Ana SayfaYazarlarTim TroyYeni Dünya Penceresi

Silikon Vadisi gerçekleri: Girişimcilere açıkça söylenmeyenler…

26 Mart 2018, 07:22 ---

Bütün dünyadan her yıl 10 binlerce parlak genç girişimci Silikon Vadisi’ne akıyor. Hepsinin hayali üç aşağı beş yukarı birbirine benziyor. Fakat burada bu hayale ulaşma potansiyeline sahip olanlar muhtemelen yüzde birlik kesim... Ulaşabileceklerin oranı daha da az. Elbette dünyanın üçte bir girişim sermayesi vadide bu nedenle dünyada yetkin girişimcilerin en rahat yatırım alabilecekleri yer hala vadi. Ancak, vadide gerçekten de yatırım alma şansı, görünenden, global medyada aktarılandan daha düşük. Bundan kimse pek bahsetmiyor.  Neden bahsetmiyorlar? Bir nedeni vadinin ekonomisinden önemli bir yer tutan girişimcilik turizmi. Bu nedenle, ne buradakilere ne de farklı ülkelerdekiler girişimci adaylarına biraz acı gerçeklerden bahsedilmiyor. Büyü bozulmasın, parti devam etsin diye… Eleştirmiyorum ama her gün Google, Facebook gibi sembol şirketlerin önünde fotoğraf çektiren yüzlerce kişi ilginç görüntü oluşturuyor. Eğer şirkette tanıdığınız varsa içerisini gezebiliyorsunuz. Aslında gezseniz de göreceğiniz pek bir şey yok. Ama bu taleplerden özellikle Facebook ve Google çalışanları bıkmış durumdalar. Bu turları organize edenlerin yaşadıkları en büyük zorluk içeride bir çalışan bulup şirketleri misafirlere gezdirmek… Bu nedenle Silikon Vadisi’ne ziyarete gelen iş heyetlerine program hazırlamak gerçekten ayrı bir zorluk…

Bu vadi turizmini bir tarafa bırakalım ve girişimci adaylarının açıkça duyamayacakları bazı yatırım gerçeklerinden bahsedelim:

·Artık her şey çok daha zor: Geçmişe göre artık burada gerçekten işinizi bir sonraki aşamaya taşıyacak fon almak, yani oyuna dâhil olmak hiç kolay değil. Yatırımcıların ilgilendiği girişimler, çok daha yüksek teknoloji altyapısı gerektiriyor. Blockchain, IR, VR, sürücüsüz araç teknolojileri gibi… Blockchain tabanlı fikrim var, ICO planlıyorum deyince kimsenin size hemen çek yazmasını beklemeyin. Tabii ICO planınız sağlam bir blockchain teknoloji uyumlu iş planına dayanıyorsa o zaman durum farklı.

·Sosyal medya, e-ticaret, sıradan ICO ile yatırım zor: Özellikle ABD veya ana dili İngilizce olan ülkelerin dışından gelenlerin sosyal medya, e-ticaret gibi daha az teknoloji altyapısına ihtiyaç duyan alanlarda yatırım alabilmeleri çok zor.

 

·200 bin dolar rakamı, pizza yatırımından birazcık fazla: Malum pizza sermayesi diye bir tabir vardır. Biraz çekirdek yatırımı anımsatır. Bunun vadide pek bir işe yaramayacağını görmek için Silikon Vadisinde bir elemanın bir yıllık toplam maliyetinin 200 bin dolar civarında olduğunu akılda tutalım. Bir milyon dolar yatırım aldığınızda beş kişilik ekiple bir yıl boyunca Silikon Vadisinde çalışabilirsiniz demek. Esas oyun, bu bir yılda seri A, seri B gibi daha yüksek yatırım skalalarına çıkabilmek… Elbette bu yatırımı aldığınızda işin büyük kısmını dış kaynak kullanımıyla halledebilirsiniz ya da ucuz bir ABD şehrinde devam etmeyi deneyebilirsiniz.

·Silikon Vadisine gelmenin iki amacı var: Birincisi, podyuma yani yatırımcı karşısına çıkmak... 500Startup, Y Combinator gibi arkasında VC olan yapılarda, kabul edilmek zaten girişimcinin rekabet gücünü gösteriyor. O nedenle bavulu toplayıp gelmeden önce çok iyi bir ev ödevi yapmak, sıkı çalışmak gerekli. Daha sonra arkasında VC olan 500Startup, YCombinator gibi ciddi hızlandırma programlarına başvurmak lazım. Silikon Vadisine girişimcilerin gelmesinin ikinci nedeni ise market traction ve ‘go-to-market’. Gerçekten traction kelimesinin Türkçesini bulabilmek zor. Belki bu kavramı, bir ürünün gerçek olarak pazara sunulmadan önceki pazar denemesi olarak adlandırabiliriz. Bugün birçok kategorideki yatırımcılar, market traction yapmamış yatırıma para vermiyorlar ve yatırımcılar ABD’de ürünün denenmiş olmasını istiyorlar. Bu Silikon Vadisinde deneme yapmanız anlamına gelmiyor. SaaS gibi çok fazla fiziki varlık gerektirmeyen teknoloji altyapıları üzerinde çalışan ürünlerde, Türkiye’de iken de market traction yapmaya çalışabilirsiniz. Ama bu da bir yere kadar. Bu nedenle girişimciler henüz ABD’ye gelmeden bu gerçekleri dikkate almalılar… Bir adım sonrasında ise go-to-market (pazara giriş) stratejinizin olması lazım. Tercihen pazara girmiş olmanız büyük avantaj. Tabii burada sihir şu: ABD’de birçok kategoride güçlü sermaye yatırımınız yoksa pazara girmek çok zor. Girseniz dahi sınırlı kalacaksınız. O nedenle pazara giriş için de VC parasına ihtiyacınız olduğunu yatırımcıya iyi anlatmanız lazım.

 Peki, yatırımcı başka nelere bakar… Bunları “Silikon Vadisinde yatırım almak” başlıklı bir başka yazıda anlatacağız…

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster