Dursun Akbulut [email protected] Dursun Akbulut

Merkez Bankası neden faizleri sabit tutmak istiyor?

09 Eylül 2013, 12:27 ---

Bilindiği üzere Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 27 Agustos tarihli konuşmasında piyasaların beklentilerinin aksine faizlerin arttırılmayacağını ve yıl sonuna kadar sabit tutulacağını belirtti. Buna göre yıl sonuna kadar ek parasal sıklaştırmanın olmadığı günlerde piyasanın yüzde 6,75 faizle, ek parasal sıklaştırmanının olduğu günlerde ise yüzde 7,75 faizle fonlanacağını açıkladı. Merkez Bankası TL’nin aşırı değerlenmesinden rahatsız olmasına rağmen faizleri artırmayıp yıl sonuna kadar da sabit tutacağını belirtti.

Bu uygulamanın muhtemel iki nedeni bulunuyor. Birincisi faizlerdeki artış beklentisini kırarak bono ve tahvil alım talebi yaratmak ve dolayısı ile işlem hacmini artırmak… İkincisi ise bankaların elinde bulunan bono ve tahvil portföyünün bankalara daha fazla zarar vermesini önlemek.
Federal Reserve’in açıklamaları ile Mayıs ayından itibaren yabancı fon çıkışıyla birlikte döviz kurlarında artış meydana geldi ve buna paralel olarak iki yıl ve üzeri tahvil piyasasında faizler yüzde 10’un üzerine çıktı. Bu çıkışa rağmen faizlerdeki yukarı yönlü artış beklentisi ile bono ve tahvil piyasasında talep azaldı, daha önce aylık 23-24 milyar lira civarında olan işlem hacmi Ağustos ayında 14 milyar lira seviyesine geriledi.

Diğer taraftan faizlerdeki artış bankaların portföylerinde bulunan düşük faizli bono ve tahvillerin fonlama maliyetini artırdı, alıcı olmadığı için de stop loss yapma imkanı ortadan kalktı. Ayrıca oluşacak ilave potansiyeli zarar nedeniyle banka hisselerinden çıkış da artmaya başladı.
İşte faizlerin yıl sonuna kadar sabit ve mevcut oranlarda tutulması taahüdü ile birlikte bankaların fonlama maliyetleri azalmaya; faizlerin artma beklentisi kırıldığı için de mevcut fonlama maliyetine göre yüksek getirisi olan tahvillere alım talebi gelmeye başladı. Bunu, bono ve tahvil faizlerindeki düşüşten ve banka hisselerine yeniden gelen alışlardan gözlemleyebiliyoruz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster