Mustafa A. Aysan [email protected] Mustafa A. Aysan

Seçimler yaklaşıyor

22 Ocak 2015, 18:12 ---

7 Haziran’daki milletvekili seçimlerinin, önümüzdeki günlerde siyasal tartışmaları siyasal partilerin birbirlerini kızgınca suçlamalarını, hatta rakip parti temsilcileri arasında çatışmaları artırması kaçınılmaz gözükmektedir. Tartışmaların ve siyasal gerginliğin şiddeti, seçim sonuçları alınıncaya kadar sürebilir.

Anket sonuçlarına göre, Ak Parti’nin oy egemenliği sürmekte; ama oy oranı düşme eğilimi göstermektedir. Ekonomik alanda, seçim öncesindeki uygulamalarda ve alınacak sonuçlarda büyük değişiklik beklenmemelidir: Merkez Bankası’nın küçük faiz indirimi kararı, yatırım, üretim, tasarruf hızı konusunda fazla bir gelişme yaratmayabilir; fiyatlar genel düzeyindeki artış eğiliminin seçimlerden sonra da durdurulabilmesi uzak bir olasılıktır.

Deneyimli seçmenler olarak bizler, bu yıl, kadınlarımızın ve gençlerimizin adaylık oranlarının artırılması yönünde çalışmalıyız. Kadınlarımız Birleşmiş Milletler örgütü çerçevesinde şu çağrıyı yapmaktadır:

2015’te Kadınlarımıza Güç Kazandırılması için Önerilen Güçlü ve Nazik Bir Leviathan[1]Stratejisi

Kasım 2014’te Cenevre’de Pekin+20 ECE[2] deklarasyonunu gözden geçirmek için toplanan NGO[3] Forumu, şu bildiriyi yayınladı: İnsanlar arasında eşitliğin, sürdürülebilirliğin, kalkınmanın ve barışın sağlanması konusunun merkezinde kadın hakları ve cinsler arası eşitlik vardır; bu merkezi koşul yerine gelmeden ötekilerin sağlanması olanağı yoktur. Bunun için geliştirilen sloganlar şunlardır: “Her Kadın İçin Tüm Hakların, Her Dakika Sağlanmasından Herkes Sorumludur: zamanı gelmiştir: Şimdi!”

Böylece tüm dünya kadınlarının eşit güce ulaşmaları amacıyla 2014’te tüm Dünya kadınları ayağa kalkmalıdır. Bu, barış içinde ve üstün değerlerle nasıl yapılmalıdır? İlk hedef, tüm uluslararası kadın kuruluşları, tek bir örgütü desteklemek amacıyla birleşmelidirler. Bu birleşmenin amacı konunun, uluslararası siyasal, kurumsal ve sosyal alanlarda uluslararası bir davranış biçimi ve aksiyonu biçimine dönüşmesini sağlamak olmalıdır. Bunun için;

1.Her kadın,  her toplulukta ve her fırsatta, yerel ve ülke genelinde yapılabilecek tüm siyasal seçimlere eksiksiz katılmak için yüreklendirilmelidir, hemen şimdi!

2.Her kadın hiç olmazsa bir yıl (2015’te) sadece kadın adaylara oy vermelidir. Bu kadın adayın kendi inanç ve görüşlerine en yakın olanını seçmelidir. Kadınlar, bu bir yılda, kadınların 50/50 (yarı yarıya)  güç kazanmasını kamuya açıklamamış olan hiçbir erkeğe oy vermemelidir.

3.Her kadın, her siyasal partinin kadın aday sayılarını artırmak için yüreklendirilmesi konusunda çalışmalıdır.

4.Böylece, 2016’dan sonra kadın aday sayıları önemli biçimde artmaya başlayınca kadınların serbestçe oy verme konusunda güçlendirilmesi sağlanabilmelidir. Onların görüşlerine en yakın kadınlara oy vermeyi sürdürmeleri umulur.

5.Özetle, dünyaya savaş yerine barış getirmek, toplumun ve ailenin huzur içinde gelişimine nazik elleriyle öncelik vermelerini sağlamak için kadınlara güç sağlanmalı ve bunun için kadınlara oy verilmelidir.

6.Savaşı normal ve kaçınılmaz gören anlayışa karşı çıkmak için kadınlara güç sağlanmalıdır. Savaş, oğullarımızı ölüme gönderiyor ve daha genç yaştaki çocuklarımızın üzerindeki etkileri yıllarca silinmeyecek biçimde şimdi var olan ve gelecekte süreceği anlaşılan tehlikelerle dolu ortamlarda türlü işkenceler altında kötüleşmelerine neden olmaktadır.

7.İşte bu nedenlerle nazik bir Leviathan stratejisine 2015’te uyum sağlayarak ve tüm insanların yararına olan barış ortamını yaratmak için kadınları güçlendirmeliyiz.

Yukarıdaki deklarasyonun esin kaynağı, 2014 Kan (Cannes) Film Festivali’nde ödül kazanan Leviathan filmidir.

 

[1] Leviathan Filmi, 2014 Kan (Cannes) Film Festivalinde büyük ödül kazanan bir Rus Filmidir. Film, bir babanın, evini yıkmaya karar veren rüşvetçi bir belediye başkanına karşı giriştiği savaşı işlemektedir. Leviathan İncil’de sözü geçen dev yaratığın adıdır. İngiliz yazar Thomas Hobbes’un da aynı adı taşıyan bir romanı vardır. Bu filmde bu ad zalim Belediye Başkanı’nı simgelemek için kullanılmıştır.  

[2] Beijing (Pekin) + 20 UN ECE Review, çok sayıda ülkenin kadın hakları derneklerinin seçilmiş üyelerinden oluşan Uluslararası Kadın Hakları Forumudur. Bu Forum (Konferans), 14-16 Kasım 2014’de  toplanan 480 kadın hakları savunucusunun aldıkları ön karara uyarak, Çin’in başkenti Pekin’de açıklanan bir toplantıda uluslararası kamuoyuna sunulan yukarıdaki deklarasyonu yayınlamıştır. ECE, United Nations Economic Commission for Europe (UNECE) (Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu) Birleşmiş Milletler Örgütüne üye Kuzey Amerika, Batı, Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri ile Orta Asya ülkelerinin katıldığı bir forumun kısa adıdır.

[3]Non-Goverment Organisation, Sivil Toplum Kuruluşu

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster