Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Piyasalar ve yatırım fonları

12 Haziran 2017, 10:50 ---

Mayıs ayının önemli gündem maddelerinden birisi, aybaşında Fransa’da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimleri oldu. Seçimlerden Macron’un galip çıkmasıyla, Avrupa Birliği’nin geleceğine ilişkin endişeler azalmış ve bu durum piyasalara olumlu yansımıştı. Buna karşın, küresel piyasaları Trump’ın ekonomi politikalarının yeterli desteği sağlayıp sağlayamayacağına ilişkin belirsizlikler tedirgin etti. Euro Alanı’ndan gelen veriler ise, bu bölgede ekonominin toparlandığına işaret etmekteydi. Reel GSYH ilk çeyrekte beklentiler paralelinde çeyreklik bazda %0,5 artarken, büyüme yıllık bazda %1,7 düzeyinde gerçekleşmişti.  

Geçtiğimiz ay ülkemizdeki ekonomik göstergelerdeki gelişmelere bir göz atacak olursak… Sanayi üretimi endeksi takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre %2,8 oranında artmıştı. Böylece, yılın ilk çeyreğinde sanayi üretimi 2016’nın aynı dönemine göre %2,2 oranında artarak ekonominin az da olsa bir toparlanma gösterdiğine işaret etmişti. İşsizlik oranı Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,7 puan yükselerek %12,6 oldu. TÜFE Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,45 artarak beklentileri aştı. Böylelikle, enflasyonda yıllık artış % 11,72 oldu. 

Mayıs ayı yurtiçi piyasalar açısından olumlu geçti. Bunda, yılın ilk çeyrek bilançolarının iyi gelmesi, uluslararası piyasalarda petrol fiyatının düşmesi ve dolar kurunun gevşek seyretmesi etkili olmuştur. Borsa Mayıs ayında %3 yükselirken, getirisi sene başından beri %25’e ulaştı. Dolar kuru Mayıs ayında 0,5% değer kaybederek yılbaşındaki değerine geriledi. Euro ise %2,1 düzeyinde arttı. Altında az da olsa bir yükseliş mevcutken, mevduat faizleri yukarı yönlü hareketine devam etti.  

Geçtiğimiz ay yatırım fonları ortalama % 1 düzeyinde getiri sağlamıştır. Kategori bazında en yüksek getiriye sahip fonlar hisse fonlarıdır. BIST-100’deki artışa paralel olarak yurtiçi piyasalardaki hisse senetlerine yatırım yapan yatırım fonları %3,2’lik bir kazanç yazmışlardır. Doların TL karşısında değer kaybetmesine bağlı olarak altın fonlarında  % 0,87’lik negatif getiri kaydedilmiştir. Hisse fonlarından sonra en yüksek getiri karma ve değişken fonlara aittir. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster