Ana SayfaYazarlarFatih ÖğünFinansal Hizmetler
Fatih Öğün [email protected] Fatih Öğün

Sigorta sektöründe yeni teknolojilerin önemi

11 Haziran 2018, 12:30 ---

Sigorta sektörüne baktığımızda son dönemde birçok yeni teknoloji üzerinde fizibilite çalışması yapıldığını ya da uygulamaya alınmaya başlandığını görüyoruz. Bu yeni teknolojilerin bazıları önceki dönemde yer alan teknoloji tabanı üzerine yapılan geliştirmeler olsa da bazıları yeni teknoloji paradigmaları üzerinde gelişiyor. Bunlardan bazılarını aşağıda listeledik:

- Büyük veri uygulamaları

- Robot tabanlı süreç otomasyonu (RPA)

- İnsansız hava araçları

- Yapay zekâ uygulamaları

- Blockchain

- Nesnelerin interneti

- İleri analitik uygulamaları

Bahsettiğimiz gibi bu konuların bazıları önceki gelişmelere dayanıyor. İleri analitik uygulamaları aktüerya konuları sebebi ile sigorta sektörüne çok yabancı değil, nesnelerin interneti ilerleyen dönemde birçok farklı uygulamayı getirecek olmakla birlikte telematik uygulamaları ile birlikte sigorta sektörü bu alanda adım atmış durumda.

Bu teknolojiler sigorta sektöründe neden ilgi çektiğine ve yatırım aldığına baktığımızda aşağıda faktörlerin öne çıktığını görüyoruz.

- Maliyet yönetimi açısından birçok avantaj sağlıyorlar. RPA uygulamaları birçok kurumda süreçlerin otomasyon seviyesini artırıyor ve bu alandaki operasyonel maliyetleri azaltıyor. İleri analitik uygulamaları kurumun faaliyet modelinde birçok alanda (örnek: satış süreçleri, underwriting süreçleri) optimizasyonu sağlamaya yardımcı oluyor ve sağlanan kazanımların sürdürülebilir olmasını sağlıyor.

- Yeni ürün ve hizmetlerin tasarımı ve kullanıma alınması bir diğer önemli noktayı oluşturuyor. Nesnelerin interneti ile farklı sigorta ürünü paketleri tasarlanırken insansız hava araçları hasar yönetimi sürecine yeni boyutlar katıyorlar. Önceki dönemde standart olan ürün yapıları bu teknolojiler ile değişmeye başlıyor.

- Yapay zekâ diğer birçok sektörde olduğu gibi bu alanda da önemli bir değişim aracı olarak karşımıza çıkıyor. Makine zekâsı teknikleri, chatbot uygulamaları sigorta alanında hem ürün hem de ürüne bağlı hizmetler konusunda (örnek: çağrı merkezi hizmetleri) önemli avantajlar sunuyor. Bu yöntemler bir yandan maliyetleri aşağıya çektiği gibi bir yandan gelir yaratıcı farklı ürün ve hizmetlerin önünü açıyor.

- Ekosistem işbirliklerini artırmak bir diğer önemli konumuz. Günümüzde kurumların her yeni teknoloji ve hizmeti kendi başına üretmesi mümkün değil, bu alanda farklı ürün ve hizmet sağlayıcılar ile işbirlikleri kurmaları gerekiyor. Oluşan yeni değer zincirlerini ileri analitik uygulamaları, yapay zekâ ve blockchain teknolojileri ile bir araya getirmek rekabet avantajı açısından önem taşıyor. İlerleyen dönemde birçok sektörün farklı ekosistemler etrafında şekilleneceğini düşündüğümüzde bu alandaki işbirlikleri ve yatırım daha da önem kazanıyor.

- Insurtech alanında kurumun kendisine yer bulmasını sağlamak bir diğer kritik konu başlığı. Fintech sektörünün sigorta izdüşümü olan insurtech aktivitelerinde son dönemde küresel piyasada birçok oyuncu piyasaya çıktı ve önemli kazanımlar sağladılar. Kişiden kişiye sigorta çözümleri (P2P) ve diğer birçok inovatif yaklaşımın gözlendiği bu alanda sigorta şirketlerinin konum kazanmasında yeni teknolojilerin takibi ve uygulaması önem taşıyor.

- Otomasyonu artırmak kendi başına da amaç haline gelen konulardan birini oluşturuyor. Yukarıda farklı başlıklar altında bahsettiğimiz otomasyon birçok sektörde önemli bir trend ve ilerleyen dönemde operasyondan satış süreçlerine kadar birçok alanda etkisini göstermesi bekleniyor. Bu alanda yeni teknolojilerin uygulanması otomasyon alanında belirli eşiklerin aşılması açısından önem taşıyor.

- Yeni kanallar yaratabilmek temel nedenlerden birini oluşturuyor. Sigorta sektöründe kanal yapısı ve etkinliği rekabet avantajında önemli yere sahip. Yeni kanallar yaratabilen ve bunları etkin kullanan kurumlar müşteri tabanını ve devamında gelir hacmini yaratmak konusunda önemli avantaja sahip oluyorlar. Yeni teknolojileri kanal yapısını genişletmek ve yeni kanallar bulmak açılarından etkin kullanmak önemli yere sahip görünüyor.

- Rekabet avantajı bu alanda belirtmemiz gereken bir madde. Ürün ve hizmetlerin standartlaştığı ve birbirine benzediği sigorta sektöründe rekabet avantajını sağlamada bir adım önde olmak dahi değer taşıyor. Bahsettiğimiz bir adım önde olmak konusunda yeni teknolojilerin uygulanması ve doğru modellerin kurulması önemli yere sahip.

Teknoloji yatırımı teknolojinin kendisi için yapılmıyor, planlama ve uygulamanın başarısı açılarından sektör ve kurum için avantaj noktalarının görülmesini sağlıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster