleceği gibi cari açığı en yüksek olan ülke Türkiye’dir . Ancak Türkiye’nin kamu borcu oldukça iyi durumdadır. Son aylarda Amerika Merkez Bankası FED’ in parasal genişlemedeki azaltmayı yumuşak bir şekilde yapacağı ve faiz oranlarını uzun bir süre düşük tutacağı, diğer taraftan Avrupa Merkez Bankası  ECB’nin de parasal genişlemeye gideceği beklentisi ile  bu ülkelerin CDS  oranlarında önemli ölçüde düşme  meydana gelmiştir. Ancak dikkat edilirse diğer üç ülkenin CDS oranları 31.05.2013’deki değerlerinin altına veya çok yakınına gelmiş olmasına rağmen Türkiye’nin  CDS oranı  hala %0.52 puan yukarıdadır. Cari açığın hızlı bir şekilde iyileşmeye başladığı hususu göz önüne alındığında siyasi istikrarı da göz ardı etmeksizin önümüzdeki günlere de Türkiye’nin CDS oranının daha da aşağı geleceği beklenebilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster