Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Ratinglerin alım satım kararlarına etkisi

26 Aralık 2016, 11:51 ---

Fon ratinglerinin genel olarak incelendiğinde, geçmiş veriyi kullanarak fonları değerlendirdiği görülmekte. Bu bilgi hem dünya hem de ülkemiz için geçerli. Dolayısıyla, ratingler yatırımcıya fonların sadece geçmiş performansı üzerinden bir bilgi sağlar. Ancak, hemen eklemek gerekir ki ratinglerin kullanımına ilişkin yapılan çalışmalar yatırımcıların bu bilgiyi alım/satım kararlarında yoğun biçimde dikkate aldığını bulgulamakta. Ülkemizde yeni bir alan olması sebebiyle fon alım/satımında rating bilgisinin kullanımına dair veri yok. Bu yazımızda işte bu noktaya ışık tutmak amacındayız.

Bir yatırımcının fon ratinglerini dikkate alarak alım/satım kararı vermesi durumunda elde edeceği getirinin ne olacağı sorusunu yanıtlamaya çalışacağız. Esas olarak böyle bir sorunun yanıtı oldukça geniş bir inceleme konusu. Burada küçük bir örnek üzerinden değerlendirmelerde bulunacağız.

Öncelikle belirtmek isteriz ki bu örnek tamamen gerçek değerler üzerinden çalışıldı. Ancak fon isimleri kapatıldı.

Örnek çalışma, borçlanma araçları (TL) yatırım fonları üzerinden yürütüldü. Bir başka deyişle, yatırımcının risk profilinin muhafazakar olduğu, yüksek risk almak istemeyen bir yapıda olduğu varsayıldı. Bu yatırımcı Ludens Fon Ratingleri’nin yayınlanmaya başladığı tarih olan 2015 yılı Mayıs ayında kendi risk profiline denk düşen fonları incelemiş ve geçen ay (Nisan 2015) 5 yıldız alan fonlardan XYZ fonunu seçerek 1.000 TL yatırmış olsun. Yatırımcı her ay rating sonuçlarını izlemeye devam etsin. XYZ fonunun bir yıl boyunca ratingleri aşağıdaki gibidir:

Fonun ratingleri görüldüğü üzere ilk aylarda 5 yıldız. Ancak Mayıs ayında 3 yıldıza düşmüş. 3 yıldız ve üstünü başarılı olarak gören yatırımcı bu süre boyunca 1.000 TL’sini fonda tutmaya devam etsin. Haziran 2016 ratingleri açıklandığında (bu rating Temmuz ayının ilk haftası açıklanmıştır) yatırımcı fonun ratinginin 2 yıldıza düştüğünü görür. XYZ fonunun Haziran-Kasım 2016 dönemindeki aylık ratingleri aşağıda:

Temmuz ayının başında, XYZ fonunun Haziran ratingindeki düşüşü gören bu yatırımcının alım/satım tutumu ne olabilir?

Biz örneğimizde ratingleri dikkate almanın etkisine yoğunlaştığımız için iki alternatif senaryo üzerinde çalıştık:

1. Senaryo Ratingi dikkate almayan tutum: XYZ fonunda kalmaya devam

Eğer yatırımcı ratingleri takip etmez ya da takip etse dahi rating düşüşünü bir alım/satım karar kriteri olarak dikkate almaz ise, XYZ fonunu elde tutmaya devam edecektir. Bu durumda

Kasım 2016 sonu itibariyle yatırımcının kazancını inceleyelim:

2. Senaryo Ratingi dikkate alan tutum: XYZ fonunu SAT kararı

Yatırımcı ratingdeki düşüşü dikkate alarak fonunu satmaya karar verir. Bu durumda elde edeceği parayı yeniden risk profiline uygun fonlar arasından geçmiş rating verilerine bakarak 5 yıldızlı bir fonda değerlendireceğini düşünelim. Yatırımcı yaptığı incelemede geçmiş 14 ay boyunca yüksek rating değerlerine sahip (4 ve 5 yıldızlı) bir fon olan ABC’yi farketmiştir. ABC fonunun Nisan 2015-Mayıs 2016 dönemindeki aylık rating değerleri aşağıda:

Yatırımcı Temmuz ayı başında elindeki XYZ fonunu sattığında 1.122 TL elde eder. Bu parayı ABC fonuna yatırır. Yatırımcı bu kez ABC fonunun ratinglerini takip etmeye devam eder:

Görüldüğü üzere ABC fonu 2016 Temmuz ayından günümüze 5 ay boyunca düzenli biçimde 5 yıldız almıştır. Bu durumda Kasım 2016 sonu itibariyle yatırımcının kazancını inceleyelim:

Peki, yatırımcının ratingleri kullanarak karar almasının yarattığı ek kazanç nedir?

1.151-1.101= 50 TL.

Bu durumda dönemsel olarak bakılırsa ratingleri kullanan yatırımcı %4.5’lik bir ek getiri yaratmayı başarmıştır. Bu getiriyi yıllık olarak ifade edersek %3 yıllık ek getiri kazanılmıştır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster