Ayça Karaca [email protected] Ayça Karaca

Roubini’den FED kararı senaryoları

16 Aralık 2015, 13:33 ---

Bu hafta küresel piyasaların gündeminde olan en önemli gelişme 15-16 Aralık’ta düzenlenen  ABD Merkez Bankası (FED) Federal Açık Piyasa Komitesi Toplantısı (FOMC)  sonrasında  faiz artışı kararına ilişkin yapılacak açıklama oldu.   FED'in faizleri 2006'dan beri ilk kez artırması bekleniyor. FED, Aralık 2008'den bu yana faiz oranlarını %0-0.25 aralığında tutuyor. FED faiz artışı yönünde bir adım atarsa bu adım ABD tarihinin en uzun süren sıfır faiz döneminin sonunu belirleyecek.

Bu çerçevede New York Üniversitesi’nde görev yapan ünlü ekonomist Prof. Nouriel Roubini’nin Global Economics Araştırma Şirketi tarafından yayınlanan analizde FED toplantısı sonrası yapılabilecek açıklamalara ilişkin senaryolar ele alınıyor. Sheryl King, Kevin Harris, Ibrahim Gassambe tarafından yayınlanan “FOMC Faiz Artışı:Rehberlik yeterince güvercin tutumlu olacak mı” başlıklı araştırma notunda FOMC’nin 15-16 Aralık’taki toplantısı sonucu faizleri büyük olasılıkla 25 baz puan arttıracağı ve bu sonucun piyasalar tarafından önceeen fiyatlandığına dikkat çekiliyor. Ancak FOMC’nin ileriye dönük rehberliği şu anda daha belirsiz görünüyor. Bu alandaki herhangi bir süprizin - FOMC açıklamasında, Başkan Yellen’ın yorumlarında ya da FED’in tahminlerinin revizyonunda yapacağı değişikliklerde- varlık piyasalarında dalgalanma yaratması bekleniyor. Ancak bu tür tepkilerin FED’in  takip eden açıklamaları sonrası kalıyıcı olmayabileceği öngörülüyor. Bu çerçevede öngörülen senaryolar aşağıda yer alan şekilde sıralanıyor:

Temel Senaryo: FED faizleri 25 baz puan arttırır ve Eylül Ekonomik Projeksiyonlarında öngörülenden daha kademeli bir faiz artışı sinyali verir . Çünkü FED’in zayıf büyümeyi veya cılız enflasyonu  ele alma yeteneği   aşırı ısınmış bir ekonominin sorunlarını çözmesine göre daha sınırlı görünüyor. Vereceği mesajlarda da büyük olasılıkla kademeliliğe vurgu yapması bekleniyor -bu mesajın da bir şekilde  son zamanlardaki piyasa fiyatlamasındaki dalgalanmalara karşılık olması bekleniyor. Bu durum da 16 Aralık’taki “güvercin” süpriz olasılığını da arttırıyor. Bu olasılığın gerçekleşmesi halinde doların düşmesi, Hazine  tahvillerinin ve borsadaki hisselerin fiyatlarının yükselmesi bekleniyor. Bu senaryonun gerçekleşme oranı %60 olarak öngörülüyor.

Yukarı Yönlü Senaryo: FED’in mesajları,   açıklamadaki uyum sağlayıcı dil, Yellen’ın dikkatli yorumları veya Eylül Ekonomik Projeksiyonlarında yapılacak önemli ölçekte aşağı yönlü değişiklik sayesinde piyasaların beklediğinden daha “güvercin” tonlu olur. Bu Hazine tahvillerinde, borsalarda ve emtialarda yukarı yönlü bir hareket yaratırken doları zayıflatır ve gelişen ülke varlık fiyatlarının değerini arttırır. Bu senaryonun gerçekleşme oranı %10 olarak tahmin ediliyor.

Aşağı Yönlü Senaryo: Bu senaryoya göre FED kademelilik sinyali verir ancak mesaj  piyasa beklentilerinin gerisinde kalır. Bu durumun FED yetkililerin ekonomik görünüme son zamanlardaki açıklamalarına oranla daha büyük güven duyduklarını gösteren bir işaret değişikliği olması halinde gerçekleşebileceği öngörülüyor. Bu senaryoya göre Hazine tahvillerindeki düşüşün geniş ölçekli spekülatif “short” pozisyonlar nedeniyle sınırlı kalabileceği, hisselerin değer kaybedebileceği ve dolar ile emtia fiyatlarının  aşamalı olarak güçlenebileceği belirtiliyor.Bu senaryonun gerçekleşme oranı %30 olarak öngörülüyor.

Raporda, Komite’nin herhangi bir üyesinin 16 Aralık’ta  faiz artışı kararına muhalefet etme olasılığı düşük olarak nitelendiriliyor. Daha da önemlisi FOMC’nin her üyesinin bu süreçte faiz artışıyla bağlantılı riskleri kavradığı vurgulanıyor. FED’in faizleri piyasaların vereceği belirsiz tepkiye karşın sıfır seviyesinden yeni  politika araçlarıyla yükseltmesinin  zayıf para politikası  yönetimi riskini arttırdığı kaydediliyor. Bu kapsamda politika yapıcıların açık bir iletişimin belirsizliği azaltacağını anladığı belirtiliyor. Bu yıl faiz artışına en fazla karşı çıkan Chicago FED Başkanı Charles Evans artışa karşı çıkmayacağını  açıkladı. Birkaç ay önce  Lael Brainard ve Daniel Tarullo  bu yıl faiz artışı yapılmaması konusunda uyarıda bulundu ancak küresel ekonomik ve finansal koşullar bu yazın dalgalı koşullarından sonra istikrara kavuşmuş görünüyor. Bu nedenle Komite’nin çoğunluğuna karşı oy kullanma olasılıkları düşük görünüyor.   

Bu kapsamda raporda FED’in faiz artışına bu toplantı sonrası başlamak üzere olduğu belirtiliyor. Faiz artışının piyasadaki fiyatları çok büyük ölçüde değiştirmesi beklenmiyor. Halen para piyasalarında 25 baz puanlık faiz artışı olasılığının %75 olduğu ve fiyatlamanın da büyük ölüçüde yapılmış olduğu kaydediliyor. FED yetkilileri çok uzun süredir ilk faiz artışının ne zaman yapıldığından çok faiz artışı sürecinin önemli olduğunu vurguluyordu. Faiz artışı gerçekleştiğinde bu artışın zaman içerisinde izleyeceği yol ABD para politikası için en önemli konu haline gelecek  ve FED’in bu yol hakkında ileriye yönelik rehberliği  piyasa tepkilerini belirleyecek.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster