Ayça Karaca [email protected] Ayça Karaca

Roubini: “Almanya daha güçlü Mali Birliğe karşı”

15 Eylül 2015, 13:12 ---

Kriz kahini olarak tanınan New York Üniversitesi Profesörü Nouriel Roubini son Avrupa gezisinde çeşitli ülkelerden AB yetkilileri (Başbakanlar, Maliye ve Ekonomi Bakanları AB Komisyonu yetkilileri) ile Euro Bölgesi’nin gelecekteki görünümü, daha fazla ekonomik ve mali entegrasyon, Sermaye Piyasaları Birliği hakkındaki gelişmeler ve Avrupa Merkez Bankası’nın olası politikaları hakkında görüşmelerde bulundu.

Bu görüşmeler sonucunda Roubini tarafından yayınlanan son  notta   önemli bulgular yer alıyor:

*Roubini Almanya’nın Avrupa’nın  daha güçlü bir  Birliğe doğru ilerlemesine  (daha güçlü bir Mali Birlik) 2017 Eylül ayında gerçekleşecek seçimlere kadar  karşı duracağını öngörüyor. Tek bir AB Maliye Bakanı olması teklifi AB’nin kurucu üyelerinden biri olan Fransa’dan gelse bile bu teklifin kabul edilmeyeceğini  belirtiyor.

*Almanya Avrupa’nın zarar gören imajını onarmak için mülteci krizini çözme konusuna çok olumlu yaklaşıyor (özellikle Yunan krizinden sonra) ancak gerçekte 800 bin mülteciden sadece 200 bin mülteciyi Alman istihdam piyasasının ihtiyaçlarına ve temel niteliklerine göre seçmeyi planlıyor.

*İtalya, AB tarafından öngörülen Orta Dönemli Hedefler’de yer alan “yatırım hükmünü” kullanarak belli bir dereceye kadar “mali esneklik” elde etmeyi planlıyor. Bu hüküm bütçe açığı hedefini 2015 yılında belirlenen %1,4’ten %2,2’ye yükseltmesine izin veriyor.

*İtalyan yetkililer İtalya’nın 2015 yılında %1’in üzerinde, beklenenden daha fazla büyümeye ulaşacağını öngörüyor. Bu tahmin İtalyan Hazinesi tarafından yayınlanan Ekonomi ve Finans Belgesinde yer alıyor.

*Fransa ve İtalya’da çeşitli reform ve liberalizasyon paketleri de görüşülmek üzere bulunuyor.

Roubini  mali tasarruf tedbirlerinin hala geçerliliğini sürdürmesi ve Almanya’nın daha fazla mali birliğe istekli olmaması nedeniyle Avrupa Merkez Bankası’nın genişlemeci para politikasının sadece büyümeyi canlandırıcı olabileceğini öngörüyor. Mülteci krizinin ise Almanya’nın  AB  kurucu anlaşmalarını değiştirmeye yanaşmaması ve İngiltere’nin müzakereci tutumu nedeniyle giderek artan bir sorun oluşturacağını vurguluyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster