Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Ludens Fon Ratinglerine göre 2015…

15 Şubat 2016, 07:22 ---

Ludens Fon Rating olarak yatırım fonlarının ratinglerini yayınlamaya 2015’in Nisan ayında başlamıştık. Aradan geçen bu dokuz ay boyunca fonların performansını izlemeye çalıştık. Bu yazımızda yatırım fonlarının geçtiğimiz yılki (Nisan-Aralık) ratinglerinin analizini yapmak istedik.

Yatırım fonlarında aktif yönetim başarısı

Ludens Fon Rating, fonları kategorilere ayırarak rating yapmakta. Bununla beraber, metodolojimiz gereği “aktif yönetim başarısı”nı ölçmeye çalıştığımız için, ratinglerimizi yayınladığımız mecralarda yalnız aktif yönetilen fonların yer aldığı kategorileri görmektesiniz. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği “Yatırım Fonlarının Sınıflandırılma Esasları Hk” yayınladığı 30 Aralık 2015 tarihli tebliğ ile yatırım fonlarının yeniden sınıflandırılmasını yaptığını duyurdu. Ludens de Ocak 2016 itibariyle fon ratinglerini bu yeni sınıflandırmaya göre yapmakta. Ludens Fon Rating, yeni sınıflandırmanın henüz yapılmadığı 2015 senesinde aşağıdaki kategorilerde yer alan fonlara rating vermişti:

 

  • Hisse Yatırım Fonları
  • Değişken Yatırım Fonları
  • Karma Yatırım Fonları
  • Bono Yatırım Fonları
  • Değişken Özel Yatırım Fonları

Metodolojimiz gereği, bir fonun rating alabilmesi için en az üç yıllık fiyat verisine sahip olması gerekmekte. Bunun yanında, rating yapılabilmesi için bir kategoride yeterli fiyat verisine sahip en az 10 adet fon bulunmalı. Fonun içerisinde yer aldığı kategoride yeterli sayıda fon yoksa fonun verisi yeterli olsa bile ratingi yapılamamakta. Bu kısıtlar göz önüne alınarak, 2015 yılının son ayında kategori bazında kaç adet fona rating yapıldığına dair bir tablo aşağıda yer almakta:

Tablo 1. Aralık 2015 Ludens Fon Rating Kategori Bazında Rating Yapılan Fon Sayıları

Ludens Fon Rating geçtiğimiz yıl Nisan ayından başlayarak her ay yaklaşık 148 fon için rating yaptı. Bu sayı, aktif olarak yönetilen 229 fonun yaklaşık yüzde 65’i. Fon sayısı yetersiz olduğu için rate edilemeyen kategoriler Bono Özel, Eurobond, Eurobond Özel, Hisse Özel, Karma Özel, Katılım, Kira Sertifikası, Özel Sektör Tahvil, Özel Sektör Tahvil Özel ve Yabancı.

Ludens, rating için yapılan analiz sonuçlarının yeterli açıklayıcılıkta ve güvenilir olmasına önem vermekte. Herhangi bir fona ait bulgular tarafımızca yapılan analizin güvenilirliği ve açıklayıcılığına dair bazı kritik değerleri sağlayamıyorsa, bu fonu diğerleri ile birlikte değerlendirmenin yanıltıcı olduğunu düşünmekteyiz ve bu fonlara “rating dışı” ibaresini vermekteyiz. Bahsi geçen dönemde rate edilen 148 fonun 60’ı rating dışı kalan fonlar. Böylelikle geçtiğimiz dönemde her ay yaklaşık 88 fona rating notu verildi.

Geçen sene kaç fon iyi yönetildi?

İyi yönetilen başarılı bir fonun göstergesi olarak 3 yıldız ve üzeri rating notu alıyor olması dünyada kabul edilmiş bir görüş. Çalışmamızda, 2015 yılının Nisan-Aralık döneminde sürekli olarak 3 yıldız ve üzeri rating notu alan fonları tespit ettik. Kategori bazında 3 yıldız ve üzeri rating notu alan fonların sayıları aşağıdaki tabloda verildi:

Tablo 2. Nisan-Aralık 2015 Dönemi Sürekli 3 Yıldız ve Üzeri Rating Alan Fon Sayıları

Tablo 3’te ise, 2015 yılının Nisan-Aralık döneminde 4 defa ve daha fazla 3 yıldız ve üzeri rating notu alan fon sayıları yer almakta:

 Tablo 3. Nisan-Aralık 2015 Dönemi 4 Defa ve Daha Fazla 3 Yıldız ve Üzeri Rating Alan Fon Sayıları

Rating notu verilen 88 fondan 45 tanesi 3 yıldız ve üzerinde not alarak başarılı fonlar arasında yer aldı. Bu da rating verilen fonların yaklaşık yarısı kadar.

Portföy büyüklükleri bazında durum nasıl?

Ludens’in rate ettiği 148 fonun portföy büyüklüğü yaklaşık 3,6 milyar TL. 3 yıldız ve üzeri not alan fonların portföy büyüklüğü 3,6 milyar TL’nin yaklaşık % 22’si düzeyinde.

Başarılı 45 fonun portföy büyüklüklerine kategori bazında baktığımızda ve bu değerleri başarılı fonların toplam portföy büyüklüğüne oranladığımızda %40 ile bono fonlarının ilk sırada yer aldığını görmekteyiz. Aşağıda kategori bazında grafikle vermeye çalıştığımız oranlardan dikkat çekici olanı hisse fonlarının toplamdaki payı. Bilindiği gibi, hisse fonlarının toplam yatırım fonları portföy değeri içindeki payı %3 gibi oldukça düşük bir düzeyde. Oysaki, başarılı fonlar içindeki hisse fonlarının oranı %19. Burada, fon bazında detaylı bir analiz gerekse de, genel olarak hisse fonlarının düşük portföy değerlerine rağmen iyi yönetilen fonlar olduklarını söylemek mümkün. 

 

          Şekil 1: Başarılı Fonların Portföy Büyüklüğünün Yüzdesel Dağılımı

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster