Prof.Dr.Emre Alkin [email protected] Prof.Dr.Emre Alkin

Melek yüzlü şeytanlara dikkat…

27 Ekim 2016, 12:31 ---

Normalde sabah göndermem gereken bir yazıydı bu, ancak sabah 06:30 civarında piyasaların başka bir mesaj verdiğini gördüm ve gün ortasına kadar bekledim.  Önemli olan sizlere “hızlı” mesaj vermek değil “doğru” mesaj vermek. Hem hızlı hem de doğru mesaj isteyen de vardır mutlaka. Tuttuğu altın olsun.

Size misafir olmadığım 9 yıl boyunca Dolar/TL ile ilgili analizlerimi sabahları çeşitli platformlarda paylaşıyorum. Bunca zamandır net söylediğim bir kaç mesajım var. Değişmeyen.

1. Düşmesi için sebebi olmayan düşüyorsa mutlaka al

2. Tüm paranla bir yatırım aracına gırtlağına kadar girme

3. Söylenen herşeye inanma, istişare et

4. Önce kendine yatırım yap ve mutlaka kendini tanı

5. Mutlaka dijitalleş, zaten kaçınılmaz

Yukarıda anlattıklarımı yapanlar kısa vadede büyük karlar elde etmezler elbette. Ancak kaybetmezler de. Uzun vadede ise çok kazanırlar. Yanınızda gelip geçenlere aldırmayın. Bitiş çizgisini hep sabırlı olanlar görmüştür. Kısa yolda zengin olmak isteyenler değil.

Bir de, Borsa’da al-sat yapan ve başka işi olmayan arkadaşlara dikkat edin. “Şunu al, bunu sat” diyorlarsa eğer, çok dikkat edin. Başkalarının planlarına dahil olmayın. Zorla kazandığınız paraları vicdanını kaybetmiş kişilere emanet etmeyin. Şunu bilin ki, bu insanlar amatörlerin sayesinde para kazanırlar. Onlara satın aldırırken satarlar, satmak istiyorlarsa eğer onlara satın aldırırlar. Kimsenin kimseye el uzatmadığı bir dünyada, melek görünümlü şeytanlardan uzak durun. Sosyal Medya’daki paylaşımlarını da uygun bir mesafeden izleyin. Onlar birbirlerini nadiren ısırırlar. Asıl hedefleri amatörlerdir. Bunu unutmayın.

Bakın buraya kadar size günlük gelişmelerle ilgili birşey yazmadım. Bazı önemli detaylar verdim. Demek ki, “Dolar indi-çıktı” yorumlarından önce dikkat etmemiz gereken bazı gerçekler var.

Dolar yükseliyor. Benim için şok ya da sürpriz bir gelişme değil. Geçen hafta “bir kırlangıçla bahar gelmez” demiştim. Belki de bundan dolayı Ankara'dan "en iyi faiz sıfır faizdir" şeklinde gelen açıklamaların yanında "Ekim Ayında Merkez Bankası durdu ama yine düşürecek" diyen önemli isimler de var. 

Demek ki, "Merkez Bankası faizi indirmezse Dolar/TL düşer" tezi çalışmayınca Ankara tekrar faizlerin düşmesi için baskıyı artırmaya başladı. En iyi faizin sıfır faiz olup olmadığı tartışmalı, ancak tasarrufların artması ve ekonomiye dinamizmin gelmesi için bir miktar reel faiz gerekiyor. Tabii bir de kaynakların kısıtlı olduğu yerde kaynak maliyetinin düşük olmasını beklemek mantıklı bir düşünce değil. Banka ve Finans Kuruluşlarının verdiği kredilerin faizi sadece fonlama maliyetine de bağlı değil. Burada saymakla bitiremeyeceğim birçok faktör var. Dolayısıyla Merkez Bankası'nın faizleri düşürmesi, tek başına kredi faizlerinin düşmesine yeterli olmayacak.

En güçlü Merkez Bankası ‘itibarlı olan’dır Dostlar. Bir Merkez Bankası’nın en etkili müdahale silahı, açıklamalarıdır. Söyledikleri çıkan ve sözünün eri bir Merkez Bankası Yönetimi, bence döviz rezervlerinden, munzam karşılıklardan, disponibiliteden veya faiz koridorundan  çok daha güçlü bir enstrümandır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster